Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TORSDAG 26 NOVEMBER 1998
  

– Min pappa ville stoppa mig

Robinsonstjärnan Alexandra Zazzi berättar om uttagningen


INTE BARA TV-STJÄRNA Alexandra Zazzi är övertygad om att hon fick vara med i ”Expedition: Robinson” eftersom hon var småbarnsmamma till Sebastian, 4, och Jonathan, 2. Men hon fick kämpa mot sin egen pappa. ”Han tyckte att jag var helt ansvarslös som åkte ifrån allt i två månader.”
Foto: ANDREAS LUNDBERG

Alexandra Zazzi. Det krävdes ett fadersuppror för att hon skulle komma iväg till öde-ö-livet på Borneo.
  Småbarnsmamma, sambo, egen företagare: hon borde veta bättre.
  – Pappa tyckte att det var helt ansvarslöst, han var jättearg för att jag sökte till programmet.
  Själv är hon övertygad om att denna konflikt, att överge mammarollen för att delta i ett nöjesprogram, är själva orsaken till att hon blev en av 14 deltagare i Robinson.
  – Jag togs ut som mamma, samtidigt fanns den äventyrliga biten i min bakgrund med i bilden, men mamma, det var liksom den roll de såg mig i.
  Två små söner, Jonathan, 2, och Sebastian, 4, eget italienskt kafé och delikatessbutik i Göteborg, sambon Peter Jademyr...

Pappan var mycket negativ
  Alexandras pappa såg lilla apokalypsen framför sig: allt riskerade att gå i kras.

Robinson-special.

  – Det har inget med könsroller att göra, min pappa är väldigt liberal... Men att dra iväg i två månader, det kan vara tufft för ett förhållande, för barnen, för vårt nystartade företag, så såg han på det.
  Alexandra förstår oron.
  – Jag var orolig och trodde att jag inte skulle komma iväg: ”Hur ska det här gå?” Men jag hade aldrig åkt om jag inte till slut känt att det skulle funka där hemma.
  Programmakarna förstod också oron. De gjorde tv av den.
  Normalt sett är det högvatten två gånger per dygn men runt den öde ön Pom Pom skulle man tro att konstant högvatten råder... Så många tårar har Alexandra fällt i saknad över sina barn.
  – Jag försökte ju att inte tänka på dem, men de som intervjuade mig var på mig hela tiden: ”Saknar du inte dina barn? Gör du inte det?” Till slut kom tårarna.

Könsrollerna finns kvar
  Hon ser det som ett bevis på att könsrollerna fortfarande är de invanda och gamla, när det kommer till kritan.
  – Ingen frågade fembarnspappan Roger om han saknade sina barn.
  Nu är Alexandra den förste att erkänna att hon har nära till sina känslor, men det är bara en sida av saken.
  Dykinstruktör i Phuket, Thailand, fotvandrat uppför Mount Everest, är en annan. För sjutton: hon har ridit på elefanter i Nepal.
  Hon är en av dem som skulle fixat även ett riktigt överlevnadsäventyr, utan de garantier i form av risransoner, telekommunikation, medicinsk expertis och så vidare, som trots allt fanns runt tv-produktionen. Men av det ser man lite i rutan.

Sköt flera stingrockor
  – Ett kamerateam på ön, två killar, de följde Susanne vart hon än gick, hahaha... Men allvarligt, krasst uttryckt var det lite så. Det är mycket kärlek och baddräktsbilder. Det tuffa fanns men syns inte i tv. Jag var ofta ute och sköt stingrockor med harpun, till exempel...
  Nåväl.
  Alexandra verkar, om än en smula resignerat, acceptera att ”Expedition: Robinson” i första hand är en såpa, där kampen för överlevnaden bara är ett sätt att skärpa konflikterna.
  Det handlar om social och inte fysisk överlevnad.
Text: Tore Börjesson   Men hon klarar också den situationen med bravur. Inte en fiende på ön. I alla fall inte än.
  Nu återstår bara för hennes pappa, Ian, att krypa till korset och säga: ”Alexandra, du hade rätt!”
  – Det skulle han aldrig göra, min far är en oerhört stolt man, säger hon och skrattar.

Namn: Alexandra Zazzi. Ålder: 32 år. Bor: I Göteborg. Familj: Sambon Peter, barnen Sebastian, 4, och Jonathan, 2. Yrke: Driver kaféet och delikatessbutiken Pasta e Panini i Göteborg. Aktuell: En av 6 återstående deltagare i Robinson.


 MER NÖJE