Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 29 MARS 2000
 
 

47-årig kvinna fick livstid för styckmord
251 Maria.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Maria, 47, mördade och styckade sin 81-årige make.
  Det slog Svea hovrätt fast idag.
  Hon dömdes till livstids fängelse för mord.

  I slutet av november 1998 hittades kroppsdelar av den 81-årige mannen i Riddarfjärden i centrala Stockholm.
  Enligt den tekniska undersökningen hade mannen mördats och styckats i sin egen lägenhet i södra Stockholm.
  Hans 47-åriga hustru greps senare som misstänkt för dådet.
  Enligt åklagaren hade kvinnan dödat maken med ett trubbigt föremål mot halsen. Efteråt hade hon styckat kroppen och bland annat avlägsnat makens könsorgan, vilket enligt åtalet gör att styckningen betecknas som sexualaggressiv.

Ekonomiska motiv
  Enligt åklagaren var motivet till dådet ekonomiska. Den 81-årige mannen hade i hemlighet sparat ihop 230 000 kronor på ett konto i en utländsk bank och det var dessa pengar kvinnan var ute efter.
  Efter makens död for den 47-åriga kvinnan till sitt gamla hemland och i bagaget hade hon makens bankhandlingar och flera värdeföremål som tillhörde honom.
  Maria har hela tiden efter hon greps nekat till anklagelserna och säger sig inte ha någon förklaring till makens öde. Hon säger att åklagaren har fantiserat ihop alltsammans.
  Hon frikändes också i tingsrätten.

Nya vittnen i hovrätten
  Men när domen överklagades till hovrätten hade tre nya vittnen tillkommit; två bekanta till kvinnan från hennes hemland Rumänien samt en granne som hört hur paret bråkade i lägenheten strax före mordet.
  En kedja av indicier, bland annat ett ytterst städat badrum i lägenheten, utgjorde resten av bevisningen. I ugnen hittade polisen DNA och hår efter offret. Enligt åklagaren kapade kvinnan offrets huvud och värmde det i ugnen för att försvåra identifieringen.
  Strax efter att rättegången avslutades förra torsdagen kom utslaget i Svea hovrätt att den 47-åriga kvinnan kommer att dömas för styckmordet.
  Maria tog emot beskedet utan att röra en min och följde sedan med häktesvakterna bort.
  I förmiddags kom så Svea hovrätts formella dom - Maria döms till livstids fängelse för mord och livstids utvisning från Sverige.   Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER