Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
ONSDAG 25 NOVEMBER 1998
  Lasse Anrell, klassiskt Stefans musik –
en lysande bild
av 90-talet


Stefan Nilssons ”Filmmusik” (Virgin) är på många sett en lysande musikalisk bild av svenskt 90-tal.
  Här finns musiken samlad som jag tror för stora delar av svenska folket symboliserar längtan tillbaka till ett slags trygg idyll – före och under folkhemmets glansdagar
.

  Stefan Nilsson har gjort musiken till tv-serien ”Skärgårdsdoktorn”. Men också till filmepos som ”Jerusalem”, ”Den goda viljan”, ”Pelle Erövraren” och ”Juloratoriet”, ”Den ofrivillige golfaren” bland and-ra.
  Kraftprov allihopa.

Hans musik har en märklig förmåga att gå in i bilden och förstärka den eller försvaga den. Den blir en del av bilden och gör i sina bästa stunder att betraktaren inte ens märker längre att han betraktar en bild att han snarare blir en del av bilden.
Det är ytterst skickligt.
  Mycket av den här musiken är stilleben. Stämningar, vintriga uppvaknanden och sommarmättade bredpenslade känslor. Det är det goda samhällets musik eller det som skulle bli det svenska folkhemmet: böndernas och prästernas Sverige.
  Det kanske är förljuget men vem bryr sig om det just nu i en helt annan tid av tänjbara sanningar.
  Det är på det hela taget mycket, mycket vackert.

Pavarottis gala från i somras i hemstaden Modena var jag själv på och den var på många sätt lysande. Pavan sjunger på ”Pavarotti & Friends” (Decca) )med Spice Girls, Jon Bon Jovi, Céline Dion, The Corrs, Stevie Wonder med flera och det är en fascinerande musikfest. Bäst är ” I hate you then I love you” med Céline Dion som faktiskt inte bara är elektriskt välsjungen utan också mättad med en smula befriande humor.
  Intäkterna går till barnen i det krigshärjade Liberia.

Vanessa Mae är känd för sin lika energiska sminkstil som violinspel. Här ger hon sig på Vivaldis ”De fyra årstiderna” (EMI) plus att hon klämt in ”Reflection” från soundtracket till Disneys ”Mulan” – en lysande fiollåt.
  ”De fyra årstiderna” ger hon en fascinerande energi. Ibland vildvuxet åt Nigel Kennedys håll. Våren är, föga överraskande, bäst. Vintern iskall.
  Som sig bör.

Bäst just nu

Zbigniew Preisner: Requiem for my friend
Estlands filharmoniska kammarkör under Arvo Pärt: Kanon Pokajanen
Anne Sofie von Otter: The artists album

Andrea Bocelli: Aria
Cecilia Bartoli: Live in Italy
Lars Roos: Nordisk pianolyrik
Karl Jenkins: Adiemus III: Dances of the time
Anne Sofie von Otter: Lamenti

Tidlöst
Adolf Fredriks Bachkör m fl: En klassisk jul
Maria Callas: Ifigenia in Tauride av Gluck (ny på cd)
Jussi Björling Edition

Vill du skriva till Lasse Anrell?