Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TISDAG 4 APRIL 2000
 
  

Dansband Michael Nystås Övertygande
debut av Date

De är släkt med Arvingarna.
  Men Date står alldeles utmärkt på egna ben.
Nu finns debutalbumet ”Kvällens sista dans” (Musikverkstan) ute.
  Före genombrottet som Take That i ”Sikta mot stjärnorna” 1997 gick Date under det fyndigt klingande namnet Släktingarna, mycket riktigt anspelande på trummisen Anders Larssons släktskap med Lasseman Larsson i Arvingarna.
  Namnbytet var en klok självständighetsmarkering. Date kan, som det heter, själva och visar detta med all önskvärd tydlighet med sitt till stora delar alldeles utmärkta debutalbum.
  Singlarna ”Sofie” och ”Österäng” var begåvade pojkbandsballader. Det finns mer av den varan på ”Kvällens sista dans”. Som Lasse Holms och Pling Forsmans ”Sommar hos dig” och Thomas Thörnholms och Camilla Anderssons ”Född att älska dig”.
  I countryfärgade ”Du vänder vindarna” visar bandmedlemmen Johan Fransson egen låtskrivarkompetens. Take That-influenserna lever kvar i urläckra tryckaren ”Sen när vi flyger” med Sound Express hitleverantör Lasse Sahlin bland låtskrivarna.
  Dates debut är övertygande, men förlorar lite av sin fina stabilitet i spår (tihi) som ”Tåg-låten” och – faktiskt – de sånger som skrivits av så välmeriterade herrar som Peter Lundblad och Bengt Palmers.
  Men oftast är det imponerande dansbandspop.
  

Plusguiden:

Date: Kvällens sista dans (Musikverkstan)
Jag får lite Barbadosvibbar av Gävlebandet Boogies senaste singel ”På radion”. Larry Forsbergs popschlager har gått varm i vinter och låter som nånting Boppers kunde spelat in när de var som mest i händerna på Ola Håkansson, Tim Norell och Alexander Bard.
  Trallvänlig, snyggt producerad dansbandspop med orgelslinga i botten.
  Singeln innehåller också en version med engelsk text, ”On the radio”. Inte dumt. Inte dumt alls.
  
I december utsåg jag Vikingarnas ”Kramgoa låtar 9” (Mariann) till århundradets bästa dansbandsalbum. Öppningsspåret ”Hallå Västindien” skrevs av Anders Melander – ena halvan i synnerligen albumaktuella popduon Cue.
  Läser med stora ögon i pressreleasen att ”Hallå Västindien” ursprungligen var tänkt som en dansbandsparodi till tv-serien ”Lycka till” 1980. Men Vikingarnas inspelning blev en av orkesterns största hits genom tiderna.
  För övrigt gillar jag Cues cd. ”Sway” måste bli en jättehit och låter som en blandning av Natalie Imbruglias ”Torn”, Jennifer Browns ”Alive” och nånting med Eagle-Eye Cherry.