Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
FREDAG 22 JANUARI 1999
  

DAGENS TV-TIPS: Jerry med vänner gör entré.

Magnus är nästan lika stor som Disney
I kväll har hans nya serie för barn ”De tre vännerna... och Jerry ” premiär på SVT

Magnus Carlsson är stor. Hans serie ”De tre vännerna... och Jerry” sänds på världens största tv-station, Fox.
  Och hans figurer ”Robin” och ”Lennart” är redan världskändisar.
  En svensk Disney, nästan.
  I dag har den animerade tv-serien ”De tre vännerna... och Jerry” premiär på SVT.
  26 avsnitt, 64 miljoner kronor. Totalt runt 270 medarbetare. Magnus Carlssons tecknade produktioner är inte att leka med.
  – Vi bryter ny mark. Det är inte många som jobbar med det tecknade formatet i Sverige, säger Magnus Carlsson.

Fox har börjat sända
  Med den vemodiga och lite typiskt svenska humorn har Magnus Carlsson tagit världen med storm. Produktionerna har blivit större och större för varenda gång, kulmen kom när amerikanska Tv-stationen Fox började sända ”...och Jerry”. Och även om barn-serien ”De tre vännerna... och Jerry” ännu inte börjat sändas i Sverige (start ikväll i SVT) har Carlsson redan påbörjat nästa projekt, ”Lisa”.
  Precis som ”... Och Jerry” är ”Lisa” en barnserie, fast för en ännu yngre publik (”...Och Jerry” riktar sig mot tioåringar).

”Lättare att jobba med yngre”
  – Det känns lättare att jobba mot de ännu yngre. Reglerna för vad som tolereras blir hårdare, men samtidigt har yngre barn ännu inte börjat studera vuxenvärlden på samma sätt som en tio-åring. Det innebär att man trots allt har väldigt fria tyglar, anser Carlsson.
  Magnus Carlsson fick sitt svenska genombrott i och med ”Lennart”, och när sedan efterföljaren ”Robin” presenterades hyllades serien i press över hela världen.
  – ”Lennart” var mer svensk, mer rock'n'roll i tonen. Det kändes som en lyxi att kunna kosta på sig en så svensk figur. Robin blev mer neutral och internationell, det skulle kännas att den kunde utspelas var som helst, men ändå inte, berättar Magnus Carlsson.
  Efter succén med ”Robin” såldes dock även ”Lennart” till en hel del länder jorden runt.
  – Jag tycker att det är intressant att föreställa sig några sköna rastas i Kingston som tittar på ”Lennart”, säger Magnus Carlsson.
  Man får lätt för sig att Magnus Carlsson är en demon-producent nu.
  En man som kan välja och vraka mellan anbuden. Magnus själv försöker dock tona ner den bilden.
  – Visst går det mycket lättare för mig nu, men det är fortfarande svårt att få ihop de nödvändiga investeringarna till en ny produktion. Det är väldigt få förunnat att kunna få fram säg 100 miljoner till en serie utan att kämpa för det.

Glad så länge de inte skickar bajs
  Magnus sörjer dock inte över detta, och inte heller över att han hittills har varit lite av en doldis i Sverige. Det finns värre saker än så.
  – Jag är glad så länge folk inte skickar bajs till mig, säger Magnus Carlsson och ler.
Andreas Hermansson
andreas.hermansson@aftonbladet.se

Serien kostade 64 miljoner

Namn: Magnus Carlsson. Ålder: 33 år. Bor: Stockholm. Aktuell med: Nya barnserien ”De tre vännerna... och Jerry”, premiär i kväll, SVT1. Magnus och hans företag Happy Life har cirka 30 anställda i Stockholm. I Korea arbetar cirka 200 personer med själva animationen av serierna. Musiken görs i England av 10 personer och efterarbetet i Ungern av 30 personer, totalt 270 personer. ”De tre vännerna... och Jerry's” produktions kostnad blev 64 miljoner för 26 halvtimmes-avsnitt.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   
  MER NÖJE