Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
ONSDAG 29 JULI 1998
 

– Vi blir ju inte yngre...


”EN TURNÉ ÄR EN CIRKUS” Mick Jagger, 55 i år, tvekade inför tanken att ge sig ut på turné igen – men han kan inte låta bli. Och på fredag står Stones på scenen på Ullevi i Göteborg.
Foto: AP

Mick Jagger i exklusiv intervju om nya plattan, turnerandet och familjen


På fredag spelar The Rolling Stones på Ullevi i Göteborg. Läs om världens största rockband – varje dag i Aftonbladet under besöket.

Rolling Stones är ett slagskepp. Man känner igen dem från gång till gång, men samtidigt är de hela tiden på väg.
  Inför inspelningen av ”Bridges to Babylon” delade Mick Jagger ut en order.
  – Det här albumet ska låta annorlunda!

  Blues, r&b, country, reggae, soul, funk, jazz, latin, rap, marockansk, folkmusik, gospel, punk...
  Stones har genom alla år tillsatt nya kryddor i originalreceptet. Det spelar ingen roll att Jagger och Richards fyller 55 i år. De är ännu i rörelse.
  Men liveshowerna är mera statiska.
Varför?
  – Äh, det vore knäppt att öppna en show med sex–sju låtar som låter annorlunda mot vad folk är vana vid och det tar lång tid innan de nya låtarna sätter sig, speciellt i USA.
För att vara Rolling Stones har det gått kort tid sen förra turnén och liveplattan ”Stripped”. Varför en ny platta och turné så snabbt?
  – Jag var verkligen ambivalent. Att umgås med familjen efter ett race runt världen är som att tända av från droger. En turné är en cirkus. Men jag kände till slut att det var lika bra att gå rätt in i studion igen, när idéerna fortfarande var fräscha. Dessutom: vi blir ju inte yngre...
Varför får k.d. lang credit som låtskrivarpartner till ”Anybody seen my baby”? (första singeln från ”Babylon bridges”)
  – Nervösa advokater... De blev nervösa eftersom refrängen påminner om en av hennes låtar (”Constant craving”). Vi gjorde en deal. Om jag fått veta det tidigare hade jag gått in i studion och ändrat ett par toner, jag kände inte ens till hennes låt.
Bland de nya låtarna är det väl ”Might as well get juiced” som låter mest annorlunda? Den producerades av Dust Brothers.
  – Ja. Men den skrevs av mig. Jag bara satte mig bakom ett keyboard och på tio minuter var den klar. Även ljudbilden är skapad av mig.
Så varför använda loopar och andra processer som Dust Brothers förknippas med, om ni ändå kan göra det lika bra själva?
  – Man vill ju testa nya grejer. De hjälpte till en hel del med soundet på ”Saint of me”. Jag menar, med facit i hand är det lätt att säga: ”Det här kunde vi gjort själva, vi behöver ingen annan.” Men hur ska man veta det på förhand? De tillförde nåt nytt, trots allt.
På ”Gunface” sjunger du till en kvinna: ”I’ll stick a gun in your face” – det kan ses som en smula osmakligt?
  – Visst. När jag såg orden på papperet tänkte jag: ”Wow, det här är bara för mycket!” Sen tänkte jag: Det handlar inte om mig. Ta ”Hey Joe” med Jimi Hendrix (som handlar om att skjuta en kvinna), det är ju samma sak där, den handlar inte om Jimi, det är bara en historia.
David Sinclair


Grattis ni vann biljetter till Rolling Stones konsert i Göteborg på fredag.

I MORGON:
Allt om Stones konsert i Köpenhamn, Ron Wood-intervju

FREDAG:
Stor intervju med Keith Richards, Per Bjurman plussar alla Stonesskivorna

LÖRDAG:
Allt om Stones konsert på Ullevi


Mera nöje