![]() |
||||||
![]() ![]() |
|
Kropp och Skinnarmo laddar med semlor
Muummmms. Inte e n semla. Utan två, tre, fyra... - Det är bra med extra grädde runt bilringen, säger äventyraren Ola Skinnarmo som precis som kompisen Göran Kropp behöver extra kilon inför deras livs svåraste uppdrag; åka skidor till Nordpolen. Och var passar väl bättre att smaska i sig ett stort fat med gräddstinna semlor än på Conditori Nordpolen i Vara. Det anrika kafeét från 1903 som fick sitt namn efter att ingenjör Andrée kraschat en av sina ballonger på ett gärde i närheten under en av sina många provflygningar inför äventyrsresan till Nordpolen. Nu sitter hans efterföljare Kropp och Skinnarmo där drygt 100 år senare och laddar upp inför samma resa. Fast den här gången på skidor istället för i ballong. 100 mil i 50-gradig kyla En tuff tripp på 100 mil över isen, i 50-gradig kyla bland isbjörnar och isskruvvallar, under 55 dagar som förstås kräver sitt pris. - Ja, när jag skidade till Sydpolen gick jag ner 20 kilo. Jag räknar med att tappa lika mycket den här gången, säger Ola Skinnarmo. Han har redan en rejäl kulmage, medan Göran Kropp ännu har en bit att fylla. - Jag har slutat träna för att istället gå upp i vikt. Mycket pasta och potatis för kolhydraternas skull. Viktigt att få tjockt lager fett - Men gärna ett gäng hamburgare med mycket pommes frites också. Det är viktigt att få ett tjockt lager fett, påpekar Göran Kropp. Hans matchvikt ligger på 104 kilo. - Jag behöver 6 kilo till. Minst. Där kan semlorna göra underverk, säger Kropp och slickar sig runt munnen. Ola Skinnarmo säger att han alltid älskat semlor och har dem i blodet. - Min morfar är konditor. Hans specialitet är visserligen mazariner. - Men när jag var liten bytte han ut mandelmassan mot blåbärssylt. Du anar inte hur gott det var! Olas matchvikt är normalt 80 kilo. I dag väger han 95, men säger att något kilo ytterligare inte är till någon skada. - Varje semla gör gott. Det är bara att bita ihop, säger han och skrattar. Och pojkarna passar förstås på att smörja kråset. Inga gourmetmiddagar på isen Ute på isen väntar knappast några gourmetmiddagar i den 120 kilo packning de båda släpar på. - Det blir drygt ett kilo mat per dag, säger Göran Kropp vid en snabb uträkning. 200 gram välling per dag, fyra portioner nypon- eller blåbärssoppa. Frystorkat mat till huvudrätt, kompletterat med arméns nödlivsmedel, choklad och c-vitamindryck. - Fast på söndagar blir det fest. Då kör vi genomgående min favoriträtt som är orientalisk gryta, säger Göran Kropp. Fast tillägger snabbt:
Den 1 mars står de i Sibirien, redo att spänna på sig skidorna. Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se tips: 08-411 11 11 fax: 08-600 01 77 växeln: 08-725 20 00 |