Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
LÖRDAG 3 APRIL 1999
  

DOKUMENT ABBA
Så blev Agnetha ”Garbo på Ekerö”
BARA 17 ÅR Agnetha var bara 17 år när hon gjorde sensation och gick in direkt på tredje plats på Svensktoppen med sin egen låt ”Jag var så kär”. MUSIKEN HAR TYSTNAT – Hon utvecklas inte längre, trots att hon har såna fenomenala resurser, säger Brita Åhman, Agnetha Fältskogs biografiskrivare. Kanske har ABBA-stjärnan slutat sjunga för gott.
Foto: ULF HÖJER
– Fobierna gör att hon aldrig kommer tillbaka till musiken

Namn: Agnetha Fältskog.
Född: 5 april 1950.
Bor: I jättehus på Ekerö.
Familj: Barnen Linda, 26, och Christian, 22, (med Björn).
Inkomst: Enligt 1998 års taxering 764 700 kr.
Förmögenhet: 48 720 526 kr.
Fastigheter: Hus med stort stall på Ekerö (taxeringsvärde 2 560 000 kr), två tomter med hus på Värmdö (913 000 och 484 000), fritidshus i Laholm, (484 000 kr).
Bilar: Volvo 855 från -94, Volvo 854 från -92 , Jeep Grand Cherokee från -98 och en traktor.

Agnetha Fältskog produktion AB: Agnetha äger alla aktier. Sysslar med produktion av grammofonskivor samt handel med aktier och värdepapper. Omsättning: 58 588 915 kr.
Tillgångar: 19 671 611 kr. Vinst: 1 658 011 kr.

I går: Björn och Benny

På tisdag är det premiär på den nya ABBA-musikalen ”Mamma Mia!” i London.
  Samma dag är det 25 år sedan ABBA vann schlager-EM i Brighton med ”Waterloo”.
  Aftonbladet fortsätter i dag att berätta om ABBA:s fantastiska år och hur det gick sedan.
  I dag handlar det om Agnetha Fältskog, den skyggaste av abborna.


Efter ABBA drog sig Agnetha tillbaka.
  Hon lever i dag ensam och isolerad i sitt stora hus på Ekerö.
  – Jag tror aldrig hon kommer tillbaka till musiken, säger hennes förra vän Brita Åhman.
  
Agnetha Fältskog brukar jämföras med Greta Garbo. Under de sista åren av sitt liv levde Garbo mycket isolerat och visade sig nästan inte alls utanför sin lägenhet i centrala New York.
  Agnetha Fältskog är minst lika rädd om sitt privatliv. Sedan hon drog sig tillbaka från musikbranschen 1987 har hon isolerat sig i sitt stora hus på Ekerö nära Stockholm.
  Hennes gamla vänner och kollegor träffar henne numera mycket sällan. En av de få som under de senaste åren kommit henne nära är journalisten Brita Åhman, 72. De två träffades och blev förtrogna när Agnetha 1982 ville skriva ett öppet brev till skvallerpressen. Hon skrev också Agnethas självbiografi ”Som jag är” 1996. Brita Åhman har i dag brutit all kontakt med Agnetha.

”Hon är så otroligt misstänksam”
  
– Hon har många fina sidor, men är samtidigt så otroligt misstänksam, säger Brita.
VILLAN PÅ EKERÖ I Villa Nytorp på Ekerö i Mälaren utanför Stockholm bor Agnetha Fältskog i dag. Hennes vardag fylls av promenader, astrologi, yoga och hästar.
Foto: URBAN ANDERSSON
  I självbiografin Brita hjälpte Agnetha att skriva framställs Agnetha som om hon vore mindre skygg och på väg att kanske göra en comeback inom musiken. Enligt Brita är det inte sant. Trots att hon förra året syntes offentligt vid flera tillfällen, senaste vid invigningen av dansstället Nalen, så lever Agnetha i dag lika isolerat som tidigare.
  – Hon har inte många vänner och lever ensamt. Men jag tror aldrig att hon kommer att komma tillbaka till musiken. Hon har så många fobier och de dominerar hennes liv.
  Bland annat ska Agnetha vara rädd för att gå ut bland folk, hon är livrädd för att flyga och skulle enligt Brita aldrig klara av att ställa sig på en scen.
  – Som det är nu så utvecklas hon inte. Hon bara står still trots att hon har sådana fenomenala resurser.

Gjorde sin första låt vid fem
  
Agnetha Fältskog föddes i Jönköping 1950. Sin första egna melodi klinkade hon fram på pianot när hon var fem år gammal. Skolan var aldrig speciellt intressant. Hon var bra i språken och musik, men sämre på fysik och matte.
  När hon vid femton års ålder slutade skolan fick hon jobb som växeltelefonist på Atteviks bilförsäljning. Det var där hon en dag blev uppringd av den gamle rockhjälten Little Gerhard.
  Några veckor senare åkte Agnetha upp till Stockholm för att spela in några låtar.
  – Hon kom upp med sin pappa. När man fick se henne, 17 år, med långt blont hår, stora blåa ögon och glugg mellan tänderna, då visste man att det kunde bli något, säger Little Gerhard.
  
Hennes egen låt ”Jag var så kär” blev en hit och hon fick spela in flera lp-skivor och åka på folkparksturné. Som 18-åring flyttade hon ensam till Stockholm.
  – Man skulle kunna tro att hon var en undanskymd lanttjej från Jönköping, utan skinn på näsan, men hon hade väldigt bestämda uppfattningar, säger Little Gerhard.
  1969, 19 år gammal, träffade Agnetha Björn Ulvaeus på en tv-inspelning i Malmö. De blev blixtkära, förlovade sig samma år och gifte sig 1971. I sin självbiografi ”Som jag är” beskriver hon Björn som ”söt”.

Funderade på att adoptera
  
Agnetha gav fortfarande ut egna skivor men började jobba mer och mer med Björn, hans vän Benny Andersson och Bennys fästmö Anni-Frid Lyngstad. Första turnén, under namnet Festfolket, blev ett fiasko. Agnetha fick i samma veva rollen som Maria Magdalena i musikalen ”Jesus Christ Superstar”.
  1973 ställde ABBA upp i schlagerfinalen med ”Ring, ring” som till slut hamnade på tredje plats. Agnetha var i åttonde månaden och födde strax efteråt den efterlängtade dottern Linda.
  När Agnetha blev gravid hade hon och Björn försökt få barn i flera år. Agnethas längtan efter barn var så stark att de funderat på att adoptera. Efter ABBA:s världsgenombrott i Eurovisionsschlagern 1974 blev det plötsligt svårt att kombinera karriären med familjen. Frida var mer utåtriktad, medan Agnetha ständigt längtade hem.
  Hennes scenskräck blev till slut så stor att hon var tvungen att dricka champagne för att klara av att uppträda.

”Hon var livrädd på flygresorna”
  
Av de fyra medlemmarna i bandet var Agnetha den som mådde sämst av tumultet.
  – Värst var det under Australienturnén. Folk var galna, säger Clabbe af Geijerstam, som var med på turnéerna som ljudtekniker.
  Flygrädslan var en annan orsak till att Agnetha inte gillade att turnera.
  – Agnetha satt aldrig bredvid Björn på flygresorna. Hon satt bredvid mig för
att kunna nypa mig hårt i armen när planet lyfte. Hon var livrädd så länge planet var i luften, säger Bosse Norling, ABBA:s turnéledare.
  Abborna gled långsamt isär. Agnetha och Björn skildes 1979, mindre än två år efter att sonen Christian föddes. I sin självbiografi skriver Agnetha:
  ”Alla vet ju att det inte finns några lyckliga skilsmässor. De är smärtsamma, särskilt när barn är inblandade... Men jag ångrar inte i dag att jag bröt upp.”
  I dag har Björn och Agnetha en bra relation.
  – Jag träffar naturligtvis fortfarande Agnetha med anledning av våra barn, säger Björn Ulvaeus.
  1982 var hon med om en svår olycka. Bussen hon åkte med under en pr-turné körde av vägen i hög fart och hon kastades ut genom en ruta. Mirakulöst nog klarade hon sig utan svårare skador. Men flera av hennes vänner tror att det var den utlösande faktorn som fick henne att dra sig tillbaka.

Lever på ABBA-pengarna
  
1987 kom Agnethas sista skiva. Sedan dess har hon inte gjort något alls i yrkesväg. Hon överlever på den stora förmögenhet hon samlade ihop under ABBA-åren.
  Enligt henne själv består hennes vardag av långa promenader, yoga och astrologi. Hon har ett stort stall och föder upp hästar. Men musiken verkar ha tystnat för alltid...
Malin Hendriksen
malin.hendriksen@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE