Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TORSDAG 1 APRIL 1999
  

Den 6 april 1974 vann ABBA med ”Waterloo” i Brighton.
  6 april 1999 är det premiär på deras musikal ”Mamma Mia!” i London.
  Mellan de 25 åren finns ABBA:s förvandling från okänd svensk grupp till pophistoria. I en serie artiklar dokumenterar Aftonbladet ABBA då och nu.

Brighton var bara början


EUROPA FICK GE SIGDen 6 april 1974 skriver ABBA
svensk pophistoria. Men segern i Brighton skulle visa sig bara vara
början på en internationell succésaga utan like. Foto: AP


Nästa vecka är det 25 år sedan ABBA vann med ”Waterloo” – Aftonbladet har kartlagt succéåren

Brighton var vändpunkten.
  Schlagervinsten med ”Waterloo” för 25 år sedan blev starten för ABBA:s väg ut i världen.
  När segern stod klar den 6 april 1974 var allt förberett.
  ABBA var favoriter att vinna den svenska schlagern redan 1973. Men de vann inte med ”Ring ring”, utan expertjuryn röstade fram ”Sommaren som ald-rig säger nej”. ABBA kom trea.
  Då rasade svenska folket och Stikkan Anderson, men egentligen var det en välsignelse att ABBA inte kom ut i Europa 1973.
  För året efter hade de en bättre låt i ”Waterloo”. Och Stikkan Anderson hade förberett allt med utländska skivbolag och marknadsföring.
  Samma kväll som ”Waterloo” vann satte utlandslanseringen igång på allvar, även om singeln getts ut på några ställen.

Till London – i Rolls-Royce
  Efter festivalsegern blev det Rolls-Royce upp till London och medverkan i viktiga listpogrammet ”Top of the pops” i tv.
  ABBA sjöng ”Waterloo” på engelska i finalen. Ett smart grepp för att nå internationella framgångar, men sedan ändrades reglerna och alla har varit tvungna att sjunga på sitt eget språk i EM-schlagern.
  Snabbt sjöng de också in skivversioner på tyska och franska. Den franska texten skrevs av Alain Boublil, som senare skrev musikalen ”Les Misérables”.
  Dirigenten Sven-Olof Waldoff hade klätt ut sig till Napoleon, ABBA hade look inspirerad av Gary Glitter och sa i intervjuer att de designat kläderna själva. Fast inför den stora kvällen oroade Björn Ulvaeus sig för att byxorna satt för hårt.

Valet föll på ”Waterloo”
  Och de hade låtarna.
  ”Waterloo” var inledningen på deras stora låtskrivarperiod.
  På LP:n som släpptes i maj 1974 fanns fortfarande rätt många rätt svaga utfyllnadssånger som ”King Kong song” och ”Watch out”, men Björn & Benny blev bara bättre och bättre som låtskrivare.
  Det är en stor skillnad mellan ”Sitting in the palmtree” 1974 och ”Dancing queen” 1976. För att inte tala om senare mästerverk som ”The winner takes it all”.
  Brighton och ”Waterloo” blev vändpunkten. Ändå kunde det blivit annorlunda.
  Inför den svenska uttagningen valde de mellan ”Hasta mañana” och ”Waterloo”. Kanske hade inte segern och succén blivit lika stor med ”Hasta mañana”, som i stället hamnade på den kommande LP:n.

Stikkan hade kontakterna
  ABBA fick världens uppmärksamhet, och de var beredda att behålla den. Det var en kombination av två saker: Låtarna och Stikkan Andersons kontakter.
  Många artister har lyckats nå topplistorna med en bra låt, men de har haft svårt att hålla sig kvar. Stikkans förlagskontakter och branschkunnande gav ABBA en plattform. Men utan de allt bättre sånger som Björn & Benny skrev hade de naturligtvis inte fått samma framgångar eller tidlösa status.

Frida och Agnetha gjorde dem unika
  Sångerna, och ett sound som var deras alldeles egna även om man kunde hitta inspiration från andra håll. Fridas och Agnethas röster gjorde dem unika, teknikern Michael B Tretow var viktig för deras originella sound.
  Det tog dock lite tid. ”Waterloo” blev en stor hit, men singeln ”So long” funkade inte lika bra internationellt och hamnade inte ens på listan i England. ”S.O.S” som kom 1975 blev starten på deras oavbrutna listsuccé. ABBA var ett band i ständig förändring.

Hallström bidrog till succén
  Lasse Hallström gjorde videon till ”Waterloo” sommaren 1974 och till ABBA:s andra låtar. Hans första biofilm var ”ABBA – the movie” innan han gick vidare som spelfilmsregissör. Hans skickligt klippta video var också en del av förklaringen till bandets framgångar.

Första steget ut i världen
  Den dagen ABBA vann i Brighton låg Björn Skifs etta på USA-listan med Bengt Palmers-producerade ”Hooked on a feeling”. Svensk pop tog sitt första steg ut i världen och har stannat där.
  ABBA följdes så småningom av Roxette. I dag finns det många svenska popartister som hamnar på listor runt världen.
  Fröet såddes den där dagen i Brighton för 25 år sedan.
Jens Peterson

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE