Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
SÖNDAG 28 FEBRUARI 1999
  

Festivalen grävde sin egen grav
Att schlagerfestivalen i går vanns av en dansbandslåt är en större katastrof än jurygrupperna tycks förstå.
  Ingen ung låtskrivare kommer ens att vilja försöka utmana etablissemanget i fortsättningen.
  Och ingen under 40 kommer att orka se eländet på TV.
Text: Annika Sundbaum-Melin
   Nej då, jag har inget emot vare sig Charlotte Nilsson eller dansbandsmusik, men jag tycker inte att den typen av musik har i en schlagerfestival att göra. Måste hela Sverige vara som ett gigantiskt Bingolotto? Under de senaste åren har ju Sverige Television verkligen försökt att föryngra tävlingen när de satt upp nya regler för hur det ska gå till och de senaste åren har också en rad unga, duktiga artister passerat revy i den svenska uttagningen.
  Men juryn har envist hållit fast vid ballader, utom i år då man lät en dansbandslåt ta hem spelet. Toppen!
En tv-tävling som under de senaste åren bara med liten marginal klarat sig från att kallas det töntigaste arrangemanget i Sverige har just grävt sin egen grav... Som sin näst största favorit valde den så kallade expertjuryn Drömhus, där flickan som sjunger faktiskt har rätt svårt att hålla tonen.
  En trovärdig expertjury får man säga.
  Familjens tonåring som höll på Crosstalk och ”Det gäller dej och mej” höll på att dö när siffrorna blev som de blev. Det gjorde Anders Lundin också kunde man ana och när jag ändå är inne på denne exceptionellt duktige programledare vill jag tillägga att också Vendela skötte sig bra i går. Producenterna verkade dock ha svåra problem rakt igenom, att en mikrofon som tillhör leadsångaren i en grupp kan vara död en hel låt är obegripligt och vad som hände under Martins låt vill jag inte ens veta. Oproffsigt!
  Men oproffsigast var ändå expertjuryn, och det blir väldigt spännande att se vad som händer med Charlottes låt i Israel.
Men med lite tur kan Charlotte med sin charm passera som etno i Israel, men chanserna är tyvärr större att det blir hon som ser till att Sverige inte får delta år 2000...
  De unga telefonröstarna gjorde ett tappert jobb och lyckades få upp Arvingarna och Martin på tredje respektive fjärde plats. Men det var dansbands Sverige som vann.
  Jag förstår att Bert Karlsson är lycklig i dag (han har varit arg hela veckan för att jag inte gillat Charlottes låt), men innerst inne förstår nog han också att det här är en katastrof. Sveriges musikförlag och Sveriges Television bör vara MYCKET bekymrade. För nu är det inte långt kvar innan Ragnar Dahlberg eller Loket får ta över programledarrollen för det här spektaklet. Grattis Sverige!


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE