Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
SÖNDAG 1 NOVEMBER 1998
 

Kuppen blev hennes fall

Robinson-stjärnan Susanne Rittedahl blev ”matte” till en get mot sin vilja. Enligt Susanne ville programmakarna skapa en konflikt genom att låta Susanne som är vegeterian och Robinson-deltagaren Rickard som gärna äter kött dela på ansvaret för geten. ”Det var Rickard som vann geten från början, inte jag” säger Susanne.
Foto: EVA TEDESJÖ

Robinson-Susanne: Jag skulle aldrig ha tagit hand om geten

Susanne Rittedal. En hel nation har gått runt och trott att hon var den som vann Robinson. Tji fick de.
  Programmakarnas mygel beseglade hennes öde.
  – Geten blev mitt fall. Jag är arg, jag skulle ju aldrig haft henne, säger Susanne.
  I förra lördagens avsnitt delade Richard Börjesson och Susanne Rittedal på segern i pristävlingen. Delade på äganderätten till geten.
  Enligt Susanne Rittedal var det fejk.
  – Ja, Richard vann geten, jag gratulerade honom till segern direkt efter tävlingen, men det klipptes bort... Istället förklarade programmakarna att vi kommit lika.
  Mygel för att skapa dramatik. Konflikten var given. Richard, liksom alla de andra, vegetarianen Susanne undantagen, var köttätare. Geten var för dem inget gullepluttigt djur.

Retade de andra
  Den var ett vandrande löfte om middag.
  – Jag säger inte att jag vunnit om det inte varit för geten, men jag hade inte åkt ut så tidigt som jag gjorde, säger Susanne.
  Det är inget snack om att hennes engagemang för geten, av Susanne döpt till Kärstin, gick de andra på nerverna.
  – Hon gick på för hårt. Det var inte nio vegetarianer och en köttätare på ön utan det omvända förhållandet... Hon tog ingen hänsyn till det, säger Magnus Jansson, en av dem som såg till att Susanne fick lämna den öde ön.
  – Vad skulle jag göra? Säga: ”Ät ni geten, varsågoda!”. I så fall hade jag inte kunnat leva med mig själv, säger Susanne.
  Men rollen som djurens Moder Theresa imponerade inte på de övriga och i synnerhet inte på Herman Nikolic, som, enligt Susanne, intrigerade för att få bort henne.
  Ändå landande hon i Sverige som vinnare. Det stod på internet. Svenska Dagbladet publicerade uppgifterna. Och i ”Måndagsklubben” i tv satt Claes Malmberg och skrek ut samma budskap till flera hundra tusen tittare: Susanne vann Robinson.
  Alla visste om det, från Ystad till Haparanda.

Gratulerades
  – Många har gratulerat mig: ”Vi inte bara tror att du vinner, vi är hundra procent säkra på det”. Nån sa i triumferande ton: ”Jag har satsat pengar på dig” och så blink-blink med ögat...
  För Susanne har ryktena inneburit att hon fått en massa uppmärksamhet som hon annars inte fått, inte minst från media.
  Bildskön dam som det på ön spinns romansrykten kring och som ovanpå det tar hem alltihopa. Kan inte bli bättre. Tidningen Café hade planerat att vika ut Susanne just av de skälen.
  Det var nästan så att hon kände sig som en lögnerska. Hon fick känslor av skuld.
  – Men vad skulle jag göra? Jag kunde ju inte dementera.
  Först sa Susanne ja till Café. Sedan sa hon nej. Eftersom hon inte ville göra det förväntade, vika ut sig.

Gamla nakenbilder
  Då dök det istället upp nakenbilder till försäljning som togs för sex år sedan. Samt uppgifter om andra lättklädda bilder, kommersiella bilder, som dessutom varit publicerade.
  – Men det är inte sant, inga sådana bilder på mig har publicerats!
Text: Tore Börjesson  När ämnet kommer på tal tåras ögonen. Uppmärksamheten kring bilderna har tagit på krafterna.
  Konstnärliga bilder tagna av en kompis i förtroende har av medias sätt att hantera historien gett henne en porrstämpel. Ungefär så känner hon det.

Offer för taktikröstning
Robinson-kompisarna offrade henne – för en god bit mat.
  En klart uttänkt taktik låg bakom utröstningen av Susanne Rittedal i tv i går. När örådet samlades till omröstning visste alla tävlande att vegetarianen Susanne aldrig skulle gå med på att göra dyrgripen – geten Kärstin – till föda åt den uthungrade gruppen.
  Men omröstningen blev ändå en riktigt nervpirrande historia. Halva Robinson-gänget följde taktiken att rösta hem Susanne. Den andra ville ge Elizabeth Anderzén en enkel resa från paradisön. Efter två oavgjorda röstningsomgångar fick lotten avgöra.
  Och Susanne drog det kortaste strået...

Robinsonbarometern. Rösta på din favorit


Mera nöje