Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 1 MARS 2000
 
 

MORDET PÅ SYNDIKALISTEN
Två kan ha skjutit Björn Söderberg

Han ringde offret strax före mordet
Video: Se polisens rekonstruktion från mordet
Björn Söderberg (nummer ett på filmen) tvingas strax före nio på kvällen ut ur sin lägenhet av de två männen. Därefter jagas han uppför trappan av de två männen och skjuts till döds.
   En kvinna i Björn Söderbergs trappuppgång ser scenariot från tittögat på sin ytterdörr. Vittnet ser tydligt att person nummer två är beväpnad. Hon ser inget vapen på person nummer tre.
   - Kvinnan hör högljudda röster och skottlossning. Efteråt säger någon ”Nu sticker vi”, säger utredaren Eiler Augustsson vid länskriminalen i Stockholm till aftonbladet.se. Samtliga tre åtalade - Jimmy Niklasson, Björn Lindberg-Hernlund och Hampus Hellekant - förnekar att de befann sig vid platsen vid mordtillfället.
   Filmen är en rekonstruktion gjord av länskriminalen i Stockholm.

En av de åtalade chattade på nätet efter mordet
Två personer kan ha skjutit Björn Söderberg.
  –Vittnen har sett två personer lämna fastigheten och springa mot Sätra centrum, säger bitädande chefsåklagare Eva Finné till Ekot.
  Men vilka av de tre åtalade som avlossade skotten går inte att fastställa.

   Dådet skedde i Björn Söderbergs trappuppgång. Två vapen användes, pistolen Des 69 av det franska märket Unique och en revolver med kalibern .44. Det var emellertid bara skotten från pistolen som var dödande, kosntaterar utredarna.
  Polisen vet inte om det var Hampus Hellekant, Björn Lindberg-Hernlund eller Jimmy Niklasson som höll i den franska pistolen. Hylsor med spår från pistolen har dock hittats hemma hos en av de åtalade, Hampus Hellekant, 24 år.
  Före mordet chattade han på internet och med en kompis och bad denne ta hand om pistolen. Så blev det dock aldrig.
  –Mycket tyder på att mordet var ett gemensamt projekt och jag anser att alla tre är lika ansvariga, oavsett om det var två eller tre i trappuppgången, säger Eva Finné till TT.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER