Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
LÖRDAG DEN 23 JANUARI 1999
  

Älskade av hela världen
Svenska pop-tjejer har sålt skivor för miljarder


HYLLADE ÖVERALLT Robyn, Emilia, Meja, Jennifer Brown och Nina Persson är våra fem populäraste poptjejer utomlands. De har tillsammans med övrig svensk musikexport dragit in miljardbelopp till Sverige. I kväll står hela kvintetten på samma scen på musikmässan Midem i Cannes.
Foto: PONTUS HÖÖK


Svenska flickor regerar.
  Meja, Robyn, Emilia, Jennifer Brown och Nina i Cardigans går i spetsen för en industri som drar in 2 miljarder till Sverige varje år.
  Ikväll står de alla på samma scen.
  
I dag inleds den stora musikmässan i Cannes. Branschfolk från hela världen samlas för att diskutera trender, framtid och nya satsningar. Det första seminariet heter ”The swede sound of success” och handlar om varför den svenska musikexporten har exploderat under de senaste åren. 1995 drog musikindustrin in 1,5 miljarder till Sverige. 1997 var siffran uppe i två miljarder kronor. Vilket till exempel kan jämföras med vapenexporten som under samma period drog in 1,5 miljarder kronor.
  Om man räknar summan per innevånare gör det Sverige till världens tredje största exportör av musik. Bara Storbritannien och USA är större.

Poptjejerna tjänar massor
  
Och det är de svenska poptjejerna som står för en stor del av exporten. Mejas framgångar i Japan, Robyns popularitet i USA och Emilias enorma singelförsäljning i England är grunden.
  – Jag tror att det är kaxigheten svenska tjejer har. Plus naturligtvis att de är jävligt duktiga, säger Anders Gentorp, vd för skivbolaget Virgin i Sverige.
  Meja har sålt cirka 1,6 miljoner plattor totalt. Det innebär en hel del pengar. Ett normalt skivkontrakt ger artisten mellan åtta och tio kronor per skiva om de skriver låtarna själva. I Mejas fall skulle det innebära minst tolv miljoner kronor. Till det kommer pengarna man får varje gång någon av ens låtar spelas i radio eller tv. Och det innebär en stor förändring i ens liv.
  Men Meja satsar inte bara på sig själv.
  – Jag skulle vilja vara med och finansiera ett ålderdomshem där man behandlar äldre med respekt. I dag skiter man alltför ofta i dem.
  Framgången har påverkat Robyn starkt. En stor PR-turné i USA, ett debutalbum som sålt i 1,5 miljoner exemplar och intäkter på runt tolv miljoner kronor sätter spår i personligheten.

”Jobbigt att komma hem”
  
– Det var väldigt jobbigt att komma hem. Jag var jättedeppig. Jag blev van att få en massa ytlig uppmärksamhet hela tiden i USA. När jag inte fick den längre kände jag mig helt tom och trodde inte att jag kunde någonting. Det var läskigt att inse hur lätt man anpassar sig till ett så sjukt liv. Det är en viktig läxa.
  Att svensk musik blivit så populär utomlands har många orsaker.
  Ett som ofta nämns är den kommunala musikskolan.
  Handelsministern Leif Pagrotsky, som är nere i Cannes för musikmässan, menar att regeringen har gjort sitt för att hjälpa till.
  – Det blir ofta mycket protester när man sparar på musikskolorna, men jag har gått igenom det här och det visar sig att de ändå klarat sig hyggligt. Kommunerna har valt att spara på andra saker. Musikexporten är mycket viktig för bilden av Sverige. Det ger resten av världen en positiv, ung, kreativ bild av vårt land.
  Stuart Ward, vd för branschorganisationen Export Music Sweden håller med. Men han menar att det krävs en hel del för att hålla uppe nivån.
  – Vi har massor av låtskrivare och musiker som har potential för att slå utomlands. Men de måste marknadsföras. Det är därför vi är här i Cannes, säger han.
Markus Larsson
Malin Hendriksen

Så blev de störst
Emilia Rydberg, 20
Låten ”Big, big world” blev en jättehit i en stor del av världen hösten 1998. Svårflirtade England föll direkt. Albumet släpptes i slutet av året, men har redan hunnit sälja en hel del i stora delar av världen.
Tog ut 118 100 i lön 1997.
Har nystartade bolaget Emilia Rydberg AB.
Totalt antal sålda skivor: 500 000
Uppskattad förtjänst: 4 miljoner kronor.
Robyn Carlsson, 19
Slog igenom som 16-åring med debutskivan ”Robyn is here”. Jättehiten ”Do you really want me” erövrade Sverige. ”Do you know what it takes” var låten som knockade USA under 1997. Just nu håller Robyn på att spelar in sitt andra album.
Tog ut 267 200 kronor i lön 1997.
Sitter i styrelsen för 2BS Old AB, som ännu inte lämnat in någon årsredovisning. Äger också Friday Music AB som 1997 omsatte 1151 000 kronor.
Totalt antal sålda skivor: 1,5 miljoner.
Uppskattad förtjänst: 12 miljoner kronor.
Meja Beckman, 29
Debutskivan ”Meja” från 1997 slog aldrig i Sverige, men japanerna älskade den. Uppföljaren ”Seven sisters” som kom förra året har däremot gjort Meja till en stor artist även i hemlandet. Låten ”All 'bout the money” var en förra årets mest spelade.
Tog ut 411 000 i lön 1997.
Har bolaget Meja Beckman media AB. Omsatte 1996/1997 3 553 000 kronor.
Totalt antal sålda skivor: 1,6 miljoner.
Uppskattad förtjänst: 12,8 miljoner kronor.
Nina Persson, 24
Första skivan hette ”Emmerdale”. Den fick inte så mycket uppmärksamhet. Albumet ”Life” slog i Japan 1995, men det riktiga genombrottet kom med singeln ”Lovefool”. Den erövrade listorna i länder som USA, Storbritannien och Tyskland. Albumet ”First band on the moon” var en enorm succé under 1997.
Tog ut 98 900 kronor i lön 1997.
Har aktiebolaget Poporok AB. Det är så nytt att det ännu inte har hunnit lämna in någon årsredovisning.
Totalt antal sålda skivor: 5 150 000 .
Gruppens uppskattade förtjänst: 41 miljoner kronor
Jennifer Brown, 26
Albumet "Giving you the best" från 1994 blev stor succé såväl i Sverige som i Japan. Senaste plattan "Vera", kom under 1998.
Tog ut 129 700 kronor i lön 1997.
Har bolaget Jay Bee AB. Omsatte 1995/1996 2 219 000 kronor. 1996/1997 var samma siffra 694 000 kronor.
Totalt antal sålda skivor: 580 000
Uppskattad förtjänst:4,6 miljoner kronor
(”Uppskattad förtjänst” är vad artisten tjänat på sin skivförsäljning. Uppgiften är baserad på antal sålda skivor – intäkter från singlar och samlingsskivor tillkommer. Uppgifterna inkluderar inte pengar från radio- och tv-spelningar, såkallade STIM-pengar. Skivförsäljningen baseras på uppgifter från skivbolagen.)

Fakta Midem
Årets mässa är den 33:e i ordningen. Första Midem-mässan var 1967. Då kom 900 deltagare från 11 länder.
Förra året hade mässan 9 500 deltagare från 90 länder och 41 000 besökare.
I år samlar mässan över 1 000 artister och 55 konserter kommer äga rum.
”The swede sound of success” heter det svenska seminariet på mässan. Bland annat Per Gessle, Björn Ulvaeus och Max Martin kommer vara med och diskutera det svenska popundret.