Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 7 MAJ 2000
 
 

Många skadade vid hasch-upplopp i Oslo
Polis och demonstranter kom i bråk i Slottsparken i centrala Oslo. Det slutade med att nära 30 personer skadades.

Foto: SCANPIX
Demonstration för legalisering urartade
28 personer skadades och tolv greps vid våldsamma sammanstötningar mellan polis och demonstranter i Oslo på lördagseftermiddagen.
  Omkring 1500 personer med tillstånd demonstrerade för legalisering av hasch.
  När polisen grep en haschrökande 17-åring urartade demonstrationen.

   - Vi tyckte det var en onödig demonstration av auktoritet, säger en av deltagarna i Millennium Marijuana March 2000 Torstein till norska dagstidningen Aftenposten.
  Därför omringade Torstein och andra den polisbil som stod vid Slottsparken dit tåget marscherat. Den kravallutrustade polisen gick då till attack med batonger.
  - Jag bara stod där, helt fredligt. Det gjorde vi allihopa. Så kom det ett gäng poliser med batonger, rev av mig skjortan och slog mig med batonger i bakhuvudet och låret, säger Torstein.

Tre polisbilar förstördes
  Demonstranterna svarade med att kasta asfaltsbitar och flaskor mot poliserna. Minst tre polisbilar vandaliserades och många skadades i flaskregnet. Enligt polisen ska många demonstranter fått sina skador genom att de blivit träffade av andra demonstranters stenkastning. Det tog polisen cirka en halvtimme att skingra demonstranterna. Man använde då tårgas.

Rökte hasch öppet
  När polisen dragit sig tillbaka satte sig många av de kvarvarande demonstranterna demonstrativt ned och började röka hasch och marijuana.
  Poliser på hästar stod en bit bort och betraktade det hela.
  Platsen, Nisseberget i Slottsparken, var tidigare ett känt tillhåll för haschrökare och narkotikalangning, men rensades i början av 1980-talet och är sedan dess fri från knarkare och langning.
  Totalt skadades 18 poliser och tio demonstranter, enligt polisuppgifter till norska medier på lördagkvällen.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER