Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 11 MAJ 2000
 
 

8,6 kilo skinnpåsar – i går togs de bort

Påsarna väger 8,6 kilo och hänger som två fulla matkassar ner från Björn Thoresens midja. Chefen för kirurgisektionen på Skene lasarett, Leif-Åke Åkesson, konstaterar vilket handikapp det är för Björn. Men i går opererades skinnpåsarna bort.
Foto: KRISTER HANSSON
Bantarbjörn: Skönt att det äntligen blev av
I går satte Bantarbjörns kamp mot kilona fart på nytt.
  Ett läkarlag opererade bort 8,6 kilo överskottsskinn och fett från hans mage.
  – Jag är mycket glad för att den här operationen äntligen blev av, säger Björn Thoresen när vi träffar honom efter operationen.
  
Aftonbladet var som enda tidning med när Björn Thoresen, 53, fick en bukreduktionsplastik på Skene lasarett i Västergötland.
  Överläkare Feri Izadkhasti skar bort de två påsar överskottsskinn som hängde som två fulla kassar från Bantarbjörns midja ner mot knäna – tillsammans vägde de 8,6 kilo.
  – Det är en okomplicerad operation, men nödvändig för Björn. Han var verkligen handikappad av skinnpåsarna, säger Feri Izadkhasti.
   Själva operationen tog en timme och 45 minuter. Strax före klockan tre vaknade Björn Thoresen upp ur narkosen och kunde konstatera att både han och livet blivit lite lättare.
  – Det kommer att kännas bra när det har läkt, men just nu har jag mycket ont i operationssåret, säger han.
  Det enda minnet efter skinnpåsarna blir ett ärr som löper vid kalsonglinjen över buken från sida till sida.
  Det är andra operationen Björn Thoresen har gått igenom för att bli av med sin fetma. Hösten 1996 opererades hans magsäck, vilket tvingade honom att äta mycket mindre portioner.

Har stått i kö i över tre år
  
Att det blev på Skene lasarett som han opererades beror på att Bantarbjörn sedan december 1998 bor i Kinna med Birgitta, 41, den nya kvinnan i hans liv.
  – Jag har stått i kö för bukreduktionsplastik i över tre år. Min viktminskning har stagnerat, men nu hoppas jag att jag orkar börja kämpa igen. Mitt mål är fortfarande att väga under 100 kilo, säger Björn Thoresen.
  Aftonbladet har följt Bantarbjörns kamp mot kilona genom åren. När vi träffade honom första gången i februari 1994 vägde han 270 kilo.
  Som minst har han vägt drygt 120 kilo.
  När han skrevs in på Skene lasarett i tisdags kväll vägde han drygt 149 kilo.
  – Jag gick upp i vikt i samband med en bitestikelinflammation jag drabbades av. Sedan har det gått upp och ner i perioder, säger Björn Thoresen.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER