Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TORSDAG 2 SEPTEMBER 1999
  

- Svenska Marie är underbar
Tom Cruise hyllar sin motskådespelare i nya filmen ”Eyes wide shut”

750 IMPONERADE Skådespelarna och äkta paret Tom Cruise och Nicole Kidman tycker att svenska Marie Richardson har all anledning att känna sig stolt över sin insats i nya filmen ”Eyes wide shut” . - Hon är verkligen underbar, säger Tom Cruise. På den lilla bilden instruerar Stanley Kubrick Marie under inspelningen.
Foto: AP
VENEDIG. Marie Richardson?
  – En mycket duktig skådespelerska, och hon gjorde vår scen speciell, säger Tom Cruise.
  Filmen är ”Eyes wide shut”. I scenen överfaller Marie Richardson honom med kyssar och en kärleksförklaring.
  – Många har frågat mig vem hon är eftersom Marie är så bra, säger han.
  Tom Cruise lutar sig fram och tittar mig i ögonen.
  – Har Marie sett filmen?
  Jag tror det.
  – Hon spelar teater i Stockholm nu eller hur? frågar Tom Cruise. Hon borde vara stolt över sitt arbete i ”Eyes wide shut”. Hon är verkligen underbar.
  Det är ett drama om sexdrömmar och svartsjuka, om otrohet och frestelser och ett äktenskap som darrar när hustrun berättar om hur nära hon var att vara otrogen.
133 Marie Rickardsson.
Foto: BÖRJE THURESSON

Frestelser
  Tom Cruise spelar maken, en läkare som kommer till en död patient. Dennes dotter spelas av Marie Richardson, och hon är en av flera sexuella frestelser som dyker upp i hans väg under en lång nattlig vandring kring New York.
  Marie Richardsons enda scen är intensiv.
  ”Eyes wide shut” blev mästerregissören Stanley Kubricks sista film. Han dog när den var klar och hade själv klippt ihop den trailer där man ser Tom Cruise och Nicole Kidman nakna framför en spegel.
  – Det är en film om sex, men också om annat, säger Tom Cruise. Jag är glad att ni i Europa får se den icke-censurerade versionen. Det är fånigt att de lagt över digitala bilder under en sexorgie i USA.
  Inspelningen tog flera år. Tom Cruise fick magsår av stressen.
  – Det var en frustrerande inspelning, och krävande att spela en man som håller alla känslor inombords.
  Han och hustrun Nicole Kidman avbryter ofta varandra och fyller i den andres svar. De håller varandra i handen under bordet och ler mot varandra när producenten besvarar en lång fråga om Kubrick.
  – Stanley uppmuntrade oss att göra studiolägenheten till vårt hem, berättar Nicole Kidman. Han ville att vi skulle ta med våra privata saker och lägga där, vi sov över ibland.
  Gifta på riktigt, ett par i filmen.
  – Det är svårt att dra gränser mellan rollen och ens privata jag, säger Nicole Kidman. Man är ingen maskin som kan stänga av känslorna. Men vi visste att det både skulle bli en fantastisk upplevelse och en svår prövning att göra filmen. Vi gick igenom alla känslor man kan ha i ett äktenskap under de här åren, säger hon.

Hyllar Kubrick
  Och Tom Cruise fyller i.
  – Man måste vara öppen och prata ärligt om svartsjuka och trohet. Det betydde mycket för oss att ha den här upplevelsen tillsammans.
Jens Peterson
Jens
Peterson

  De turas om att hylla Kubrick och dementera bilden av honom som en kall demonregissör.
  – Hans filmer har ett liv långt bortom öppningshelgen. Vill man lära sig film måste man studera Kubrick, precis som Ingmar Bergman och Fellini, säger Tom Cruise.
  ”Eyes wide shut” får svensk premiär 17 september.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE