Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 5 APRIL 2000
 
 

”Det var inte våldtäkt”
De sju pojkarna åtalas bara för ”grovt sexuellt utnyttjande”
Nio pojkar förgrep sig på den kraftigt berusade 14-åriga flickan i Rissne.
  Trots att flera genomförde samlag åtalar åklagaren inte för våldtäkt utan för det lindrigare brottet grovt sexuellt utnyttjande.
  – Lagen stämmer inte överens med dagens verklighet, säger Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.


Nio pojkar, alla med utländsk bakgrund, är misstänkta för att ha varit med vid övergreppen i parkeringsgaraget i Rissne. Eftersom två är under 15 år, inte straffmyndiga, åtalas sju för grovt sexuellt utnyttjande och medhjälp därtill.
14 år. Är något av en ledare, har två domar på sig för häleri och stöld, också misstänkt för två rån, stöld, häleri, brott mot knivlagen.
16 år. Tidigare nästintill okänd för polisen, har åkt fast för snatteri en gång.
16 år. Tidigare misstänkt för våld mot ordningsvakt och olaga hot.
16 år. Har tidigare figurerat i utredningar om skadegörelse och inbrott.
15 år. Tidigare misstänkt för inbrott och ofredande.
14 år. Sedan tidigare misstänkt för mopedstöld, stöld och olaga intrång i källarförråd.
15 år. Har tidigare förekommit i utredning om stöld, samt misstänkt för snatteri, inbrott och misshandel.
15 år. Tidigare misstänkt för misshandel, vållande till kroppsskada och olaga vapeninnehav (tårgas).
16 år. Tidigare misstänkt för olaga hot och stöld. Nu åtalad även för grov stöld, då han misstänks ha stulit flickans kängor.


   Kammaråklagare Anders Sundholm rubricerade till en början händelsen som grov våldtäkt och flera av pojkarna häktades också för det.
  När åtalet lämnades in till Solna tingsrätt i går var rubriceringen sänkt till grovt sexuellt utnyttjande.
Varför?
  
– De rekvisit som krävs för våldtäkt saknas. Det ska vara våld eller hot eller också att pojkarna har försatt henne i vanmakt. Men det har de inte gjort, de har utnyttjat ett sådant läge som redan fanns, säger Anders Sundholm.
  Han tror inte att det blir lägre straff för att han åtalat för grovt sexuellt utnyttjande i stället för våldtäkt.
  – Nej, inte när det gäller ungdomar. Det är hugget som stucket.
  Eftersom de åtalade är så unga, 15–16 år, kommer de sannolikt inte att dömas till fängelse utan till den nya ungdomsvården.

Advokaten enig med åklagaren
  
Den 14-åriga flickans målsägandebiträde, advokat Kristina Engstrand, är nöjd med rubriceringen.
  – Vi är ute efter en fällande dom, av den anledningen är det en bra rubricering. Åklagaren och jag är juridiskt helt eniga, säger hon.
  Lena Feuk, advokat specialiserad som målsägandebiträde åt sexbrottsoffer, tycker ändå att det är synd att åklagaren inte hade med våldtäkt som ett alternativyrkande.
  – Det står i brottsbalkskommentaren att något hot behöver inte uttalas för att upplevas.
  – Och rubriceringen har en betydelse för hur rätten ser på brottet. Hur lång vård behöver pojkarna, vilken behandling behöver de? Har de bara utnyttjat en liten full flicka? Eller är det grov våldtäkt och då allvarligare?
  
Det finns samtidigt en utbredd kritik mot hur lagen fungerar i dag när det gäller sexualbrott, och gruppövergrepp i synnerhet.
  Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt:
  – Bestämmelserna är ju utformade med tanke på enstaka gärningsmän. Här är det sju sexuella utnyttjanden, var och en av gärningsmännen har varit medveten om att han varit en i en grupp där alla utfört detta, och där summan av gärningarna blir betydligt värre.
  Lagstiftningen måste fästa större vikt vid de fysiska och psykiska skador och skaderisker som finns vid gruppövergrepp, anser Madeleine Leijonhufvud.

”Sju gånger värre med sju gärningsmän”
  
Kristina Engstrand håller med.
  – Lagstiftaren har inte tagit hänsyn till att brottets art är grövre om det är fler gärningsmän: jag menar att det blir sju gånger värre om det är sju gärningsmän. Men lagstiftaren räknar med en gärningsman. Och då blir det bara ett skadestånd.
  Juristen Helena Sutorius, som forskar om bevisvärdering i sexbrottmål, anser att kränkningen av kvinnan inte är lägre bara för att hon är redlöst berusad. Snarare tvärtom.
   – Och där måste lagen utvecklas.
Anders Johansson

TYCK TILL: Hur ska samhället stoppa övergreppen på unga tjejer?

Så säger lagen
Så här säger lagen i korthet om sexualbrott:
Den som döms för våldtäkt kan straffas med fängelse minst två och högst sex år. Är brottet grovt, döms för grov våldtäkt till fängelse, lägst fyra år och högst tio år. Den som döms för sexuellt utnyttjande kan få fängelse högst två år. Är brottet grovt döms till fängelse lägst sex månader och högst sex år.

Detta har hänt
Den 28 januari skulle den 14-åriga flickan sova över hos en kompis. De drack öl, vin och sprit och gav sig ut på stan för att ha kul.
  På väg hem blev de antastade av pojkgänget vid Rissne tunnelbanestation.
Flickans kompis kan inte hindra att pojkarna drar iväg med sitt offer som då är kraftig berusad, så full att hon knappt kan stå upprätt, enligt den hemligstämplade förundersökningen som Aftonbladet tagit del av. I garaget drar pojkarna av henne byxorna och och alla nio är på henne och tafsar, två eller tre av dem genomför också samlag, enligt vad flera av dem berättar i förhören.
Inga DNA-spår har kunnat säkrats, någon sperma har exempelvis inte hittats. Flickan själv har enbart vaga minnesbilder av vad som hände. Åklagaren blir därför mycket beroende av vad pojkarna själva berättar om varandra när han ska bevisa vad som hände i garaget.
Flickan har efter händelsen mått mycket dåligt.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER