Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 11 FEBRUARI 2000
 
 

572 Företag från hela världen står i kö för att flytta till Stockholmsförorten Kista.
De senaste månaderna har Europas svar på Silicon Valley blivit hetare än någonsin tidigare.
Jätten Intel har precis flyttat in. Motorola är på väg.
I utländsk press prisas Kista som ett av världens främsta högteknologiska centra och Sverige som en ledande IT-nation.
Aftonbladet har tagit tempen på
människorna och företagen i Kista.


Här är Sveriges Silicon Valley
572 ”RENA DRÖMLÄGET” För Niclas Sahlgren, vd på Cyberink, är Kista det självklara valet.
Foto: TOMMY MARDELL

272 VÄRLDSRYKTE Studenterna Enrico Pelletta från Italien och Silvan Pillaai, Singapore, har sökt sig till Kista. De öser lovord över kvaliteten på utbildningen.

272 DEN NYA INDUSTRIN Miljön är steril och charmlös. Här jobbar man – bara.

Telefonen på Bertil Nybergs skrivbord går varm.
  – Särskilt den senaste månaden är det många företag från hela världen som hört av sig och velat flytta till Kista, säger vd:n i stiftelsen Electrum som ska hjälpa nya företag att etablera sig.
  Problemet är bara att Kista är fullt. Några tomma lokaler finns inte.
  Framförallt är det Telia/Telenor-affären och den senaste tidens positiva internationella publicitet om Sverige som IT-land – bland annat i tidskriften Newsweek – som gjort att företagen fått upp ögonen för Kista.
  Redan 1998 pekades Kista i internationell specialpress ut som femte bästa etableringsorten i världen för IT-företag. Sedan dess har det hänt mycket. I dag har Kista och Stockholm ryckt åt sig tätpositionen som Europas IT-huvudstad.

Flera år före USA
  Anledningarna är flera:
Stockholm är en av de mobiltelefon- och internettätaste städerna i världen. Vi ligger flera år före USA. Här kan företagen testa nya produkter och lösningar.
I Kista finns en stor del av världens samlade kompetens när det gäller internet och mobiltelefoni. Den vill företagen ha del av.
Närheten till högskolan gör att företagen har lätt att få kompetent arbetskraft. Utbildningar skräddarsys delvis utifrån företagens intressen.
  Inte illa för ett industriområde som fram till 1976 var militärt övningsfält. Högteknologiskt centrum har det blivit mer av lycklig omständighet än medveten planering. Kommunen verkar tagen på sängen av det stora intresset. I dag är Kista fullt och några nya lokaler blir det inte förrän om några år.
  Men ett IT-universitet med plats för 8 000–10 000 studenter är på projekteringsstadiet. Redan i dag finns det 3 000 studenter.
  – För oss är det rena drömläget. Vi kommer att sitta mitt i kompetenssmeten, säger Niclas Sahlgren, vd för Cyberink.
  Det är viktigt för ett företag som bara har ett drygt år på nacken och som räknar med att fördubbla antalet anställda varje år.
  I dag är Cyberink nio personer som sitter bakom en grön säkerhetsdörr på översta våningen i en av Kistas många kontorsbyggnader. De hjälper andra företag att bygga effektiva IT-lösningar.
  Medelåldern är låg och ingen av dem bär kostym eller slips. Miljön är avskalad och effektiv med bara enstaka krukväxter och ingen receptionist. På soffbordet ligger Dagens it och de stora affärstidningarna.

Männen dominerar
  När Niclas Sahlgren startade företaget var det aldrig någon diskussion om var det skulle ligga.
  – Kista var ett självklart val. Kontaktnätet och kompetensen var avgörande. Istället för dyra platsannonser sätter vi upp ”flyers” i hissarna när vi behöver folk.
  Niclas Sahlgren blandar friskt in engelska ord i sitt resonemang. När han ska skriva teknik på tavlan i det ljusa konferensrummet stavar han det första ”tech..” innan han kommer på sig själv.
  I Kista är engelska arbetsspråket på många företag.
  Miljön är inte bara internationell utan också enkönad.
  På Cyberink jobbar en kvinna och åtta män. Situationen är densamma på många av de andra företagen och på IT-universitetet är matsalen fylld av idel män.
  – Vi eftersträvar en bättre balans men det är nog så att killar är mer intresserade av det vi håller på med, säger Niclas Sahlgren.

Lovorden haglar
  I moderna, ljusa utrymmen som mer känns som kontorslokaler än klassrum träffar vi två studenter. Båda är snart färdiga civilingenjörer.
  – Första gången kom jag till Kista av en slump men andra gången var det ett medvetet val, säger Enrico Pelletta från Italien.
  – Undervisningen här är mycket mer praktisk än i Italien. Där har vi inget utbyggt samarbete mellan skola och företag. Mitt enda problem är att så många av kurserna är på svenska som jag inte behärskar.
  Silvan Pillaai, 25, är från Singapore men har nyligen kommit hit från universitetet i Aberdeen i Skottland. Han öser lovord över Kista.
  – Här finns helt andra resurser. Mycket kraftfullare datorer och mer avancerad programvara. Så trots språksvårigheterna känns det som jag bytt upp mig ordentligt. Här finns alla stora företag på ett ställe. Jag hoppas hitta ett jobb här när jag är klar.
  En biltur genom Kista Science Park är en resa igenom det svenska industrilandskapet år 2000. Alla stora tillväxtföretag ligger samlade inom ett litet område. Vi passerar Nokias nya, svarta skrytbygge. Snett över gatan ligger en av Ericssons många kontorsbyggnader. Inne i skogen hittar vi IBM. Vi passerar Apple, Oracle och Compaq. Och så Microsoft förstås.
  Miljön är steril och charmlös med bara enstaka barer och kaféer. Här jobbar man och ingenting annat.
  Amerikanska jätten Intel har precis flyttat hit och startat teknikcentrum för trådlös telekommunikation. Sladdar dras fortfarande och möbler skruvas ihop.

Tryck från USA
  – Både imagemässigt och praktiskt är Kista rätt ställe att vara på, säger Leif Carlsson, vd. Vi hade redan två Europa-kontor (Tyskland och England) men inget av dem kändes aktuellt för den här satsningen.
  I startskedet är all personal svensk men det finns många i USA som trycker på för att få komma till Kista.
  – Mobildata ligger 1–2 år efter i USA. Därför är det här en spännande miljö att arbeta i. Däremot sätter de svenska skattereglerna en del käppar i hjulet.
  Längst ner på Isafjordsgatan bredvid hockeyplanen och idrottsplatsen som snart ska ge plats för IT-universitetet, ligger ett falurött trähus med vita knutar. Kåken står på en grund av stenpelare.
  En påminnelse om den tid för bara 100 år sedan när Sverige fortfarande var ett jordbrukssamhälle och då mobiltelefon och internet inte ens fanns i människors fantasi.

Kista Science Park
Kista är egentligen två totalt delade samhällen.
På ena sidan centrum vidsträckta bostadsområden. En uppfräschad variant av 60-talets miljonbyggen med 28 000 invånare.
På andra sidan ett av världens mest attraktiva högteknologiska centra. Här arbetar och studerar
28 000 människor men bara några få procent av dem bor i Kista.
Av de cirka 700 företagen är 350–400 med 17 000 anställda inriktade på internet och mobil telefoni. Övriga företag är en blandning av serviceföretag, partihandlar och mediaföretag.
Största arbetsgivaren är Ericsson med 9 000 anställda.
3 000 arbetar som konsulter och med programvaruproduktion. 1 000 arbetar hos nätoperatörer.
3 000 är studenter vid KTH och Stockholms universitet.
Totalt finns det en knapp miljon kvadratmeter kontorsyta i Kista Science Park. Inom de närmsta åren byggs ytterligare 175 000 kvadratmeter. Bland annat ska det byggas en skyskrapa, Kista Science Tower.
IT-universitetet ska byggas ut så att det får en campus-miljö med plats för 8 000-10 000 studenter.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER