Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TISDAG 25 MAJ 1999
  

Dansband Michael Nystås Det här kan bli
Lasse Berghagens
största hit på länge


Lasse Berghagen är tillbaka.
  På måndag släpps nya albumet ”Till sommaren och dig” (NMG).
  Färska singeln ”Jag ser ett ljus” är en av hans allra vackraste visor.
  
Två år efter cd:n ”Inte bara drömmar” (NMG) bryter Lasse Berghagen tystnaden med en helt ny skiva. Första smakprovet från den under vintern och våren inspelade plattan är en spröd kärleksvisa.
  I ”Jag ser ett ljus” är Lasse Berghagen, trubaduren, i högform. En varsamt framförd kärleksballad med svensktoppsrefräng och vackert flöjtarrangemang av Lennart Sjöholm. Känslosamt utan att bli pretentiöst.
  Den fina texten ligger öppen för tolkning i dessa hänryckningens dagar – sången är full av rader som ”jag byggde en bro trots att ingen var mig så nära som du”, ”det är som bröd och vatten för en törstande själ” och ”en stor och öppen famn är ditt namn”.
  ”Jag ser ett ljus” kan bli Lasse Berghagens största hit på länge.

Trelleborgsbandet Mats Elmes tar farväl av danspubliken i september – efter 44 år i branschen!
  Karriären, som inleddes 1955, sammanfattas på nyutkomna cd:n ”Sista dansen” (BMK). Det är ett värdigt slutdokument. Plattans 17 sånger är inspelade mellan åren 1968 och 1999, och inleds med sex nya låtar.
  Ulf Georgssons ”Amore Mia” och tolkningen av Vikingarnas ”En varsam hand” utmärker sig. Annat av intresse på ”Sista dansen” är ”Låt mig få ge dig min sång”, ”När en av två skall gå” och den 31 år gamla inspelningen ”Ett litet minne”, där Mats Elmes låter som Sven Ingvars gjorde vid samma tid.

Jag skrev om Bente Boe för några veckor sen. Den 27-åriga norskan från Holmestrand släpper snart lysande singeln ”Nu lever jag på minnen” i Sverige, en låt som kan bli stor med rätt matchning.
  Nu har jag hört den engelska versionen av samma låt. ”Memories of you” är planerad att släppas i USA i höst. Den har lite tuffare arrangemang och sång, och jag kan tänka mig att den svenska versionen låter ungefär så här när den är helt klar. Starkt är det hur som helst. Bente Boe har en röst med potential.
På lördag gäller det för Charlotte Nilsson i Jerusalem. Jag håller tummarna för ”Take me to your heaven”.

Bäst just nu
Mats Elmes: Sista dansen (BMK)