Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 7 MARS 2000
 
 

USA-minister bekräftar Nato-ubåtar i svenska vatten
STOCKHOLM Ubåtar från Nato inkräktade så sent som på 80-talet rutinmässigt på svensk vatten med den svenska regeringens goda minne, säger förre amerikanske försvarsministern Caspar Weinberger i en intervju sänd av Ekoredaktionen på tisdagen.
  - Natos ubåtar skickades aldrig in utan att först ha fått svenskt godkännande, sade Weinberger som var försvarsminister under Ronald Reagans ämbetsperiod.
  - Samarbetet låg i bägge parters intresse, enligt honom.
  Weinberger, som själv besökte Sverige i början av 80-talet, hävdade att regeringen godkänt intrången på förhand.
  Weinbergers uppgifter är uppseendeväckande och förre statsministern Ingvar Carlsson, som satt i regeringen under den aktuella perioden, säger att han aldrig hört talas om detta samarbete.

Ny neutralitetskommission
  Weinbergers uppgifter ställer ubåtskränkningarna mot Sverige och den svenska neutralitetspolitiken i en ny dager och folkpartiledaren Lars Leijonborg skyndade sig att begära en ny neutralitetskommission. Även den förre moderate statsministern Carl Bildt välkomnar en sådan.
  Inför sitt besök i Sverige undslapp sig Weinberger formuleringen: "Sverige är ju inte neutralt".
  Detta vållade rabalder och han tog det tillbaka. Mot bakgrund av Weinbergers uppgifter nu är hans då förbryllande formulering lättare att förstå.
  Ekot, i samarbete med SVT:s Striptease, uppgav också att svenska ubåtsbesättningar på eget bevåg tidigare samövade med amerikanska och brittiska ubåtar som gjorde officiella besök i Sverige.
  Försvarsminister Björn von Sydow säger att han tänker ha överläggningar med ÖB Owe Wiktorin om uppgifterna så fort han hinner.
  Men varken svenska marinen eller amerikanska ambassaden kan erinra sig att amerikanska ubåtar någon gång besökt Sverige. Den amerikanska marinen är oerhört hemlighetsfullt beträffande sina ubåtar. Att USA skulle vilja exponera sina ubåtar i Sverige betecknar svenska källor som osannolikt. Weinberger sade inte varifrån Natoubåtarna som opererade mot Sverige kom.
  Det senaste officiella brittiska ubåtsbesök någon kan erinra sig var i slutet på 70-talet. Exakta uppgifter är begravda i arkiven och svåråtkomliga.

Ovetande om samövningar
  Wiktorin, von Sydow och förre ÖB:n Bengt Gustavsson säger att man inte har känt till att det skulle ha förekommit icke sanktionerade samövningar av något slag.
  Förre chefen för kustflottan under den aktuella perioden, Claes Tornberg, säger till TT att han aldrig hört talas om samövningar. Enligt honom förekom det i samband med örlogsbesök "sammanträffanden". Vid örlogsbesök studerar gäster och värdar noga varandra och försöker inhämta information om beväpning, prestanda och inte minst ljudprofiler. Varje fartyg låter på ett karaktäristiskt sätt och inspelningar samlas i arkiv av alla mariner. "Men det är inte samövning", säger Tornborg.
  Ubåtar från Natolandet Danmark besökte varje år Karlskrona under 60- och 70-talen för att öva sin personal i den svenska dyktanken där. Sverige och Danmark hade ett nära sjöräddningssamarbete för ubåtar.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER