Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 26 JANUARI 2000
 

”Jag kan inte annat än be om ursäkt”
Göran Persson beklagar svenskt agerande under andra världskriget

55 år efter krigsslutet.
  Då gjorde statsminister Göran Persson avbön inför hela världens ögon för det svenska agerandet under andra världskriget.
  - Jag kan inte annat än beklaga och be om ursäkt, sa Persson när han invigde konferensen om Förintelsen.

   Statsminister Göran Persson talade med stor känsla och hans tal i dag kommer att bli historiskt.
  Han började med att plocka upp två stenar som han tagit med sig.
  Den ena var från Holocaust Memorial Museum i Washington och hade ett enda ord som inskription: Minns.
  Den andra stenen hade Göran Persson fått av en vän som plockat upp den vid ett rostigt järnvägsspår vid staden Izbica i sydöstra Polen.
  Ett stenkast från där tågen med tusentals judar rullade på väg mot dödens väntrum - de tyska koncentrationslägren.

”Ingen olyckshändelse i världshistorien”
  - Förintelsen var ingen olyckshändelse i världshistorien, sa Göran Persson och påminde om de grymheter som judarna medvetet utsattes för.
  Utan att omvärlden ingrep tillräckligt snabbt.
  - Det var ett misslyckande och där har vi också ett ansvar. Jag kan inte annat än beklaga den svenska regeringens agerande under den här tiden, förklarade Göran Persson och avslutade med uppmaningen:
  - Att lära av historien är en läxa utan slut.
  När Elie Wiesel tog över i talarstolen, gick han ifrån det skrivna manuset och vände sig direkt till Göran Persson med en spontan eloge.
  - Jag uppskattar din ärlighet. Jag önskar fler nationer följde efter.
  Elie Wiesels tal blev också en skarp kritik till västvärldens länder för att de inte ingrep tillräckligt snabbt ock kraftfullt mot det judarna utsattes för under kriget.
  - Varför fick vi ingen hjälp? Varför bombade de allierade styrkorna inte järnvägsspåren till koncentrationslägren? Hur ska vi förklara den oerhörda tystnaden som gjorde det hela möjligt? Varför gick inte de allierade in i kriget direkt, när deras allierade Polen attackerades.
  - Varför öppnade inte Sverige sina gränser för flyktingarna?
  Han slutade med orden:
  - Jag har inga stenar. Bara ord.

Borde bli återkommande arrangemang
  Fast innan dess hade Elie Wiesel föreslagit att den konferens han nu invigt borde bli ett årligt återkommande arrangemang här i Stockholm.
  Göran Perssons svar kom direkt efter talet.
  - Det är ett underbart förslag. Jag stöder det, och jag är beredd att arbeta med dig för att skapa en sådan årlig konferens för samvetet och mänskligheten, sade Persson.
  Invigningen av konferens inför ett fullsatt Folkets hus började fem minuter efter utsatt tid och i närvaro av kungaparet och kronprinsessan Victoria på första bänkraden.
   Det började med att ljuset släcktes och Tana Ross, en av de överlevande från Förintelsen, med egna ord berättade om vad hon som jude upplevde.
  I morgon är det förövrigt exakt 55 år sedan portarna till Auschwitz öppnades.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER