Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 28 SEPTEMBER 1998
 

Pernilla Wahlgren får Pippi – igen


Inte bara Pippi Pernilla Wahlgren är också mamma. Pernilla ser fram emot en lugn höst, på vardagarna är hon mamma och på helgerna spelar hon Pippi på Oscars.
Foto: FRIDA HEDBERG

”Den här gången har jag tid för barnen”


Efter ett hektiskt år trappar Pernilla Wahlgren ner.
  På helgerna har hon Pippi på Oscars, men sen är det barnen som gäller.
  – Det är rätt skönt att bara vara den här grå mamman ett tag, säger hon.
   Det har varit ett tufft år för Pernilla Wahlgren, både privat och yrkesmässigt.
  Kulmen nåddes när hon slutade på Söndagsöppet och det talades om att hon fått sparken av Sveriges Television. Och hennes kollega Uffe Larsson gjorde ett dramatiskt avhopp från programmet, tillfälligt, för att ”stödja” Pernilla.

”Bråket var rätt löjligt”
   – Bråket med Söndagsöppet var egentligen rätt löjligt. Om man tänker efter så förstår man att jag aldrig hade fixat att jobba med det fem dagar i veckan och spela Pippi på helgerna. När skulle jag varit med min familj då? Det var ett gemensamt beslut mellan mig och SVT, säger Pernilla Wahlgren.
  Pernilla, som hade med minstingen Benjamin och ammade bakom tv-kulisserna, var trött på att alltid ha dåligt samvete för att hon inte hann vara hemma med sina barn.

Pernilla Wahlgren trappar ner - och blir Pippi.
Foto: ANDREAS LUNDBERG
  – Man ska inte ha för mycket på en gång, då hinner man inte njuta av nånting. Därför är det otroligt skönt med den här uppsättningen på Oscars, jag kan verkligen få det bästa av båda sidorna, säger hon.
  Pippi är en figur som hängt med Pernilla sedan hon spelade Annika på Folkan som tolvåring.
  – Och det var Staffan Götestam som regisserade då också. Pippi är stark och självständig, det är väl mycket därför jag tycker om att gestalta den rollen. Många frågar om det inte är svårt att spela barn, men jag tycker inte det. Jag är så barnslig i mig själv, säger Pernilla.
  Trots skilsmässan har hon och Emilio bra kontakt. Något som ständigt skapar nya löpsedlar i skvallerpressen om att de ska flytta ihop eller väntar barn tillsammans igen.
  – Det verkar som mallen är att man ska skilja sig och sen ska man vara ovänner, hata varandra och hitta nån ny inom en månad.
  – Jag tycker inte man behöver leva exakt efter alla normer och regler. Man ska göra det som känns bra för en själv.
Så ni ska inte flytta ihop?
   – Näe (skratt)! Och inte köpa hus heller, eller vad det stod. Och gravid har jag aldrig varit, inte ens i närheten av det. Alltså... jo – tre gånger! Men det är sjukt att man inte ska kunna umgås med sin exman utan att det blir rubriker.
Tror du att det blir du och Emilio till slut?
   – Det kan man ju aldrig svara på, men har man barn tillsammans tycker jag det är ens skyldighet att det ska funka. Det är ju otroligt oharmoniskt för ens barn om man skulle gå runt och hata deras pappa.

Namn: Pernilla Nina Elisabeth Wahlgren. Ålder: 30. Familj: Barnen Oliver, 8 1/2 år, Bianca, 3 1/2 år, Benjamin 1 år. Bor: Östermalm. Aktuell: Som Pippi Långstrump på Oscarsteatern.


Mera nöje