Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 28 DECEMBER 1998
  

”Pappa ville att jag skulle bli läkare”

Linda Ulvaeus stjärna i Colin Nutleys nya film


Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskogs dotter Linda Ulvaeus satsar själv på en karriär i nöjesbranschen. Snart får vi se henne — i Colin Nutleys nya film ”Under solen”.
Foto: BÖRJE THURESSON

Linda Ulvaeus gör sin första filmroll i Colin Nutleys ”Under solen”.
  Hon kastar sig in i den nöjesbransch som hennes föräldrar Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus haft blandade erfarenheter av.
  – Pappa ville att jag skulle bli läkare istället, säger hon.
  I sin första film spelar Linda Ulvaeus en blåögd bondtös som blir förförd av 50-talsraggaren Johan Widerberg.
  Med regi av Colin Nutley och med skådespelarna Helena Bergström och Rolf Lassgård i huvudrollerna var hon i respektingivande sällskap under sin första filminspelning.
  – Först var det läskigt. Men de är så avslappnade och bra på det de gör, så sen var det bara till fördel, säger hon.
   Hennes intresse för skådespeleri tog fart när hon valde drama istället för språk i grundskolan. Hon upptäckte att hon var bra att lura folk.
  – Det är ju det man gör egentligen när man spelar en roll.
Namn: Linda Ulvaeus. Ålder: 25. Bor: På Ekerö utanför Stockholm och i Malmö. Familj: Sambon och fästmannen Jens. Är dotter till Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog. Tjänar: ”Har ingen aning.”
  Scenvana har hon från musikalerna ”Kristina från Duvemåla” och ”Spelman på taket”, som hon fortfarande spelar. Men att se sig själv på filmduken är en ny, lite nervös erfarenhet.

”En chock”
  – Jag såg trailern häromdan och jag var med på en liten snutt. Jag tog tag i min killes arm och började svettas. Det var en chock, säger hon.
  Linda Ulvaeus har aldrig tvekat att gå in i nöjesbranschen på grund av sina föräldrar.
  – Nej, men jag har vetat om vad det innebär, och det tror jag kan vara bra. När det börjar bli publicitet omkring en så är man beredd på ett annat sätt.
Vad säger dina föräldrar om att du har valt ett yrke inom nöjesbranschen?
  – Pappa skrattar mest åt det nu, men han hade nog velat att jag skulle bli läkare istället. Nej, men de vet också vad det här innebär; baksidan av medaljen. Och det önskar man kanske inte sitt barn. Men de stöttar mig.
Har du haft planer på att bli läkare?
  – Nej, absolut inte. Jag svimmar när jag ser blod, så det finns ingen möjlighet.


 MER NÖJE