Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 2 JANUARI 2000
  

Text: Staffan Heimerson
Tyck till om Staffan Heimerssons kolumn

Det skulle gå att göra en topplista över Århundradets uslaste förutsägelser

I den högkonjunktur som rådde 1999 gällde det att i topplistor ranka allt som kunde rankas: Århundradets man (mitt val: Winston Churchill). Århundradets bil (gamla Folkan) . Århundradets film (Casablanca så klart). Det var en lek för oss alla, banal men roande.
 I den högkonjunktur som nu råder - präglad av att ett nytt årtusende i går gjorde sin entré - gäller det att göra prognoser för framtiden.

  Jag avstår. Det är en kvickhet så sliten att den aldrig borde få tryckas: ”Det är svårt att spå. Allra helst om framtiden”. Men påståendet äger giltighet. Det skulle gå att göra en topplista över Århundradets uslaste förutsägelser. I boken ”The Fortune Sellers” har William Sherden gjort en utvärdering och konstaterar: ”I förutsägelser om teknisk utveckling är mer än åttio procent av förutsägelserna felaktiga”
 Tänk tillbaka på vår barndoms fantasieggande framtidsversioner. Jules Verne fyllde vår framtid med rymdskepp och ubåtar långt innan sådana var påtänkta. Ryssen Konstantin Tsolkovsky såg framför sig bostäder som städade sig själva. Arthur C Clarke, den främste science fiction-författaren v alla och fortfarande i livet, konstruerade i sin tankevärld för mer än femtio år sedan kommunikationssatelliter.

Men ingen enda förutsåg århundradets främsta uppfinning. Datorn. Ingen skådade i tidigt skede in i datorns revolutionerande sätt att befria oss, förändra våra yrkesliv och påverka våra levnadsvanor.

 Tvärtom. de som skulle kunna datorrevolutionen inifrån kunde inte se dess gigantiska potential.
 Jag gjorde för två-tre år sedan ett studiebesök på Microsoft utanför Seattle. Där fanns ett litet datormuseum. Som en triumferande busvissling, som hånade hur korkade vi varit i en forntid, fanns uppförstorat ett klipp som citerade hur IBM sett på datorerna. Klippet var från 1943, då IBM ledde utvecklingen av datorer. IBM:s styrelseordförande Thomas Watson spådde. ”För att i en framtid tillfredsställa världens behov kommer det att räcka med fem datorer.” 1980 uppgraderade IBM sin prognos: ”Det kommer att behövas 275 000”.
 Ha! Men Bill Gates själv håller sig för skratt när någon påminner datormogulen om hans egen prognos 1981 (och om den finns inget klipp i Microsoftmuseet): ”Ett minne med 640 kilobytes bör räcka för oss alla”, sa Gates. Ha-ha! Den lilla dator som jag skriver de här raderna på har ett minne om 36 megabytes.
Alla har haft fel. Så sent som 1977 sa Compaqs chef Ken Olsen: ”Det finns ingen anledning att tro att någon vill ha en dator i sitt hem”. Och Hewlett Packards ledning borde ha bitit sig i tungan när de visade de unga, långhåriga genierna Steve Jobs och Steve Wozniak på dörren när de kom med sin idé om en pc. ”Gå ut skolan först!”

 Thomas Edison, som gjorde fler uppfinningar än någon i historien, snäste 1922 om den radio som en rival utvecklat: ”Det är en fluga, radiohysterin kommer att vara över på nolltid.”
 Edisons egen uppfinning, telefonen, hade mötts med samma fnysning. Brittiska postverket spikade i en utredning fast: ”Amerikaner har kanske behov av telefonen. Vi engelsmän har det inte. Vi har gott om springpojkar.”
 Och om flygplan var ordföranden i brittiska vetenskapsakademien, Lord Kelvin, säker: ”Flygande maskiner som är tyngre än luften är en omöjlighet.”
 H G Wells, bjässen bland futurister, avfärdade i nittonhundratalets början ubåtar: ”Det enda de förmår är att kväva sina besättningar.”
 Daryl F Zanuck, som i Hollywood 1946 ledde 20th Century Fox, gjorde prognosen om en ny uppfinning: ”Video kommer inte att finnas kvar om sex månader”.
 det är lätt att förlöjliga gamla tiders prognosmakare. de var utvecklingspessimister, surpuppor och olycksprofeter.
Har vi lärt oss något av deras missar? Vad säger vi om dagens prognosmakare? Får de samma taskiga träffbild på måltavlan? Deras ämnesområden har förskjutits från teknologi till värdssvält och miljöförstöring.

 Låt oss kolla vad de sa för tolv-femton år sedan.
 ”Jordens överbefolkning är oundviklig”. Nix, befolkningstillväxten i världen planar ut.
 ”Den globala uppvärmningen får vattenståndet i världshaven att stiga så att redan före millennieskiftet har flera av Maldivernas öar slukats.” Icke. Ingen enda har försvunnit.
 ”Medeltemperaturen har före år 2000 stigit med fyra till sju grader. det resulterar i förödande missväxt och massvält”. Nej. Temperaturen har stigit med en enda grad. Jordbruksproduktionen är större än någonsin. Svältkatastroferna är få och varje gång grundade i idiotiska kommandoekonomiska beslut.
Staffan Heimerson  Innan jag nu springer iväg till min spågumma, finner jag stimulans i Arthur C Clarkes ord: ”Framtiden är inte vad den brukade vara”.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER