Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TISDAG 18 APRIL 2000
 
  

Dansband Michael Nystås Tommys - bör ej överdoseras
Tommys ordineras i små doser. Gärna i stunder av gråtmildhet.
  ”Till en vän” (Frituna), i butik i går, är bandets nionde album.


  Finlandssvenska Tommys har sakta men säkert byggt upp en stabil publikbas i Sverige. Senaste albumet sålde 18 000 exemplar, en mycket bra siffra för ett dansbandsalbum.
  Tommys tillhör musikaliskt de ihärdiga försvararna av den traditionella dansmusiken. Soundet är tryggt och helt förutsägbart, texterna vimlar av skildringar av hembygder, barndomen, kärleken och naturen. Ett veritabelt kassavalv att vältra sig i för den sentimentalt lagde.
  ”Till en vän” är - faktiskt - Tommys hittills bästa album. Det är till exempel bättre än Vikingarnas senaste av den enkla orsaken att det har bättre låtar. ”Ett litet ord”, skriven av Anders Hall och Anders Lundberg, är en utmärkt duett med Hans Martin och Ann-Charlotte Andersson, tidigare i Drifters. Jag gillar också balladen ”Drömmarnas djupblåa hav” och kan inte låta bli att nämna ”Hjärtats hemlighet”, skriven av Erik Eriksson och Kurt Spjuth, en välbekant trubadursyn under mina 80-talssomrar på dear old Bergslagstorget i Finspång. Det finns mer.
  Om omslaget, skjutet i en futuristisk flygplatshall, finns bara ett ord: snyggt.
  Man bör dock undvika att överdosera Tommys. Alltför omfattande gråtmildhet kan inte vara hälsosamt.

Plusguiden:
Tommys - Till en vän (Frituna)

Lotta Engbergs nya singel ”En liten stund på jorden” (NMG) bildar smakprov inför den nya cd som aviserats till hösten efter Lotta Engbergs äventyr på musikalscenen. Jag kan väl säga så mycket som att - man känner igen sig.
  ”En liten stund på jorden” är en stråkprydd, finstämd vardagsbetraktelse av ett slag som Mikael Wendt och Christer Lundh skrivit tusen gånger förr. Det är absolut inget dåligt hantverk, men släktskapet med gamla Lotta Engberg-hits som ”Tusen vackra bilder” blir ibland för uppenbart.
  Troligen är det av ringa betydelse för Svensktoppspubliken.
  Men baksidans sköna schlager ”Det finns ingenting att hämta”, plockad från albumet ”Tolvitopp” (NMG) 1997, svänger med besked.

Carina Jaarneks släpper ett nytt emotsett album i morgon. Med nytt skivbolag och tunga låtskrivare som Christer Sandelin och Tommy Ekman i ryggen ser ”Se mig nu” (Kavalkad) ut att kunna bli riktigt bra.
  Senaste smakprovet från plattan, latinoinfluerade balladen ”Amore Mio”, skriven av Carina Jaarnek och Ulf Georgsson, har vuxit under de senaste veckorna.

I morgon kommer också Thorleifs nya cd, ”Ingen är som du...” (Kavalkad). Det är ett av vårens verkligt tunga skivsläpp..