Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 9 JANUARI 2000
 

DOKUMENT SVERIGES IT-GURU

Jag ska knäcka Telia
FRÄLSARE ELLER FLOPP? Det har gått snabbt för Jonas Birgersson och Framfab. 28-åringen är redan god för en miljard och Framfab har ett börsvärde på 14,4 miljarder kronor.
Foto: KRISTER HANSSON

Ålder: 28 år. Yrke: Vd för Framfab, ordförande i Bredbandsbolaget. Familj: Flickvännen Annika Eriksson, 34, mamma Marianne Silow, 51, pappa Tommy Birgersson, 52, syster Marie Birgersson, 23, och bror Carl Magnus Silow, 16. Bor: Andrahandslägenhet på två rum i Lund (”jag har precis köpt en liten bostadsrätt på två rok” i Lund). Utbildning: Självlärd i militärhistoria. Samhällsvetenskaplig gymnasielinje. Studier i samhällsgeografi, freds- och konfliktforskning, teknik och krig samt underrättelsetjänstteori vid Lunds universitet. Karriär: Grundade spelföreningen Galt som 1987 slogs ihop med en annan förening till DMF i Lund. Invald i Sverok (Sveriges konflikts- och rollspelsförbund) 1991. Ordförande 1994-96. Startade föreningen PX1 som blev Framfab. Har arbetat inom hemtjänsten och som kock. Dricker: Te (favorit: Sir Williams Tea). Röker: Nej. Politisk åskådning: Röstade inte i senaste valet. ”Framfab är min politik”, säger han.
En ny Refaat El-Sayed eller en 2000-talets Alfred Nobel?
Framfabs vd och koncernchef Jonas Birgersson lämnar ingen oberörd.
Med sitt spartanska liv, sin vilja att verka i Sverige och betala skatt bildar han en helt ny skola för företagsledare.
Aftonbladets Per-Ola Ohlsson har synat Jonas Birgersson i sömmarna och gått i hans fotspår från barndomen i Lund över rollspelsföreningarna till hans liv som den exceptionellt framgångsrike företagaren och miljardären.


Aftonbladet granskar lundapågen som blev miljardär och hela Sveriges IT-guru
LUND. På väggen i Framfabs fikarum hänger en förstasida ur en affärstidning med texten ”I stället för Jesus – Jonas Birgersson”.
  Lundagrabben som redan vid 28 års ålder är god för en miljard kronor pekas ut som den store innovatören som ska frälsa svenskt näringsliv.
  – Det trodde jag aldrig om honom. Han var alldeles för ostrukturerad och absolut ingen ledarfigur, säger hans gamla klassföreståndare från grundskolan Margaretha Lidin.
FLEECETRÖJA, FÖRSTÅS - Det finns häftigare saker i livet än Armanikostymer, säger Jonas Birgersson och dök nyligen upp på IT-mässan i Paris iklädd en orange fleecetröja.
Foto : HELENA NORDSTRAND/SCANPIX

     Han kommer en kvart för sent. Den omöjliga tunna luggen hänger ner i pannan och han säger hurtigt att han åtminstone höll den akademiska kvarten på minuten.
  Man skulle kunna ta honom för en vanlig, lite slarvigt klädd student. Jonas Birgersson är raka motsatsen till den bild man har av en framgångsrik vd som helst klär sig i Armanikostym.

”Jag satte in 10,8 miljoner till skattemyndigheten”
  
– Jag har aldrig haft och kommer aldrig att ha en Armanikostym. Det finns häftigare saker i livet, fnyser han lätt föraktfullt.
Succén med IT-företagen syns tydligt i Jonas Birgerssons deklaration.
Pappa Tommy Birgersson jobbar extra på Clemens krog i Lund.

Jag kunde aldrig tänka mig att han skulle bli företagsledare

– Jonas är ett 70-talsbarn. De växte upp med tanken att allt var möjligt bara man själv ville, säger hans mamma Marianne Silow. Här med Jonas halvbror Love Silow, 16.
Foto: KRISTER HANSSON

Johan Staël von Holstein, grundare av Icon Medialab.
Foto: ANDREAS HILLERGREN

Han är ung och naiv när han säger att det är bra att betala för mycket i skatt

Kjell Jönsson, lärare i geografi och svenska på högstadiet.
Foto: KRISTER HANSSON

Jonas var mycket allmänbildad. Men han hade dyslexi och lite problem när han skrev

Klassföreståndaren Margaretha Lidin.
Foto: KRISTER HANSSON

Han var inte klassens ljus, men alltid så entusiastisk

Carl-Magnus Trygg gick i samma klass som Jonas Birgersson från förskolan till första året på universitetet.
Foto: KRISTER HANSSON

Han är den mest intelligenta människa jag har träffat


- Vi hinner inte slita ut varandra, säger Jonas Birgerssons flickvän Annika Eriksson om att han har runt 300 resdagar om året, de flesta på tåg. Paret förlovade sig 1997.
  Jonas Birgersson markerar direkt att han just nu är lite sur på journalister. En tidning har nämligen, som han säger, haft mage att göra en rubrik på att han är skyldig 1,8 miljoner kronor i skatt.
  – Det skriver man trots att man vet att jag har 100 dagar på mig att betala kvarskatten. Jag kan tala om för dig att jag direkt efter den artikeln betalade även nästa års skatt. Jag satte in 10,8 miljoner kronor till skattemyndigheten.
  Jonas Birgersson gillar nämligen att betala skatt. Han säger att det är bra eftersom vi får så mycket för det.
  Dessutom tycker han att Sverige är ett bra land för företagare. Inte konstigt att han har blivit statsminister Göran Perssons favorit.
  Och trots att han är miljardär bor han i en tvåa i Lund.
  Han äger ingen bil utan åker helst tåg. I Stockholm sover han på en tältsäng på kontoret.
  – Ett årskort på SJ kostar 50 000 kronor och det är snabbt intjänade pengar. Jag kan arbeta på tåget eftersom jag har mitt kontor i min ryggsäck. Och dessutom är det bra för miljön.
  Jonas Birgersson driver Framfab som en armé. Han använder gärna begrepp som krig och strategi när han pratar affärer. Men så har han också ett starkt intresse för krigshistoria. Redan som femåring kunde han rabbla upp de hundra viktigaste händelserna under andra världskriget.

”Redan som barn kunde han entusiasmera andra”
  
Han har växt upp i en trygg miljö i Lund. Hans pappa Tommy Birgersson, 52, arbetar som mentalskötare på S:t Lars sjukhus. Hans mamma Marianne Silow, 51, är chef för avgiftningsenheten för narkomaner i Malmö.
  – Jag kunde aldrig tro att Jonas skulle bli företagsledare. Men han hade redan som barn förmågan att entusiasmera andra, säger Tommy Birgersson.
  Föräldrarna skilde sig när Jonas gick på mellanstadiet.
  Han har en syster, Marie Birgersson, 24, och en halvbror, Carl Magnus ”Love” Silow, 16.
  Efter skilsmässan bodde Jonas och hans syster kvar hos pappan i Lund.
  – Även om vi inte bodde ihop har vi träffats mycket. Och hela familjen firade alltid jul och semestrar tillsammans, berättar Marianne Silow.
  Jonas Birgersson gick högstadiet på Svaneskolan där han hade Margaretha Lidin som klassföreståndare.
  – Han var inte klassens ljus, men jag minns honom för att han var så entusiastisk, berättar hon.

”Han hade ett starkt rättspatos”
  
Jonas Birgersson är dyslektiker och fick därför en timmes extraundervisning i svenska varje vecka.
  – Den timmen var en högtidsstund eftersom Jonas alltid var glad och positiv. Jag kommer också ihåg att han hade ett starkt rättspatos, berättar Margaretha Lidin.
  Trots skrivsvårigheterna gick Jonas Birgersson ut nian med en trea i slutbetyg i svenska. Hans bästa ämne var naturligtvis historia där han hade sin enda femma.
  Varken lärare eller klasskamrater minns Jonas Birgersson för något bus. Han verkar ha varit en mycket skötsam elev.
  – Den enda utskällning jag kan minnas att han fått var av en lärare på gymnasiet som anklagade honom för att vara för allmänbildad, berättar Carl-Magnus Trygg som träffade Jonas redan i förskolan. De gick sedan i samma klass ända till första året på universitetet då de läste samhällsgeografi.
  Betygen var inte strålande men över medelmåttet. Enda plumpen i protokollet är i tyska på samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet. Där lyckades han dock höja sig från en etta till en tvåa sista terminen.
  – Jag gjorde en deal med tysklärarinnan. Jag fick på egen hand lära mig tusen tyska turistglosor. Sedan fick jag sitta längst bak på lektionerna och läsa historia, berättar Jonas Birgersson.
  Tidigt parades hans intresse för andra världskriget med spel. Carl-Magnus Trygg minns att de byggde modeller av stridsflygplan och spelade krigsspelet Risk. Hans syster Marie Birgersson berättar att han är en mycket dålig förlorare.
  – Och värst var det om jag som tjej och yngre än honom slog honom i Risk. Det hjälpte inte att säga att det berodde på tur, berättar hon.
  Tillsammans med några klasskamrater började han spela rollspel. Gänget från den första rollspelstiden utgör i dag stommen i Framfab.
  – Det var alltid 8–10 personer i hans rum som spelade rollspel och drack te, minns Marie Birgersson.

Blev ordförande i rollspelsföreningen
  
Lumpen gjorde Jonas Birgersson på numera nedlagda Lv 4 i Ystad som specialist på Robot 70.
  Han fick tjänstgöringsbetyget 10–5–6 vilket får anses vara dåligt för en självutnämnd expert på militär historia och strategi. För att få göra FN-tjänst måste man ha 10–7–7.
  Samtidigt kom han in i styrelsen för Sverok (Sveriges roll- och konfliktspelsförbund). Han blev ordförande 1994 och under hans tid växte förbundet från 3 000 till 25 000 medlemmar.
  – Han var väldigt ambitiös och full av idéer. Ibland gick det så snabbt att vi andra inte hängde med, säger Christer Pettersson som är kanslichef på Sverok.
  Jonas Birgersson arrangerade Sveriges första internetmässa IG 95 på Sollentunamässan.
  Han blev upptäckt av Telia som behövde några framåt grabbar för att utveckla Telias portal Passagen.
  Spelföreningen PX1 blev Framtidsfabriken och företagets första lokaler var i Jonas Birgerssons studentlya på två rum i Lund.
   Men dem växte man snabbt ur. I dag har omdöpta Framfab 1 500 anställda, varav 1 250 i Norden och kontor i Lund, Stockholm, Malmö, Tyskland, England och Frankrike.
  I fikarummet på Framfab i Lund kommer marknadschefen och hans gamle rollspelskompis Mattias Lindberg förbi medan Jonas Birgersson fixar en kopp te.
  – Är det sant att ni internt kallar Jonas för generalen, frågar jag.
  – Ha ha, nej, vi kallar honom bara Birger.
  Två veckor efter sin 28-årsdag sprängde Jonas Birgerssons aktieförmögenhet miljardgränsen.
  – Äsch, det är bara papper, säger han.

Börsvärdet ökade med 12 miljarder
  
Framfab växer rekordsnabbt. 1999 förvärvade företaget elva andra bolag. Börsvärdet har sedan i somras ökat från 2,4 miljarder till 14,4 miljarder kronor.
  – Jonas Birgersson är en medial figur som har ett stort marknadsvärde. Han har en stor del i Framfabs snabba tillväxt, säger en aktieanalytiker som vill vara anonym.
  Med sitt bolag Bredbandsbolaget utmanar Jonas Birgersson Telia och hotar med att ta 20–25 miljarder av deras omsättning.
  – Vi ska knäcka Telia. Vi ska ta bort möjligheten att ta betalt per minut när man ringer, säger han självsäkert.
  Jörgen Persson, som är ansvarig för affärsutveckling på Bredbandsbolaget, har värvats från Telia.
  – Jonas Birgersson är en visionär och mycket inspirerande som chef. Det är bra fart i honom, säger han.
En ung Jonas Birgersson (mitten) gör kemiska experiment i köket med kompisarna 1981.
Det var alltid 8-10 personer i hans rum som spelade rollspel och drack te (Jonas syster)
  En annan IT-guru och konkurrent, Icon Medialabs grundare Johan Staël von Holstein, tycker att Jonas Birgersson är värd beundran.
  – Men han är ung och naiv när han säger att det är bra att betala alldeles för mycket i skatt. Han har nästan aldrig varit utomlands och sett hur bra företagarklimat det är i andra länder, säger han.
  Framgångarna har också fört med sig en massa illasinnade rykten. Ett är att Jonas Birgersson skulle ha tvingats lämna Sverok för att han förskingrat pengar.
  
– Det är inte konstigt att man får fiender när man hotar etablerade monopol. Jag är ändå tacksam för jag inte bor i Sydeuropa. Då hade jag behövt livvakt, säger han.

BOSSEN BIRGER Jonas Birgersson tar en kopp te på kontoret i Lund. Framfab finns i dag även i Malmö, Stockholm, Tyskland, England och Frankrike.
Foto: KRISTER HANSSON

Nästa projekt: Starta en skola
  
Trots att han nästan alltid är på resa och nästan alltid arbetar har Jonas Birgersson faktiskt hunnit förlova sig. Hans flickvän heter Annika Eriksson, 34, och är chef för internetavdelningen på Communication And Network Development på Volvo.
  – Vi träffades genom jobbet och förlovade oss i april 1997. Men vi hinner tyvärr inte träffas så ofta, berättar hon.
  Jonas Birgerssons nästa projekt är att starta en skola. Han tycker att den svenska skolan är usel på att lära elever tänka dynamiskt. När intervjun lider mot sitt slut berättar han att han senare på kvällen ska föreläsa för värstingar i Landskrona.
Per-Ola Ohlsson
Per-Ola
Ohlsson

  – Jag ska berätta för dem att kriminalitet är djävligt dåligt betalt jämfört med att jobba med IT. Dessutom har det bieffekten att det är olagligt.
  Dyslektikern Jonas Birgersson skriver på en bok om kriminalitetens ekonomi och en om pedagogik.
  – Datorn stavar åt mig, säger han förklarande.
Bredbandsbolaget
Ordförande: Jonas Birgersson. Vd: Peter Ekelund. Operativ chef: Jan Nilsson. Börsvärde: Finns ej på börsen, svårt att uppskatta. Ägare: Framfab, Investor, Intel, Carlyle Group, Novestra, Hans Rausing och anställda, personal. Omsättning: Nystartat, men byggde bredband till 15 000 lägenheter 1999, 100 000 lägenheter nästa kvartal. Antal anställda: 120 med konsulter. Prognos: ”Vi ska nå 750 000 lägenheter år 2000”.

Framfab
Ordförande: Carl Wilhelm Ros, f d finanschef på Ericsson. Vd: Jonas Birgersson. Operativ chef: Johan Wall, tidigare Netsolutions. Börsvärde: 14,4 miljarder kronor. Stora ägare: 40 procent utländska, Rausing med närstående 8,6 procent, Jonas Birgersson, 6,6 procent. Omsättning: 206,9 miljoner kronor. Antal anställda: Drygt 1 500 (inklusive Guide). *Rörelseresultat före goodwill: 36,5 miljoner kronor. *Resultat före skatt: 29 miljoner kronor. Prognos: I takt med marknaden (cirka 55 procent årligen). *Gäller de tre första kvartalen 1999 (1998)


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
tips: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77
växeln: 08-725 20 00


   

   
  FLER NYHETER