Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 18 APRIL 2000
 
 

Svenska poliser på flykt från Christiania
Jagades iväg av ilskna haschförsäljare

KÖPENHAMN. En grupp civilklädda svenska poliser fick i helgen fly hals över huvud från fristaden Christiania i Köpenhamn.
  De tvangs konstatera att ordningsmaktens representanter - inte ens svenska sådana - absolut inte är populära gäster i Christiania. De svenska "turisterna" jagades iväg av ilskna haschförsäljare och "christianiter".
  Episoden inträffade i samband med en konferens som svenska narkotikapoliser höll på ett hotell på Amager, rätt nära Christiania. Under denna konferens bestämde sig 20-30 svenska poliser för att ge sig ut på ett "hemligt" uppdrag i Christiania, meddelar tidningen B.T. på tisdagen.
  Enligt tidningen var svenskarna allt annat än diskreta, och det dröjde inte många minuter förrän både haschförsäljarna och fristadens invånare var på det klara med att de hade "prominenta gäster".

Uppträdde misstänkt
  Det som gjorde att svenskarna så snabbt uppmärksammades var att de "uppträdde misstänkt" och ställde närgångna frågor till folk i trakten av Pusher Street - Nordens ledande haschmarknad. De blev omringade av haschförsäljare och Christianiabor som krävde att få veta om de var poliser. Det bekräftade detta och en av svenskarna visade till och med upp sin legitimation.
  Det väckte viss uppståndelse. Christianiaborna uppskattade inte besöket och i det följande tumultet blev några av svenskarna av med sina legitimationer.
  Sedan jagades hela polisskocken iväg med stenar och matrester. Minst en av poliserna blev handgripligen ivägkörd.

Måttligt roade
  Den danska polisen, som var ovetande om de svenska kollegernas konferens, bekräftar att episoden verkligen inträffat. Det beror på att svenskarna i lördags eftermiddag anmälde det inträffade.
  Chefsinspektör Mogens Lauridsen vid Köpenhamnspolisen betecknar kollegernas uppträdande som "väldigt, väldigt osmart".
  Givetvis kan Köpenhamnspolisen inte hindra svenska kolleger att besöka Christiania som privatpersoner. Men de har ju ingen som helst polisbefogenhet i Danmark, påpekar han.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER