Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 13 APRIL 2000
 
 

Grattis alla bokälskare

För att fira Världsbokdagen delas Jonas Gardells ”En komikers uppväxt” ut till alla åttondeklassare. 14-åringarna Victor Carls Apenitis, Johanna Asplund och Max Arnstad bjuder här på några andra lästips.
Foto: ROGER SCHEDERIN

I dag firas läsandet – med Gardells barndomsskildring
Göran Persson läser Karin Fossums deckare ”Se dig inte om”:
  Tony Blair läser Tolkiens ”Sagan om ringen” och ”Ivanhoe”.
  I dag firas Världsbokdagen – och Sveriges 105 000 åttondeklassare får Jonas Gardells bok ”En komikers uppväxt” i present.
  
Den kan vara spännande.
  Den kan vara lärorik.
  Eller både rolig och sorglig på samma gång – som Jonas Gardells barndomsskildring i boken ”En komikers uppväxt”.

”Har redan läst den”
  
– Jag har redan läst den, men jag kanske läser den en gång till nu, säger Max Arnstad, 14, en av landets alla åttondeklassare som får ett eget exemplar av Gardells bok i dag.
  Det är Skolverket, Svenska Förläggareföreningen och MånPocket som skänker boken för att uppmärksamma Världsbokdagen, som firas för femte året i rad.
  Egentligen infaller Världsbokdagen först den 23 april, det har Unesco bestämt, men på grund av påsken firas dagen i dag i stället.
  Syftet med dagen är att skapa uppmärksamhet kring boken och det fria ordet:
  ”Böcker har genom historien varit det mest kraftfulla och effektiva medlet för att sprida och bevara kunskap”, skriver Unesco i sitt beslut från 1995.

Firas över hela landet
  
Överallt runt om i landet kommer dagen att uppmärksammas på olika sätt, på bibliotek och i bokhandeln. I dag invigs också den första bokmässan på Sollentunamässan utanför Stockholm, med bland andra Hans Alfredson, Kerstin Ekman, Håkan Nesser och Theodor Kallifatides.
  Aftonbladet uppmärksammar dagen genom att fråga en rad kända personer vilken bok de läser just nu.
  ”Säg mig vad du läser och jag ska säga dig vem du är”.
  Kanske stämmer det?
  Det finns bara en sak att säga:
  Läs!


Vad läser du just nu?
Lena Endre, 44, skådespelerska, Stockholm:
   – ”Maria Stuart” av Schiller. Anledningen är att jag ska spela drottning Elisabet i Bergmans uppsättning av Maria Stuart i september.

Inga-Britt Ahlenius, 60, RRV-chef, Danderyd:
   – David Gutersons ”Snow falling on cedars”. Oerhört gripande och poetisk men med många fackuttryck som är svåra att översätta.

Amelia Adamo, 53, chefredaktör, Bromma:
   – Jag läser flera böcker samtidigt. Men de första femtio sidorna i Bengt Ohlssons senaste, ”Se till mig som liten är” lovar gott.

Göran Persson, 51, statsminister, Malmö:
   – ”Se dig inte om” av Karin Fossum. Det är en lysande deckare med bra beskrivning av det nordiska samhället. Mycket psykologi och bra tidsbilder.

Carl Bildt, 50, FN-sändebud på Balkan, Stockholm och Genève:
   – Just i dag är det ”The New Century” av Eric Hobsbawn. Visserligen en marxistisk historiker, men en som formulerar sig väl och har en del väsentligt att säga. Bra flyglitteratur.

Gudrun Schyman, 51, partiledare (v), Österlen:
   – Bodil Jönssons ”Tio tankar om tiden”. Den är väldigt intressant, att vi behöver tid att leva. Det passar väl in i den politiska fråga vi arbetar med just nu, nämligen arbetstidsförkortning.

Leif ”Loket” Olsson, 57, programledare, Göteborg:   - ”Brandvägg” av Henning Mankell, Jag tycker om hans böcker, de är lättillgängliga. Jan Guillou är också en favorit. Men jag läste mer förr, när jag hade mer tid.

Robert ”Robban” Andersson, 26, tv-kändis, Stockholm:   - Jag sitter och kollar i en världsatlas. Det är läsning som har fascinerat mig ända sedan jag var liten grabb.

Tyrone Tärnerstig,60, sjukpensionär, Jönköping:
  - Jag har Vilhelm Mobergs ”Soldat med brutet gevär” på gång. Den och några andra trevliga klassiker köpte jag på rean.

Caroline af Ugglas, 28, sångerska, Stockholm:
  - Just nu läser jag ingen alls. Men för två, tre månader sedan läste jag ”Stjärnor uran svindel” av Louise Boije af Gennäs.

Kurdo Baksi, 34, debattör och journalist, Stockholm:
  - Jag läser alltid flera böcker samtidigt både på svenska och kurdiska. På svenska läser jag Jan Guillous ”Vägen till Jerusalem”.

Claudia Galli, 21, skådespelare, Stockholm:
  - En roman som handlar om en indisk ung man. Boken heter ”The black album” och är skriven av Hanif Kureishi.

Mia Pettersson, 20, studerande, Jönköping:
  - Eftersom jag pluggar till sjuksköterska blir det mest kurslitteratur. Just nu fördjupar jag mig i psykologins grunder.

Josefine Sundström, 22, programledare, Göteborg:
  - Jag har precis läst ut ”Fjärilen i glaskupan” av förre chefredaktören för tidningen Elle. Nu har jag börjat på Henning Mankells ”Mördare utan ansikte”.

Claes Ericsson, 49, skådespelare, Göteborg:
  - ”På spaning efter den tid som flytt” av Marcel Proust. Det är en läsupplevelse utöver det vanliga.

Renée Nyberg, 33, programledare, Stockholm:
  - Min ständiga lektyr just nu är Anna Wahlgrens ”Barnaboken” eftersom jag nyss har fått barn. Jag lär mig en hel del.

Kim Anderzon, 57, skådespelare, Stockholm:
  - Jag läser en otroligt bra bok som handlar om Hitler och nazismen. ”Sanningen om Albert Speer” heter den och handlar om hans favoritarkitekt.

Madeleine Ramel, 72, f.d. politiker, Sjöbo:
  - Jag läser bara böcker om Italien för tillfället. Jag och mina barnbarn ska snart till Venedig. Det ska verkligen bli kul.

Pia Nilsson, 49, vd i Fondbolagens förening, Stockholm:
  - Just nu är jag på slutet av en mycket bra bok som heter ”Five days in London” av John Lucas. Det handlar om fem dagar i maj 1940 när Tyskland höll på att vinna kriget.

Tintin Anderzon, 35, skådespelare, Stockholm:
  - Jag läser ingen alls för tillfället, men ”Vår kärlek är för bra för att vara fel” av Mira Kirchenbaum, är riktigt bra.

Bo Lundgren, 52, partiledare (m), Stockholm:
  - Herman Lindqvists ”Historien om Sverige - Ånga och dynamit.” Boken skildrar den epok i Sverige då liberaliseringen av ekonomin lade grunden för en välståndsexplosion.

Vanna Rosenberg, 27, skådespelare, Stockholm:
  - Jag håller på att ta mig igenom flera böcker just nu. Men jag har precis läst ”Död man i Deptford” av Anthony Burgess.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER