Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 16 NOVEMBER 1998
  


DÄRFÖR ÄLSKAR VI HENRIK – Både ”Svenska hjärtan” och ”Skärgårdsdoktorn” skildrar svenska förhållanden, säger Sten Ljunggren i ett försök att förklara tv-succéerna.
Foto: LASSE ALLARD

”Jag känner igen mig i Henrik”

Sten Ljunggren om sin väg in i svenska hjärtan

Nästan två miljoner svenskar följer deras öden i tv-rutan.
  Henrik, Elisabet och alla de andra karaktärerna i succéserien ”Svenska hjärtan”.
  – Jag känner mycket identifikation i Henriks sätt att tänka och vara, säger Sten Ljunggren om sin rollfigur.
  Rollen som Henrik har följt skådespelaren Sten Ljunggren sedan ”Svenska hjärtan”-starten 1987. Och även om ”radhuscasanovan” Henrik inte har lika stort utrymme i handlingen längre är han en av de mest folkkära figurerna.
  Nyårsaftonen då Henriks vänsterprassel med grannfrun Elisabet uppdagas och hennes man Torsten går ut och klipper den snöfyllda gräsmattan, helt rasande, är ett klassiskt avsnitt.
  – Det är en scen som verkligen har fastnat hos det svenska folket, det pratar alltid människor om, säger Sten Ljunggren.
  Stens son Petter har också en roll i serien. Han spelar son till Börje och Hellen.

”Skärgårds- doktorn” tar över
  Men Sten tror inte att den yngre generationen Ljunggren kommer att ta över teaterscenen när han lägger av.
  – Talangen har Petter nog ärvt, men jag tror inte att intresset finns. Han är journalist och har politik och ekonomi som huvudintresse.
  Före ”Skärgårdsdoktorn” blev Sten mest igenkänd som ”Henrik i Svenska hjärtan”.
  Nu är det fler som kopplar ihop honom med rollen som Vilmas morfar Axel Holtman. Och Sten har en teori om varför de båda serierna blivit så populära.
– De är ju väldigt svenska och skildrar svenska förhållanden. Skärgårdsdoktorn har en väldigt svensk natur och ”Svenska hjärtan” handlar ju också mycket om Sverige.

Väntar på den stora succén
Två stora tv-succéer. Vilken är din privata höjdpunkt i yrkeskarriären?
  – Jag hoppas att den inte har inträffat än (skratt)! Annars är det nog Norénpjäsen ”Sanning och konsekvens”. Den handlar om två äkta par som har stora konflikter. Rolig, drastisk och Norénsk. Det är nog det jag har varit mest tillfredsställd med i tv.
  


Mera nöje