Aftonbladet  
Aftonbladet noje  

Tisdag 1 april 1997

Thorleifs nya med en doft av 70-talet

Nystås, dansband
   60 000 förhandsbeställda exemplar talar sitt tydliga språk.
  Nya albumet ”En liten ängel” (KM Records) är redan en succé.
  Nu är Thorleifs störst.
  Thorleifs släpper en ny platta när de står på höjden av sin karriär. Det känns därför som en tanke när cd:n för det första är tillbakablickande rent musikaliskt och, för det andra, dessutom släpps i en vinylupplaga på 1 000 exemplar.
  Det doftar en hel del 70-tal om Thorleifs nya. I många av de 18 nya sångerna låter bandet ungefär som det gjorde då. Detta är särskilt tydligt i den lysande ”Se mej i ögonen”, skriven av Tommy Gunnarsson och Elisabeth Lord. Men mycket ligger i soundet, detta alldeles speciella Thorleifs-sound, som producenten Lars Westmann fångat upp och använder mycket bra.
  Sångerna är genomgående väldigt starka, de enkla och effektiva arrangemangen slår hårt. Titelspåret har växt betydligt sen segern i höstens meloditävling, men det är långtifrån den bästa låten. Till det jag gärna hör om igen hör Rose-Marie Stråhles ”Gröna blad”, Nino Tiritello och Carsten Modigs ”Jag skall vänta”, Lars Westmanns två låtar, den smått oemotståndliga ”I dina klor” (av Peter Linde, Tony Johansson, Gert Lengstrand och Stefan Brunzell) och Bert Månsons två bidrag.
  Thorleif Torstenssons röst är som vanligt fantastisk.
  Det är ytterst lite som inte är bra på ”En liten ängel”. Men exempelvis ”Alla underbara stunder” och ”Senorita” fungerar sämre.
  Thorleifs bästa.
Zagers från Nyköping debuterade för en tid sen med albumet ”Dansfeber 1” (TMC). Owe Midner, direktör på TMC, uppvisar ofta fingertoppskänsla när det gäller att hitta bra material till sina dansband.
  Elva av de 14 sångerna på Zagers platta är nyskrivna, vilket gör ”Dansfeber 1” till en debut värd namnet. Här finns nya sånger av Dan Stråhed, Lars Eriksson och Grethel Olsson bland andra. Bäst är balladen ”Kom hem igen”.
  Sångaren Jonny Andersson låter som om han vore Paul Sahlins lillebror, samma tunga darr på rösten. Det blir stundtals irriterande. Produktionen lämnar också en del övrigt att önska, ljudet haltar ibland, som om det vore en liveinspelning.
  En vända till vid mixerbordet hade inte skadat.
Roligast i veckan:
  Arja Saijonmaas ”storslagna” comebacksingel ”Andalusia” (KM Records). En riktig kalkon.

Plusguiden:
Thorleifs: En liten ängel (KM Records)
Zagers:Dansfeber 1 (TMC)

Aftonbladet på internet distribueras via