Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
ONSDAG 14 APRIL 1999
  

Värstingarna som fick lust till film
Rosteriet ändrade deras liv – nu har de gjort två filmer


SKÅDESPELANDE ”STRULUNGAR” Traditionell undervisning varvades med teater och musikal när Rosteriet grundades i Luleå för nio år sedan. Konceptet, som skapades av Christer Engberg, var unikt. ”Jag började vikarier som musiklärare, men jag trivdes bättre med att spela teater med dem som skolkade. Med strulungarna”, säger han. Nina Morin, Jonathan Lundberg, Lotta Örnryd och Jimmy Backman har tack vare skolan bland annat gjort två långfilmer, ”Vildängel” och ”Lusten till ett liv”.
Foto: ERLAND SEGERSTEDT

LULEÅ. Kulturskolan Rosteriet är unik.
  En blandning av social verksamhet, teater- och filmproduktion. Andra långfilmen ”Lusten till ett liv” har just haft biopremiär.
  – De här ungarna som ingen djävel vill se, det är dem vi ska ställa upp på scenen, de ska få applåder och helst ska folk betala för det också, säger grundaren Christer Engberg, 41.
  Det började med Stålverk 80-kraschen. En socialdemokratisk industrisatsning som skulle få Luleå att blomstra. Men planerna skrinlades. Resultatet blev arbetslöshet och allmänt missmod.
  Det var 1978. På fritiden var Christer Engberg proggmusiker i Anton Svedbergs Swängjäng. Nu blev han plötsligt också arbetslös plåtslagare.
  – Jag började vikariera som musiklärare men var inte så lysande som det. Jag trivdes bättre med att spela teater med dem som skolkade. Med ”strulungarna”.
  Det är så han kallar dem. Övriga Sverige brukar säga ”värstingar”.
  1990 startades kulturskolan Rosteriet. Traditionell undervisning bakades ihop med teater- och musikaluppsättningar. Så kallade problemungdomar fick möjligheten att utvecklas och skaffa sig självförtroende.

Gästspelade på Dramaten
  Resultatet blev flera uppmärksammade pjäser i samarbete med Norrbottensteatern. Gästspel både på Dramaten och utomlands. Första långfilmen ”Vildängel” (1997).
  Nu är cirkeln sluten. Nya filmen handlar om 1970-talets sista år. Om kärlek, musik och politik. Om det påhittade proggbandet Verket vars medlemmar älskar och grälar med varandra.
  Förebilderna för Verket är Anton Svedbergs Swängjäng, Norrbottens järn och Rekyl. Verket spelar deras låtar i filmen. Titelmelodin handlar om P O Åström, förebild för Verkets stjärna Affe som blir offer för drogmissbruk.
  Aftonbladet träffade Christer Engberg och några av ungdomarna i Rosteriet som är med i filmen, för ett samtal om då och nu.
Musik?
  – Det var bättre förr, säger Jimmy Backman, 25.
  – Äsch, jag ids inte ens nämna namn, det finns så mycket bra nu också, säger Jonatan Lundberg, 19.
  ABBA var ju ”förbjudet” i våra kretsar. Jag vågade aldrig berätta att jag smet iväg och såg dem, erkänner Christer Engberg.
Politik?
  – Ungdomar vet så lite över huvud taget. Vi är inte insatta, säger Jonatan.
  – Ni tar inte politisk ställning. Men viljan att förändra finns där. Det är snarare sunt att det inte handlar om partipolitik, säger Christer.
Droger?
  – Det har alltid funnits folk som sabbar för sig själva, säger Lotta Örnryd, 20.
Filmens rockband grälar ständigt om demokrati fungerar i ett band eller inte. Hur är det i Rosteriet?
  – Här är ingen förmer än någon annan, det fungerar inte att vara stjärna, säger Jimmy.
Kändisskap?
  – Vi ville först inte vara med i Z-TV, det är så töntigt. Men det blev väl OK, säger Lotta.
  – Raggarna brukar säga: Jag såg dig i tidningen, säger Jimmy.
  – Det var nervöst att jobba med en riktig stjärna, som Lennart Jähkel, säger Jonatan.

Verksamheten har förändrats
  De andra är kvar på Rosteriet. Med flera års rutin har några avancerat till att nu själva producera eller regissera uppsättningar. Flera jobbar också både bakom och framför kameran i Giraff Films nya film ”Knockout”.
  Rosteriets verksamhet har också förändrats lite. Från en fast till en ambulerande verksamhet. En budget på ett par miljoner kronor medger fem fasta tjänster och fyra ungdomstjänster. Men grundtanken finns kvar.
  – Vi far runt som en ambulans mellan olika skolor och gör teateruppsättningar med strulungar, säger Christer Engberg.
Jan-Olov Andersson

Så fungerar kulturskolan Rosteriet
Kulturskolan Rosteriet grundades 1990 av Christer Engberg och Bo Strömbäck. Omsätter i dag ett par miljoner kronor om året. Har fem fasta tjänster och fyra ungdomstjänster. Sedan 1997 bedriver man främst en ambulerande verksamhet, i skolor som efterfrågar dem.
Sedan 1990 har Rosteriet och Norrbottensteatern gjort flera uppmärksammade uppsättningar tillsammans och bland annat gästspelat på Dramaten och utomlands.
Både ”Vildängel” och ”Lusten till ett liv” har producerats ihop med Giraff Film som ägs av regissören Agneta Fagerström-Olsson (mest känd för prisbelönade tv-serien ”Hammarkullen”) och hennes man, fotografen/producenten John O Olsson. Flera Rosteriet-ungdomar jobbar med deras road movie ”Knockout”, just nu under produktion.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE