Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
SÖNDAG 31 JANUARI 1999
  

Rafael Edholm, Görel Crona och Gabriel bakom kulisserna på repetitionerna på musikalen ”Everyman 1999”. Rafaels rollfigur har, utseendemässigt, hämtat inspiration från Kramer i ”Seinfeld”, Leningrad Cowboys och Tommy Lee, hårdrockstrummisen som var gift med Pamela Anderson Lee.
Foto: MATS STRAND

– Vi känner oss som en cirkus- familj
Görel Crona och Rafael Edholm berättar om lyckan att få barn
Musikalstjärnor – och nyblivna föräldrar.
  Görel Crona, 39, och Rafael Edholm, 32, löser det genom att ta med sig Gabriel, bara två och en halv månad, till repetitionerna inför premiären på ”Everyman 1999”.
  – Vi känner oss som en gammaldags cirkusfamilj. Och på det här sättet kan vi ju båda vara med Gabriel hela tiden, säger Görel Crona.
   Ingenting är just nu som det brukar vara i Immanuelskyrkan i Stockholm.
  I stora kyrksalen hamras och borras det, ombyggnad pågår inför premiären nästa fredag 5 februari på en ny rockmusikal med musik av rockstjärnan Uno Svenningsson.
  En trappa ned, i sminklogen, springer ett 30-tal skådespelare, körsångare, dansare och statister omkring i de mest fantasifulla kläder, peruker och masker.

Vakar vid Gabriels sida
   I en barnvagn mitt i allt ståhej, ligger Gabriel och sover. Hela tiden med mamma Görel Crona vid sin sida. Hon är med i musikalen, men i en liten roll, så under repetitionerna kan föräldrarna turas om att vara vid Gabriels sida.
  – Och när vi väl haft premiär, behöver vi bara någon som ser till Gabriel en kort, kort stund. Det är bara tre minuter som Rafael och jag är på scenen samtidigt, säger hon.
Gabriel var ett efterlängtat barn.
  – Rafael och jag hade bestämt oss för att adoptera barn. Vi hade gått igenom hela utredningen och hade fått ett ja. Då blev jag gravid, berättar Görel.
  Strax efteråt fick Rafael, mest känd från Kanal 5-såpan ”Vänner och fiender”, erbjudande om en stor filmroll i Danmark. Båda var överens om att det var en chans han inte borde missa. Att Görel skulle få se magen växa i ensamhet under en tid. Rafael kom ju hem under helgerna och inspelningen skulle vara avslutad i god tid före förlossningen.
  Men Gabriel föddes fem veckor för tidigt.
  – Rafael hade precis slutat filma och kommit hem igen, säger Görel.
  Det blev en dramatisk förlossning. Akut kejsarsnitt.
  – Det var helt otroligt. Så stort. Det gällde att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt. Inte gripas av panik. Och allt gick ju bra, säger den stolta pappan.
  – Vi fick ligga kvar lite längre än normalt, förstås. Två veckor. Och Gabriel låg i kuvös en tid, berättar Görel.
  Hon hade tänkt att vara helt mammaledig, samtidigt som Rafael skulle börja repetera ”Everyman 1999”, en rockmusikal om en firad stjärna (Mia Poppe) som tvingas rannsaka sitt liv när hon möter Döden.
  – Jag känner regissören Lasse Wassrin sedan tidigare och hade på känn att han ville ha Görel i en liten roll hela tiden men att han inte vågade fråga för att vi just hade fått barn, säger Rafael.
  Till sist fick hon frågan. Och tackade ja.
Är ni inte rädda för vad folk ska säga? Släpa med ert nyfödda barn på teatern så här tidigt..?
  Rafael protesterar omedelbart:
  – På det här sättet kan vi ju båda vara med honom hela tiden.

Ovanligt harmonisk
   Först nu under repetitionerna. Sedan under hela våren, när de spelar på kvällarna.
  – Gabriel är inte grinig, inte gråtig. Redan på sjukhuset sa de att han var ovanligt harmonisk, säger Görel.
  – Många har sagt att det är jobbigt att vara mamma första tiden, men jag tycker bara det är kul.
  Sonen har snabbt kommit in i ”rätt” dygnsrytm. Sover mycket under repetitionerna och den tid när föreställningen sedan ska pågå. Och är mer livlig från tiotiden på kvällen och en bit in på natten.
  – Häromnatten var det som att få lite sällskap framför tv:n, när jag såg NHL:s All Star-match, skrattar Rafael.

Fakta om pjäsen
Musikalen ”Everyman 1999” har premiär i Immanuelskyrkan i Stockholm fredag 5 februari. Spelas till och med 24 april.
Musik: Uno Svenningsson och hans producent Patrik Frisk. Text, regi: Lasse Wassrin. I rollerna: Mia Poppe, Joakim Lindblad, Monika Silverstrand, Rafael Edholm, Görel Crona m fl.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE