Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 23 MARS 2000
 
 

Hon tvingades bli prostituerad – tog livet av sig

OFFER FÖR SEXHANDELN 16-åriga Dangoule Rasalaite från Baltikum blev ett av offren för den ökande sexhandeln med utländska kvinnor i Sverige.
Foto: PRIVAT
16-åriga Dangoules avskedsbrev avslöjar kopplerihärva
Den 16-åriga flickan från Baltikum hölls inlåst och tvingades till prostitution i Malmö.
  När hon flydde och tog sitt liv rullades en omfattande kopplerihärva upp för polisen.
  Nu jagas ”ryssen” som kan vara mannen bakom prostitutionen med utländska kvinnor.
   Den 7 januari flydde Dangoule Rasalaite, 16, från en lägenhet i Arlöv där hon suttit inlåst och tvingad till prostitution i två månader.
  Hon hoppade från en bro i Malmö och fördes till sjukhus.
  Tre dygn senare avled hon.
  Brev som hon bar på sig vid självmordet visar vem hon var. Där berättar hon om en manlig bekant som hjälpt henne till Sverige och Malmö.
  – Förmodligen har hon lovats jobb och mycket pengar, säger kriminalinspektör Jan-Erik Boo vid Malmöpolisen.

”Ryssen” tog hennes pass
  
Polisen vet nu att en man som kallas ”ryssen” ligger bakom sexbrotten. Han heter egentligen Gidreus och kan vara från Litauen.
  – Mer vet vi inte om honom. Därför behöver vi upplysningar från människor som sett flickan i lägenheten i Arlöv, män som varit hennes kunder och andra som känner till ”ryssen”, säger Jan-Erik Boo som går ut med fallet i TV 3:s program Efterlyst i kväll.
  Dangoule Rasalaite fördes in legalt i Sverige. Sedan tog ”ryssen” hand om hennes pass. Hon fick veta att hon var skyldig 20 000 kronor för logi och resa.

Hålls som livegna
  
Skulden arbetades sedan av genom sexhandel.
  Vanligt är att utländska flickor som tvingas till prostitution får en mobiltelefon av hallicken för att vara tillgängliga 24 timmar om dygnet.
  – På det här sättet hålls flickorna livegna. De blir uppringda och sedan dirigerade till en sexköpare, säger Jan-Erik Boo som understryker att flickorna sällan träffar några andra människor än de som utnyttjar dem.

Fler utländska prostituerade
  
För det rör sig om fler än Danguole Rasalaite.
  – Kvinnorna blir lurade och hotade med massa saker. Till exempel att de sätts i fängelse om polisen tar dem. Och de vet ju vad fängelse betyder i deras hemländer. Tjejerna är helt i händerna på hallicken, säger polisen Anders Gripenlöv som kartlägger prostitutionen i Stockholm.

Nätverk i storstäderna
  
Polisen ser ett nätverk mellan Malmö, Göteborg och Stockholm. Och det sista året har sexhandeln med utländska kvinnor ökat i alla tre städerna.
  I Stockholm finns i dag mellan 100 och 200 utländska prostituerade. I Göteborg och Malmö troligen färre. Men mörkertalet är stort.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER