Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
 
  "Det är coolt att bli docka"

Wood med filmens regissör Peter Jackson i Cannes.
Foto: AP

Elijah Wood är redo för "Sagan om ringen"-hysterin
Hur får man huvudrollen i "Sagan om ringen"?
Man gör en egen provfilm och skickar till regissören Peter Jackson. Elijah Wood blev Frodo.
- Jag ville visa hur starkt jag kände för rollen, säger Elijah Wood. Så jag gjorde en egen video.

Peter Jackson hade bestämt sig för att bara testa engelsmän till rollerna som hober i "Sagan om ringen"-trilogin. Men amerikanen Elijah Wood lyckades övertyga honom.
- Jag fixade en kostym, gick ut i skogen med en kompis som filmade, tog några bitar ur boken och pratade brittisk engelska, säger Elijah Wood.
Han slog igenom som barnskådespelare i "Forever young", "Huck Finn", "Flipper", "Internal affairs" och "Tillbaka till framtiden 2". På senare år har han synts i "Ice storm", "Deep impact" och "The Faculty".

"Det kan bli enormt"
Men "Sagan om ringen"-filmerna blir ännu större.
- Jag försöker att inte tänka på det. Det är den gamla klyschan om att inte gå över bron förrän man kommer till den. Fenomenet kan naturligtvis bli enormt. Christopher Lee sa till mig att när "Sagan om ringen" har haft premiär kommer jag inte att kunna gå på gatorna.
Han citerar hur Paul McCartney skildrade hysterin runt Beatles som en orkan, men att det var lugnt inne i stormens öga där de befann sig.
Och det finns fler likheter. Peter Jackson är en enorm Beatles-fantast och beskrev de fyra hobernas inbördes typer som Paul (Frodo), John (Merry), George (Pippin) och Ringo (Sam).
Så när regissören fyllde år ordnade de en speciell present.
- Vi tog en kopia av ett berömt Beatles-foto när de spelar på The Ed Sullivan show, fast med oss som hoberna i exakt likadana poser med instrumenten. Och på trummorna står det The Hobbits.

"Jag samlar på dockor"
En del av uppståndelsen och berömmelsen tycker Elijah Wood bara är kul. Nämligen att bli docka.
Skådespelarna har godkänt en rad olika figurer.
- Jag är själv en storsamlare av filmgubbar och actionfigurer, så det är hur cool som helst. När jag var liten hade jag "Star Wars"-gubbar i hela rummet. Nu kommer andra ungar att ha "Sagan om ringen".
Äh, du är en tönt, säger en av de andra hoberna.
- Töntar regerar världen, säger Elijah Wood och skrattar.


Jens Peterson