Aftonbladet. Senaste nytt. Dygnet runt. Aftonbladet nöje.
    Tisdag 14 april 1998
  Skivbolagen i kö för svenska Cue

Sångaren och skådespelaren Niklas Hjulström.
Foto: BÖRJE THURESSON

Med monsterhiten ”Burnin'” har Cue sålt flest svenska singlar på 1990-talet.
  Nu ska succéduon erövra Europa.
  - Lyckas vi går en pojkdröm i uppfyllelse, säger låtskrivaren Anders Melander.
  - Man är som en vacker flicka med en massa friare som svärmar och uppvaktar.
  Så beskriver Cues låtskrivare Anders Melander skivbolagens vilja att knyta gruppen till sig.
  Nu har han - tillsammans med sångaren Niklas Hjulström - bestämt sig. Det blev stora bolaget Universal. I slutet av sommaren väntar en Europalansering i ett 20-tal länder. Först ut är England.

Håller tummarna
  - Där släpper vi singeln redan i början av juni. Jag håller tummarna stenhårt, för det är det landet jag tror låten kan gå bäst i. ”Burnin'” är en typisk engelsk poplåt. Dessutom är England nyckellandet. Går det bra där blir det säkert en lansering även i Kanada och USA, menar Melander.
  Någon Europa-turné är dock inte aktuell.
  - Jag skulle gärna vilja, men Niklas alla teateråtaganden gör det omöjligt.
  På Grammisgalan utsågs Burnin' till årets låt. Ett branscherkännande som betydde mycket för gruppen.
  - Vi har inte gått hem hos kritikerna, så det var nog en av de skönaste ryggdunkningarna jag någonsin har fått. Men självklart är det skivköparna och radiolyssnarnas omdömen som väger tyngst, säger Melander.
  Den breda publiken tog låten, som ursprungligen var skriven som ledmotiv till tv-serien ”Glappet” omedelbart till sina hjärtan.
  Hittills har singeln sålt 90 000 exemplar, vilket är rekord för en svensk låt på 90-talet. Och ingen svensk låt har spelats flitigare på radion de senaste tio åren.
  - Dessutom har den legat etta över mest spelade låtar i norsk radio, säger Melander.
  Trots framgångarna är Anders Melander anonym för de flesta.
  - Jag blir inte direkt antastad på gatan, haha. För mig är det helt okej att Niklas får stå i strålkastarskenet. Jag är en studionisse som trivs bäst med att komponera, skrattar Melander, som har ett förflutet i Nationalteatern.

Album till hösten
  På grund av Hjulströms teaterengagemang, han är bland annat konstnärlig ledare för nya Angeredsteatern, sniglar inspelningsarbetet fram. Först till hösten beräknas albumet vara klart.
  - Visst, det går långsamt. Men en fördel är att låtarna får mogna. Och ett bra album är ett måste om vi ska lyckas nå någon större framgång utomlands, säger Melander, och tillägger eftertänksamt:
  - Det skulle bli en pojkdröm som går i uppfyllelse.
Anders Bryngelsson


Arkiv Cue
Namn: Anders Melander. Ålder: 50 år. Bor: I Haga i Göteborg. Yrke: Artist och låtskrivare. Familj: Flickvän och 23-årig dotter. Tjänar: 559 200 kronor (1996 års taxering).
Namn: Niklas Hjulström. Ålder: 35 år. Bor: Göteborg. Familj: Fru och två barn. Yrke: Sångare, skådespelare och teaterdirektör. Tjänar: 206 900 kronor (1996 års taxering).


Läs mer - alla nöjesartiklar ur dagens Aftonbladet: