Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
ONSDAG 17 JUNI 1998
 


LÅNGT FRÅN GLAMOUREN Popstjärnan Ulf Ekberg har drabbats av flera personliga tragedier de senaste två åren. Flera nära vänner har dött. ”Livet är upp och ner. För alla”, säger han.
Foto: FREDRIK HJERLING

”Jag är på väg ut ur mörkret”
Ulf Ekberg talar ut om de svåra åren

Magsår. Flera dödsfall bland släkt och vänner. En skiva där han som ung och dum gör nazistlåtar.
  – En olycka kommer aldrig ensam. Men nu känns det som om jag är på väg ut ur mörkret, säger Ulf Ekberg, 27, i Ace Of Base.

  Ace Of Bases nya album ”Flowers” är redan guldskiva med 40 000 sålda exemplar. Ulf Ekberg borde vara glad, men har svårt att känna riktig lycka.
  – Det två senaste åren och fram för allt de sista sex månaderna har varit extremt tuffa med flera personliga tragedier för mig, berättar Ulf när han tar emot på Spy Bar i Stockholm.

Hälsning på skivan
  – Både släktingar och goda vänner har gått bort på alla möjliga sätt.
  Därför har Ulf Ekberg skrivit en hälsning till de närstående som dött på nya cd:n.
  – Den senaste som avled var min älskade morfar. Men han var bara en i en lång rad människor som verkligen betytt mycket för mig, säger Ulf lågmält.
Handlar det även om att de våldsamma nazistiska personerna som du höll ihop med under ungdomsåren gått en för tidig död till mötes?
  – Några av dem är människor som man kunnat läsa om i tidningarna, säger Ulf menande.
  I dagarna kommer ytterligare en påminnelse om hans mörka förflutna. På omslaget till skivan ”Uffe was a Nazi” finns en bild där Ulf gör Hitlerhälsning.
  När vi kommer in på hans gamla liv, ser Ulf Ekberg mycket trött ut.
  – Jag orkar inte prata mer om det där, säger han.

Långt från glittret
  När han pratar om de senaste två svåra åren är han långt ifrån den glittriga jetsetstjärna de flesta känner honom som.
  En följd av allt detta är att Ulf bara har två låtar med på det färska Ace Of Base-albumet. Trots att han skrev 15–20 stycken.
  – De passade inte skivans glada inriktning. Mina låtar blev tyngre med allvarligare texter. Man skriver ju som man känner sig.
  Nu ser Ulf Ekberg med förhoppning på framtiden.
  – Det känns som om jag är på väg ut ur mörkret nu. Livet är upp och ner. Så är det för alla människor. Även för popstjärnor, konstaterar Ulf Ekberg och lyckas faktiskt skratta lite.
Jörgen Holmstedt


Mera nöje