Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 29 FEBRUARI 2000
 
 

Så styrs heroinet till Sverige


Grafik: PATRIK LINDVALL

Beroende kan uppstå redan efter enstaka injektion
Heroin är ett bedövande medel med starkt vanebildande effekt. Beroende kan uppstå redan efter enstaka intravenösa injektioner. Långvarigt missbruk ger psykiska skador i form av personlighetssplittring och depressioner. Dödligheten är hög – cirka fem gånger den för åldern normala.

Polisen har kartlagt hur albanska ligor kontrollerar narkotikahandeln
Albanska klaner styr heroinmarknaden i Skandinavien.
  I hemliga, internationella operationer har polisen kartlagt maffians medlemmar.
  I Sverige finns de i Malmö, Lund, Göteborg, Stockholm, Kalmar och Halmstad.
  
De albanska ligorna har kopplat ett allt hårdare grepp om den internationella rökheroinmarknaden. Statistiken tyder på att allt mer rökheroin smugglas till Skandinavien.
  – Det här är ett stort problem för hela Europa. I Sverige kan vi knyta etniska albaner till 80 procent av beslagen av rökheroin, säger Walter Kegö, chef för narkotikaroteln på rikskriminalen.
  Aftonbladet har läst delvis hemliga dokument från rikskriminalen som avslöjar hur knarksmugglarna arbetar.
  Ligorna är organiserade efter klassisk maffiamodell och består av ett fåtal familjer. De yngre familjemedlemmarna får arbeta sig upp i hierarkin.
  Klanerna härstammar i regel från Kosovoprovinsen, men även från andra delar av rest-Jugoslavien.
  När kriget bröt ut i Kosovo 1998 flydde tusentals albaner. Även heroinligorna flyttade på sig och upprättade knarkdepåer i Tjeckien och Ungern.

Länkar med UCK i Kosovo
  
– De började i Schweiz där de tog över heroinförsäljningen. De slog ut de gamla, etablerade organisationerna genom att dumpa priserna, säger Walter Kegö.
  Polisen har kunnat se länkar mellan heroinligorna och den kosovoalbanska gerillan UCK. Misstankar finns att ligor har finansierat köp av vapen och sprängämnen.
  I dag går en del av pengarna åt att bygga upp det krigshärjade Kosovo.
  – Man investerar narkotikapengar i hus och hotell. I vissa fall hamnar pengarna i Sverige, det går till pizzerior och liknande, säger Walter Kegö.
  Heroinet odlas på de stora vallmofälten i Afghanistan, i områden som kontrolleras av talibanerna. Även här tros knarkaffärerna finansiera den väpnade kampen.
  Partierna smugglas via Turkiet in i Europa. Klanerna värvar ofta kurirer i Tyskland, från städer nära den tjeckiska gränsen, eftersom EU-registrerade bilar lättare slinker igenom tullen.
  Heroinet fraktas med bilar och lastbilar, men ibland även med flyg.

Polisen samarbetar
  
Polisen i flera länder samarbetar i gemensamma operationer för att stoppa smugglingen. Den senaste är Operation Viking som involverar poliser från bland annat Sverige, Norge, Danmark och Tjeckien.
  Operation Viking har omgärdats av stor sekretess, men i dagarna väntas polisen offentliggöra samarbetet vid en presskonferens.
  Syftet med operationerna är att kartlägga maffian och dess arbetsmetoder. I Sverige har rikskriminalen upptäckt personer med kopplingar till maffian i storstäderna samt orter i Skåne, Halland, Kalmar län, Värmland och Dalsland. Flera tillslag har gjorts de senaste åren.
  Och läget är akut. Enligt polisens uppskattningar smugglas fyra ton heroin in i Skandinavien varje år. Endast ett par hundra kilo beslagtas.
Andreas Harne
Andreas
Harne

  Ligorna är framgångsrika. Kostnaderna för affärerna blir lägre då hela vinsten stannar i familjen. Polisen har svårt att få uppgifter om klanerna eftersom familjemedlemmar inte skvallrar på varandra.


De leder heroinhandeln i Skandinavien
Princ Dobroci, 36, Oslo. (Bilden till höger) Pekas ut som en av de högsta ledarna inom den albanska heroinmaffian i Skandinavien. Sitter fängslad för grova narkotikabrott i Norge och rymde 1996 under spektakulära former. Han lät plastikoperera sig för att inte bli igenkänd av polisen. Förra året greps han i Prag och fördes till Norge i militärflyg.
Polisen har konstaterat att Princ Dobroci haft nära kontakter med UCK-gerillan och misstänker att han finansierat vapenaffärer med knarkpengar. När han greps i Prag hittades dokument om artilleripjäser som skulle användas i Kosovo.
Man, 29, Norrtälje. Dömd i Trelleborg för grova knarkbrott. I dag häktad för anstiftan till grovt narkotikabrott. Från sin cell på Norrtäljeanstalten misstänks han ha lett en liga som smugglat heroin.
Man, 32, Sydsverige. Tidigare involverad i ett beslag på flera kilo heroin. Polisen hade uppgifter om att han förhandlat om att smuggla hit heroin till ett värde av 8,6 miljoner kronor.
Man, 35, och kvinna, 26, Halmstad. Gift par som sitter häktade som misstänkta för grovt narkotikabrott och grov varusmuggling. De greps i Varberg i oktober förra året när de försökte smuggla in tio kilo heroin från Norge.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER