Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 23 JANUARI 2000
 

Förintelsekonferensen: Enormt säkerhetspådrag med krypskyttar
STOCKHOLM Säkerhetspådraget kring veckans Förintelsekonferens blir enormt.
  Omkring 1200 poliser deltar på olika sätt i bevakningen.
  - Det motsvarar under veckan ungefär 4000 arbetspass för poliserna, säger Stockholmspolisens presstalesman Peter Nord till TT.

  På onsdag börjar den internationella Förintelsekonferensen i Stockholm. Under ett par dagar kommer staden att vara invaderad av dignitärer från mer än 40 länder och polisen kommer att få ett digert arbete med att garantera säkerheten för alla.
  På flera platser runt om i Stockholm kommer polisen att upprätta avspärrningar. Det rör främst cityområdet - till exempel runt Norra latin, Helgeandsholmen, Gustav Adolfs torg och Blasieholmen.
  - Det kommer att bli rigorösa avstängningar och mycket problematiskt för biltrafiken. Jag skulle vilja föreslå att alla stockholmare som hade tänkt sig att göra någonting nere på stan ändrar sina planer och försöker att låta bli att köra bil i staden, för det kommer att bli mycket, mycket svårt, säger Peter Nord.

Avstängda gator
  På flera håll kommer trafikreglerna tillfälligt att ändras. Till exempel införs parkeringsförbud på flera gator där man i normala fall får stå, och samtidigt som vissa gator stängs av kan andra komma att öppnas för trafik. Vissa av Storstockholms lokaltrafiks busslinjer får tillfälligt nya sträckningar.
  - Många av de lokala trafikföreskrifterna kommer att ändras. Jag tror att man får se upp när man är ute på gatorna och titta noga på skyltarna. Det är en hel del förändringar.
  Vidare har polisen förberett säkerheten. Det är mycket som måste hinnas med innan den första delegationen anländer. Bland annat plockar man bort brevlådor och papperskorgar, där det skulle kunna gå att gömma sprängladdningar.

Krypskyttar
  - Vi gör noggranna undersökningar - vi har spaning, vi har säkring av de lokaler som kommer att vara aktuella för delegaterna. Exakt vad vi gör vill jag dock inte avslöja, men många extra åtgärder är vidtagna.
  En av de åtgärder som polisen har beredskap för är enligt vad TT erfar utplacering av krypskyttar på tak i centrum.
  Hur mycket all bevakning kommer att kosta går inte att säga innan konferensen är över, men det går på Stockholmspolisens budget, säger Peter Nord till TT.
  Han hoppas att stadens invånare har överseende med eventuella problem som kan uppstå under veckan.
  - Det kommer att inskränkas en hel del både på service och kommunikationer. Men ha tålamod, trots besvären.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER