Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
SÖNDAG 4 APRIL 1999
  

 

DOKUMENT ABBA

Frida – från pop till... prinsessa

HELYLLETJEJ Anni-Frid Lyngstad upptäcktes när hon vann en talangtävling och fick uppträda i ”Hylands hörna” 1967. Två år senare gav hon ut sin första soloskiva, som producerades av blivande maken Benny Andersson.
Foto: STIG-GÖRAN NILSSON
392 SLOTTSFRUN Sedan 1986 bor Anni-Frid Lyngstad på ett slott i Fribourg, Schweiz, och hon rör sig numera i kungliga kretsar.
Foto: BIBBI JOHANSSON

Namn: Anni-Frid Lyngstad.
Född: 15 november 1945.
Bor: I Fribourg i Schweiz. Har sommarhus i Trosa.
Familj: Maken prins Ruzzo Reuss von Plauen, barnet Hans Fredriksson, 36, barnbarnet Jonatan, 9, och Ruzzos två tvillingdöttrar.
Fastigheter: Slott i Fribourg, Schweiz, och villa på Mallorca.

Aftonbladet i går: Så blev Agnetha ”Garbo på Ekerö”


Men nu kommer ABBA-
stjärnan tillbaka – snart släpps nya cd:n

På tisdag är det premiär på den nya ABBA-musikalen ”Mamma Mia!” i London.
  Samma dag är det 25 år sedan ABBA vann schlager-EM i Brighton med ”Waterloo”.
  Aftonbladet fortsätter att berätta om ABBA:s fantastiska år och hur det gick sedan. I dag handlar det om Anni-Frid Lyngstad, som snart släpper ett nytt soloalbum.
Till skillnad mot Agnetha är Fridas karriär fortfarande levande.
  Just nu håller hon på att spela in en ny skiva.
  – Musiken är en hobby för Frida, säger Marie Ledin, chef för skivbolaget Anderson Records.
  
Hennes förra skiva var en comeback efter tolv års tystnad. Den blev en succé. Och om allt går som det ska släpps det ett album till i höst eller i början av nästa år. Anni-Frid Lyngstads karriär är till skillnad från ABBA-kollegan Agnetha Fältskogs levande.
  – Vi har börjat göra lösa inspelningar, men vi vet ännu inte om skivan kommer att vara på svenska eller engelska eller vilken typ av musik det blir, säger Fridas personlige manager Thomas Johansson.
  Thomas Johansson är också chef för företaget EMA Telstar och var den som ordnade alla ABBAS turnéer.
  – För Frida är musiken mer en hobby. Hon är inte så intresserad av att göra intervjuer, vara med i tv eller åka på turné. Hon måste inte komma med en skiva vartannat år som andra artister. Det handlar inte om ekonomi, utan lust för henne, säger Marie Ledin, chef för skivbolaget Anderson records.
  Den nya skivan kommer att delvis spelas in i Fridas son Hans Fredrikssons inspelningsstudio i Trosa. Han arbetar i dag som ljudtekniker och samarbetar med sin mamma.
  På förra skivan ”Djupa andetag” från 1996 samarbetade hon med Anders Glenmark. Han skrev musiken, producerade och skrev i samråd med Frida de flesta texterna.
  – Jag tror att det var Thomas Johansson som föreslog att vi skulle samarbeta. Det var väldigt kul att arbeta med Frida, otroligt smärtfritt. Hon är enormt professionell, säger Glenmark.
  Anni-Frid Lyngstad föddes den 15 november 1945 i närheten av Narvik i norra Norge. Hennes pappa var tysk soldat och när han, utan att veta att hans unga älskarinna var gravid, lämnade Norge blev 19-åriga Synni utstött. Två år senare dog hon. För att barnet skulle slippa vara stämplad som tyskebarn tog mormodern med sig Frida och flyttade till Eskilstuna. Första jobbet som sångerska i ett dansband på en restaurang fick Frida vid 13 års ålder. I början av sextiotalet sjöng hon med en rad olika band. I ett fanns det en basist, Ragnar Fredriksson, som hon blev kär i. De två gifte sig och fick sitt första barn, Hans, när Frida var 18 år. Fyra år senare föddes Liselott.

Uppträdde hos Hyland
   Hennes framtid som hemmamamma verkade utstakad. Men 1967, bara ett halvår efter att ha fött Liselott, vann hon en talangjakt och fick uppträda i ”Hylands hörna”. Efter det rullade det på snabbt. Anni-Frid lämnade familjen och flyttade till Stockholm. Hon började träffa Benny Andersson, tonårsstjärna i bandet Hep Stars. I augusti 1969 förlovade de sig.
  – Det var mycket kärlek kring de två. När de träffades uppstod tycke i 180 kilometer i timman, säger Little Gerhard, som då arbetade som talangscout.
  I samma veva producerade Benny Fridas första lp. Trots att den blev en framgång bestämde hon sig för att vara med i Melodifestivalen med Agnetha, Björn och Benny.

Träffade sin tyske far
   Frida trivdes med livet efter segern med ”Waterloo” i Brighton 1974. Till skillnad från Agnetha gillade Frida uppmärksamheten.
  – Frida var mycket för sitt utseende och gillade att ordna med sig. Agnetha var mer för att sova och ta en whisky med mig. Men det var aldrig mycket party på ABBA:s turnéer, utan snarare en hel del familjeliv, säger ABBA:s mångårige turnéledare Bosse Norling.
  Mitt i all uppståndelsen kring ABBA inträffade något som totalt förändrade Fridas liv. Helt plötsligt dök hennes tyske far, som hon trott varit död, upp. Hans brorsdotter var ABBA-fan och hade läst historien om Anni-Frids bakgrund i en tysk tidning.
  Frida och Agnetha har bägge i intervjuer hävdat att ryktena om fiendskapen mellan de två var överdriven. Men de var heller aldrig vänner. Historierna om Fridas och Agnethas ovänskap är många. I boken ”The name of the game” hävdas att de en gång till och med slogs med ett par guldskivor. Frida och Agnetha erkänner själva att det fanns en stark konkurrens emellan dem och det var en av sakerna som gjorde deras scenframträdanden så elektriska.
  Fridas och Bennys förhållande verkade stabilt. När Agnetha och Björn bestämde sig för att skiljas 1978 gjorde de det motsatta och gifte sig vid en mycket privat ceremoni. Det höll till februari 1981. Skälet till att de separerade var att Benny träffat en annan kvinna, Mona Nörklit, som han i slutet av samma år gifte sig med. Sången ”Hon fick som hon ville” på Fridas senaste album handlar om den svåra separationen.
  – I vissa fall kan en söndringsprocess börja utan att man märker det. När det handlar om Bennys och mitt äktenskap, var det ju många yttre omständigheter kring ABBA som störde, berättade hon i en intervju i Aftonbladet i samband med skivsläppet.
  
1986 flyttade Frida till Fribourg i Schweiz. Orsaken var att hon träffat den italienske prinsen Ruzzo Reuss von Plauen och inlett ett förhållande med honom. I hennes nya tillvaro som slottsfru fanns det knappt någon plats för musik. Hon börjar umgås med Reuss goda vänner kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Hon hade en singelhit, ”Så länge vi har varann” tillsammans med Ratata 1987.

Ägnar all tid åt sin fond
   Annars ägnade hon all sin tid åt ett nyväckt miljöengagemang. Hon blev stiftelsen ”Det naturliga stegets” ansikte utåt. I dag ägnar hon all sin tid åt en egen fond som samlar ihop pengar till kolonivistelser med miljöförtecken för ungdomar. Många minns när hon startade kompostvågen genom att visa upp maskar i tv-rutan under en intervju med Stina Dabrowski. En fickkompost att stoppa matrester och smulor i kallades det.
  – Det var hennes första tv-framträdande på väldigt länge. När vi körde henne till tv-huset frågade vi henne om hon tyckte det var äckligt med maskar. Sedan fick hon med sig en burk in i studion. Efter det ringde massor av människor och frågade var de kunde få tag på maskar, säger Per Uno Alm, som då arbetade som chef för ”Det naturliga steget”.
  1996 gjorde hon succéskivan ”Djupa andetag”. Nu jobbar hon med uppföljaren. Frida är på väg tillbaka.
Malin Hendriksen
malin.hendriksen@aftonbladet.se

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77

   
  MER NÖJE