![]() |
![]() ![]() |
|
Den åttonde Greven av Clancarty, som dog 1995, hävdade att han kunde spåra sina anfäder ända till 63 000 år före Kristi födelse. Det var, sa Greven, vid den tidpunkten utomjordingar i flygande tefat landade på jorden. De flesta människor som lever nu är i rakt nedstigande led avkommor till dessa rymdvarelser - och detta förklarar att vi har så många olika hudfärger och så skilda utseenden.
Naturligtvis är det så. Men en ändring är på gång. Ändringen som kommer är, att vi alla på jorden blir en och samma ras. Det är, som i det mesta, Amerika som går i täten. I nästa generation är ingen folkgrupp där - inte vita kaukasier, inte svarta, inte hispanics, inte asiater - i majoritet. Alla grupperna är minoriteter. Det är resultatet av att det unga Amerika blandar sig kors och tvärs, huller om buller. Det är en sociolog i ett annat invandrarsamhälle, australiern Donald Horne, som sagt: Den bästa assimileringen sker i sängen. Amerika är på inget sätt ensamt. I Indien gifter sig fler än förr över kastgränserna. I Japan, som varit kvintessensen av xenofobi, ökar antalet internationella äktenskap markant. Förklaringen är enkel: en ny generation entreprenörer är den nya rollmodellen, samtidigt som fler utlänningar i unga år kommer till landet. I Tyskland, som vi knappast förknippar med öppenhet och där medborgarskap är en blodsfråga, är i den tyskaste av städer, i Mercedes-Benz hjärtpunkt, i Stuttgart, var fjärde invånare en turk. Det var också, som ni minns, just Tyskland som i senaste eurovisionsschlagerfinalen representerades av en turkisk grupp.
Denna nya fördomsfrihet med dess så löftesrika frukt äger rum samtidigt som vi för oss själva ältar etniska motsättningar och tilltagande rasism. Det är precis tvärtom. Det finns inte längre något ödesmättat i en gammal filmtitels fråga: Gissa vem som kommer på middag? Och Kipling har fått fel när han sa: Öst och öst och väst är väst och aldrig mötas de två. Den gamla frälsningssångens refräng är förverkligad: ... både röd och vit och svart, det gör det samma har han sagt... Charles Darwin, som levde på 1800-talet, sa om djurlivet något som i 2000-talet har ännu större tillämpning på människan: De arter som överlever är inte de som är mest intelligenta eller de starkaste. Det är de som bäst kan anpassa sig till förändringar. ![]() Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se telefon: 08-411 11 11 fax: 08-600 01 77 |
|