Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 2 APRIL 2000
 
 

Text: Herman Lindqvist
Tyck till om Herman Lindqvists kolumn
– Ska bredband försvara oss nu?
I dag för exakt 60 år sedan fick statsminister Per Albin Hansson och den svenska försvarsledningen telegram från svenska beskickningen i Berlin, som varnade för en hotande tysk invasionsstyrka på väg norrut. De svenska malmfälten troddes vara i fara. Liknande varningar hade redan kommit i flera dagar.
   I dag, den 2 april, skriver Hansson i sin dagbok: ”Vi förhålla oss lugnt avvaktande, demobiliseringen i norr fullföljes”, det vill säga värnpliktiga som hade kallats in som förstärkningar runt malmfälten under det finska vinterkriget skickades nu hem för att kriget var avslutat.
  Den 4 april kräver en djupt oroad ÖB, Olof Thörnell, att omedelbart få mobilisera hela försvaret, han har fått nya hotfulla rapporter. Han får svaret: Regeringen funderar, besked kommer. Det tog två hela dygn, 48 timmar, som alltså gick förlorade för oss, men inte för tyskarna. Den 6 april får Thörnell beskedet: Sverige mobiliserar inte. Det är för dyrt. Det kan dessutom verka provocerande på Hitler, han kan ta illa upp.
  
Nästa dag kommer ett nytt telegram från beskickningen i Berlin: ”Vittgående aktion mot Danmark och Norge inom mycket kort tid, sannolikt de allra närmaste dagarna.” Den dagen åker Per Albin, vilket länge varit planerat, till Stigtomta för att hålla föredrag. På kvällen plitar han dock något bekymrad i sin dagbok:
”Tyskarna rör på sig. Ingen åtgärd mot Sverige än.” Varför han tydligen beslutar sig för att inte heller göra någon åtgärd i Sverige. Inte nästa dag heller, trots telegram om tiotals tyska transportfartyg på väg i de danska farvattnen.
   Den 9 april kl 05.00 väcks Hansson av ett telefonsamtal. Tyskarna invaderar Danmark och Norge samtidigt, tyska regeringen kräver att Sverige förhåller sig neutralt, att Sverige inte mobiliserar, att Sverige låter tyskarna använda telefonledningarna från Norge genom Sverige, samt att svenska flottan håller sig i hemmahamnarna.
  Kriget var här och Sverige låg alldeles vidöppet. I hela Skåne, berättar Gustaf von Platen som var på plats, fanns ett enda stridsdugligt kompani. ”Av pansarvärnskanonerna fanns bara en tredjedel av behovet, kulsprutepistolen var ett kuriosum och ytterst få hade någon ammunition till den – svenska arméns ammunitionsförråd hade bara räckt till en veckas krigföring. I gryningen den 9 april var våra gränser lika oförsvarade som Danmarks.” På kort tid var Danmark och Norge ockuperade, tyskarna hade kunnat ta hela södra och västra Sverige i bara farten. Längst i norr fanns det lite mer motstånd.
Världskriget hade pågått i sju månader och det svenska försvaret var fortfarande ett skämt. Om tyskarna hade kommit på natten, hade vi inte kunnat göra mycket åt det, det fanns ingen radarspaning och ingen möjlighet att se fienden om dem inte kom med alla lampor tända, förstås.
   Att det svenska försvaret var uselt, var Per Albins eget fel. Han hade själv halverat försvaret i den största försvarsslakten dittills, den som genomfördes 1925. Upprustningen under andra världskriget var inte genomförd förrän flera år efter krigets slut, då hade vi en imponerande slagstyrka i världsklass, som med stort allvar och stor framgång jagat sill och mink i Stockholms skärgård.
  
Den här veckan har riksdagen definitivt klubbat efterkrigstidens största försvarsslakt. Då nästa krig kommer, och det sker naturligtvis för historien är inte slut med oss, då kommer vi att stå på ungefär samma nivå som Hanssons Sverige gjorde 1939, då andra världskriget bröt ut och fortfarande den 9 april 1940, då Danmark och Norge blev anfallna.
  Man får bara hoppas att alla datorer fungerar den där dagen i framtiden, så att ett helt nytt och fint försvar hastigt kan inköpas per internet, för det är, om jag förstått saken rätt, det vi ska göra nästa gång.
  Bredband i stället för förband.
  Personligen tycker jag det är ganska kusligt.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER