Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
SÖNDAG 26 SEPTEMBER 1999
  

’Jag vill bli större än Julia Roberts’

LITEN SKA BLI STOR Rebecca Scheja, 10, är ett namn som biopubliken kommer att få vänja sig vid i framtiden. Bland annat spelar hon mot Kjell Bergqvist i Ulf Malmros nya.
Foto: HENRY LUNDHOLM


Huvudroll i två filmer

Namn: Rebecca Scheja. Ålder: 10 år. Familj: Pappa Staffan Scheja, mamma Marianne Scheja och lillebror Leonard, 8 år. Aktuell: Huvudroller i ”En häxa i familjen” och ”Den bästa sommaren” med premiär i januari respektive mars år 2000.
Rebecca Scheja, 10, blir het på bio i vinter
Rebecca Scheja är bara tio år men redan en erfaren skådespelerska.
  Nu har hon huvudrollen i två kommande långfilmer.
  Men än är hon inte nöjd.
  – Jag ska bli minst lika känd som Julia Roberts i alla fall, säger hon och skrattar.
   Rebeccas snabba karriär började när hon bara var fem år gammal. Då spelade hon Stina i Göta Lejons uppsättning av ”Tjorven på Saltkråkan”. Sedan dess har hon medverkat i ”Adam och Eva”, ”Glasblåsarens barn”, ”OP :7” och ”Längtans blåa blomma”.
  – Jag vet inte riktigt hur jag har hunnit. Men det är så himla kul, så jag kan inte säga nej när de frågar, säger hon.

Fick spela mot favoriten

  Men det är först i vinter, när hennes senaste filmer går upp på biograferna, som hon kommer att bli riktigt känd för en större publik.
  – Jag har ju följt med mamma så jag vet hur det är att vara känd. Men jag tycker att det ska bli roligt.
  I början av sommaren avslutade Rebecca inspelningarna av Harald Hamrells ”En häxa i familjen”. Just nu gör hon sina sista scener i familjefilmen ”Den bästa sommaren” i regi av Ulf Malmros. Där får hon spela mot sin favoritskådespelare, Kjell Bergqvist.
  – Det är en stor och viktig roll där jag måste visa lite mer känslor än förut. När jag ska vara ledsen måste jag tänka att jag är ledsen tills jag blir det.
  Kanske är det föräldrarnas ambitioner som har smittat av sig på Rebecca. Mamma är skådespelaren Marianne Scheja, mer känd som Charlie i tv-såpan ”Skilda världar”. Pappa är den världsberömde pianisten Staffan Scheja.

Längtar tillbaka till skolan

  Men det är mammas teatertalang som Rebecca har fått ärva. Pianospelandet lämnar hon gladeligen till pappa.
  – Usch, det är inte alls kul att spela piano. Men det får jag inte säga för pappa, säger hon.
  Helt ointresserad av musik är hon inte. Sedan ett år tillbaka går hon i Adolf Fredriks musikskola, där hon precis börjat femman. Om ett par veckor får hon lämna inspelningarna och träffa fröken och alla kompisarna igen.
  – Nu längtar jag tillbaka. Det har kommit så många nya till min klass som jag vill träffa.

Inte säker på vad hon vill bli
  
Att Rebecca har talang är tydligt. Men hon är ändå inte helt säker på att det är skådespelare hon vill bli när hon blir stor.
  – I ”Den bästa sommaren” fick jag se hur fotograferna jobbar, det verkar jättekul. Men ännu roligare var stunttricken. Det jobbet blev jag så himla förtjust i.
  Vem vet, kanske är det en svensk superstjärna vi nu ser tändas. Det är inte omöjligt. Rebecca är en tuff tjej som verkar kunna få som hon vill.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE