Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
ONSDAG 23 SEPTEMBER 1998
 


OTURSFÖRFÖLJD Under nio säsonger har Christina Schollins rollfigur Birgitta Wästberg i ”Tre kronor” gång på gång råkat illa ut. ”Väl mycket”, tycker Christina själv.
Foto: SARA RINGSTRÖM
Drottningen av Tre kronor

Christina Schollin har klarat sig
igenom nio säsonger av såpan

En av hennes äkta män rånade Posten, en annan dog i lungcancer.
  Birgitta Wästberg i såpan ”Tre kronor” har inte haft det lätt.
  – Ett tag tyckte jag att det var lite väl mycket personliga katastrofer! säger Christina Schollin – som gör sin nionde säsong i serien.
   I Sätra ligger verklighetens Mälarviken. Slingrande gator och lummiga trädgårdar som blivit välbekant exteriör genom fyrans folkkära såpaserie.
  – Här bor Birgitta Wästberg och där bor prästen Kaj, guidar Christina Schollin och pekar bland husen.
  Själv har Christina aldrig bott i radhus. Hennes fasta punkt är villan på Värmdö där hon bott med maken Hans i 34 år.
  – Vi har en väldigt fin grannsämja, man umgås och gör saker tillsammans. Det tror jag är hemskt viktigt.

Många olyckor
   Som ”Tre kronors” egen grand old lady har Christinas rollfigur Birgitta Wästberg råkat ut för en hel del elände genom åren.
  – Ja, författarna har raddat upp alla olyckor som finns på denna stackars människa, hon har verkligen drabbats, konstaterar Christina Schollin och skrattar.
  Ett tag blev det nästan för mycket.
  – Jag pratade med manusförfattarna om det. Det var lite jobbigt ett tag, jag tyckte att Birgitta gott kunde få ha lite lycka och harmoni. Men en människa som går igenom svårigheter utvecklas mycket och det är ju bra. Birgitta har blivit starkare karaktärsmässigt.
  I ”Varuhuset” spelade Christina Schollin bitchen Margareta Öhman i 64 avsnitt, som Birgitta Wästberg har hon slagit såparekordet. I kväll går ”Tre kronor” in på det hundrade avsnittet.
  – Det som har glatt mig mest är att författarna har gett Birgitta så bra egenskaper. Hon får vara en klok människa och blir klokare och klokare ju fler svåra saker hon går igenom. Det är bra om man kan visa att man inte behöver knäckas även om man råkar ut för tragedier, säger Christina.

Tittarna tackar
   Genom sin affärsverksamhet där hon ordnar vernissager, soaréer och samtalsaftnar, får Christina dagliga bevis på att tittarna tagit Birgitta Wästberg till sig.
  – Det är många kvinnor som kommer fram och berättar att de känner med henne, säger Christina som själv kan se likheter med sin rollfigur.
  – Hon är varm, kärleksfull och har en medkänsla och en medmänsklighet som jag hoppas att jag också har.
  Om det blir en fortsättning på ”Tre kronor” efter höstens och vårens förinspelade avsnitt vet Christina inte, men hon ställer gärna upp i fler tv-såpor.
  – Ja, om Christian Wikander och Peter Falck skriver ihop nånting nytt med en ny karaktär är jag gärna med igen, faktiskt.


Namn: Christina Schollin. Ålder: 60. Yrke: Skådespelare. Bor: I villa på Värmdö. Familj: Maken Hans Wahlgren, barnen Peter, Niclas, Pernilla och Linus. Fyra barnbarn. Aktuell: Som Birgitta Wästberg i säsongsstarten av ”Tre kronor”.Mera nöje