Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 24 APRIL 2000
 
 

– Lägg ut! Lägg ut!

bläddrar Bo Holmström bland de gamla bilderna och minns den dramatiska natten. –Tv-tekniken var inte bra på den tiden, konstaterar han.
Foto: BJÖRN LINDAHL

Hör den dramatiska rapporten
Aftonbladets webbradio Sänder musik och ger dig uppdaterade nyheter dygnet runt.

Bo Holmström om sin klassiska tv- rapport – som aldrig sändes direkt
TROSA. När lågor slog upp från övre våningen och tv-reportern Bo Holmström viftade och skrek ”Lägg ut! Lägg ut!” är det historisk tv-dramatik.
  Men det direktsändes aldrig.
  – Utrustningen var inget bra på den tiden, säger Bo Holmström.
  I dag är det 25 år sedan Baader-Meinhof-ligan sprängde västtyska ambassaden. Fyra människor dödades och 25 skadades.
  
Vi träffar Bo Holmström i hans vackra trähus utanför Trosa, dricker kaffe och äter hembakade bullar. Vattnet glittrar, aprilsolen värmer och det känns mycket långt från alla de 18 krig och revolutioner som Holmström rapporterat från.
  Här i villan gör han research och klipper inslagen i TV2:s samhällsprogram Reportrarna.
  Den här eftermiddagen pratar vi om den dramatiska torsdagen den 24 april 1975 när Kommando Holger Meins genomförde en väpnad attack mot Västtysklands ambassad på Gärdet i Stockholm, kulmen av vänsterterrorismen som kom till vårt ”blåögda” Sverige.
  Det var vid elvatiden på kvällen denna torsdag för 25 år sedan.
  Bo Holmström hade fått på sin lott att göra en kortare rapportering under direktsändning för nyhetsredaktionen.

Polisen hotade att gripa honom
  
Tillsammans med en fotograf stod han vid norska ambassaden nära den västtyska. Poliser på platsen hotade att gripa honom enligt lagen om tillfälligt omhändertagande, lto, om han inte försvann därifrån.
  – Poliserna var dumma på flera sätt. Jag stod tillsammans med en stillbildsfotograf som de spräckte ögonbrynet på genom att slå till rejält mot kameran när han höll den i ögonhöjd för att ta bilder, berättar Bo Holmström.
  I tv satt Claes Elfsberg och redogjorde för Baader-Meinhofs historia. Det var kväll och kallt, Holmström hade lagt ifrån sig mikrofonen på marken, gnuggade händerna och försökte hålla sig varm.
  Klockan 23.46 kom detonationen. Den var dov, glassplitter, tegelsten och murbruk slungades ut när övre våningen blåstes ur och det började brinna.
  Bo Holmström dök ner på marken för att hämta mikrofonen, han gestikulerade och vrålade ”Lägg ut! Lägg ut!”:
  – Men folk tror att jag kastar mig på marken för att ta mig därifrån. Jag hade en monitor bredvid mig, men hade ingen kontakt med studion utan pratade på oavbrutet från elva på kvällen till fyra på morgonen, vad minns jag inte. Utrustningen var inte bra på den tiden, all teknik dog omkring mig.

”De verkade psyksjuka”
Blev du aldrig rädd?
  
– Jag hann inte, jag trodde inte de skulle hitta på något. Men 20 år efter attentatet hade TV3 ett minnesprogram där jag deltog och träffade ambassadfolk som var gisslan inne på ambassaden under ockupationen. De berättade att ockupanterna verkade psyksjuka och om jag vetat det då hade jag varit rädd.
  Explosionen och det minnesvärda inslaget med Bo Holmström viftande och skrikande ”Lägg ut! Lägg ut!” är det avsnitt som visats mest i tv.
  Men det låg aldrig i direktsändning. Någon har bandat tillfället och sänt det efteråt.
Hur tycker du att det ser ut i dag när du ser inslaget?
Ulla-Lene Österholm
Ulla-Lene
Österholm

  
– Tja, säger Bo Holmström, 61, rycker på axlarna och tänder ännu en cigarett.
  – Det är så länge sedan att det inte är jag på nåt vis.

Terrorgruppen mördade 50 människor
1970: Röda arméfraktionen, RAF, grundas i Västtyskland av Andreas Baader och Ulrike Meinhof. Terrorgruppen kallades även för Baader-Meinhof-ligan.
  Med terrormetoder förde de en blodig kamp mot den ”fascistiska tyska staten” som de betraktade som en förlängning av Hitler-Tyskland. RAF har mördat 50 människor sedan 1968.
RAF:s första generation och ”hårda kärna” Andreas Baader, Ulrike Meinhof, Gudrun Ensslin och Jan Carl Raspe greps 1972. Samtliga begick självmord i sina celler, Meinhof 1976, de övriga 1977.
1975: Kommando Holger Meins, inom RAF, genomför en väpnad attack mot Västtysklands ambassad i Stockholm:
  På förmiddagen den 24 april tar sex kommandomedlemmar sig in på ambassaden. Terroristernas krav är att deras 26 kamrater, som sitter fängslade i Tyskland, ska friges.
Kl 12.45 avrättas den västtyske militärattachén Andreas von Mirbach.
Kl 22.20 avrättas handelsattachén Heinz Hillegaart.
Kl 23.46 spränger terroristerna sin bomb. Svensk polis stormar ambassaden och tar fem ligamedlemmar till fånga. Två dör av skadorna efter explosionen. De övriga utvisas till Västtyskland och döms till långa fängelsestraff.
1977 griper svensk polis 30 personer som misstänkta för att ha planerat att kidnappa före detta statsrådet Anna-Greta Leijon.
  Gruppens ledare är Norbert Kröcher, som har anknytning till Baader-Meinhof-ligan.
1998 meddelar RAF i ett brev att gruppen upplöst sig själv.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER