Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 30 NOVEMBER 1998
  

Tillbaka i Sverige

John Holm
HEMMA IGEN Svenska musikern John Holm har återvänt till Sverige efter tio år i Los Angeles. Tio år som slutade med att han fick sitta en månad i amerikanskt häkte misstänkt för dråp.
Foto: MATS C:SON

Svenska rockstjärnan John Holm berättar om mardrömmen i amerikanskt fängelse
MALMÖ. Rock ’n’ roll-legenden John Holm har landat i Malmö.
  Tillbaka i Sverige efter tio år i Los Angeles. Tillbaka från mardrömmen: tiden som oskyldigt fängslad.
  – Jag var misstänkt för dråp, säger han.
   I början av september la han sig att sova i en bekants hus i Los Angeles.
  Sömnen avbröts av sju poliser med dragna automatvapen.
  – En oövervägd rörelse som misstolkas och de har rätt att skjuta dig. Man kan skratta åt det nu, men i det läget var det bara att hålla käften och lyda, säger John.
  Bekanten var misstänkt för medlemskap i en rånarliga. Det blev John också, eftersom han sov i huset. Men inte bara det.
  Efter en vecka bakom lås och bom, när hans oskuld borde gått upp för polisen, frågade han varför han fortfarande satt fängslad.
  – Det var en detektiv, nån höjdare, han slog upp mitt namn i datorn: ”Är du John Holm”, sa han. ”Det är mitt namn”, sa jag. ”Du är misstänkt för dråp”, sa han. Jag blev alldeles iskall, skraj, nu var jag i skiten.
  Två och en halv vecka tog det att bli oskyldigförklarad. Men han slapp inte ut för det, istället blev han ett immigrationsfall.

Fri – efter en månad
   Först den åttonde oktober, efter en dryg månad i fängelse, var han fri. Efter att Aftonbladet avslöjat Johns belägenhet.
  – En stor hjälp. När journalister skrev om det och ringde myndigheter, då hände saker.
  I torsdags i förra veckan landade han på Kastrup i Köpenhamn och tog båten över till Malmö. Poeten från Lilla Essingen i Stockholm ska bli skåning.
  – Malmö är den plats i Sverige som känns närmast Los Angeles, flackt landskap, vidsträckta slätter... Malmö är Sveriges LA, säger John och skrattar.
  Han har kommit hem med en platta i bagaget.
  Arbetsnamnet på albumet, det första sen ”Verklighetens afton” från 1988 (den hyllade 4 cd-boxen från 1997 undantagen), är ”Blå väg”.
  John Holm tolkar fritt amerikanska låtar på svenska.
  Han gör bland annat material av Tom Waits, Ry Cooder, The Byrds...
  – Jag gör det på mitt sätt. Det här är en platta om Amerika som jag ser det: bilar, ändlösa vägar, mäktiga landskap, politik...
  Bara mixning och enstaka pålägg återstår. Albumet ska släppas tidigt i vår och följas upp med turné, den första sen 1975. Men...

Osäkra utfästelser
   Alla som följt John Holm sen debuten med ”Sordin” 1972 vet att sådana utfästelser är osäkra. Fyra album på 26 år. En arbetstakt lika egenartad som hans musik.
Text: Tore Börjesson   – Hade jag jobbat mer hade jag gjort våld på mig själv men den känslan fattar inte folk: Du gör schyssta plattor och är popstjärna, hur kan du skita i det? Men att jobba under piskan är inte min grej. Det är lätt att langa iväg ett par år...

Ålder: 50 år. Bor: Malmö. Familj: Fru och två barn (biologisk far till ett av dem). Yrke: Sångare och låtskrivare. Diskografi: ”Sordin” (-72), ”Lagt kort ligger” (-74), ”Veckans affärer” (-76), ”Verklighetens afton” (-88), ”Främmande natt, John Holm, 1967-1997” (cd-box, -97). Aktuell: Jobbar på ett album som i huvudsak ska bestå av amerikanska låtar, bl a av Ry Cooder och Tom Waits, med svenska texter av John Holm själv. MER NÖJE