Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
MÅNDAG 25 DECEMBER 2000
 
  

Här är julens filmpremiärer Trött Jönssonliga trots pigga nytillskott
2 plus
JÖNSSONLIGAN SPELAR HÖGT
Svensk komedi i regi av Thomas Ryberger med bl a Johan Ulveson, Björn Gustafson, Ulf Brunnberg, Birgitta Andersson, Margreth Weivers, Dan Ekborg, Per Grundén och Helge Skoog.
1986 gjorde Lasse Holm en sång som heter ”'Canelloni macaroni” där han sjunger pastanamn så att det ska låta som italienska.
  Det var väl inte så kul. Men det var ändå bara en refräng i en schlager.
  Nu har Björn Gustafson skrivit en hel sidointrig där en maffiafamilj från Sicilien pratar sådan matitalienska. Det är verkligen inte kul. Men det upptar en besvärande del av senaste Jönssonligan, det hittills sämsta avsnittet i serien. Johan Rabaeus spelar den Gudfadern-liknande gangstern, och det känns mest genant att se en stor aktör försöka få humor i repliker som ”Calzone mio” (=min son, ha ha ha).
  Vi skrattar alla åt olika saker. ”Jönssonligan spelar högt” är regisserad av Thomas Ryberger, som de senaste åren regisserat scenföreställningar som ”Spanska flugan”, Charleys tant” och ”Lorden från gränden”. Även de innehåller gamla skämt, det trygga skrattet åt en vits vi hört många gånger förr.
  Björn Gustafson och Ulf Brunnberg går igenom rutinerna, Johan Ulveson och Margreth Weivers är pigga nytillskott i ligan, men de har inte mycket att jobba med. Dan Ekborg har tidigare spelat polisen Gren i tre Jönssonliganfilmer, men är nu plötsligt en operasångare.
  Den tunna handlingen kretsar kring en kassaskåpskupp mot Operan i Stockholm. Av oförklarlig anledning låses en viktig diskett in just under en föreställning och ligan ska stjäla den under de partier det är oväsen på scen.
  Lite slapstick när de klantiga kumpanerna väller in på scen och förstör dagens opera. Men det mesta är för trögt och trött.


Träffsäkert om Sverige
3 plus JALLA! JALLA!
Svensk komedi av Josef Fares, med Fares Fares, Torkel Petersson, Tuva Novotny m fl.
Blott 23-årige Josef Fares debutfilm utstrålar både berättarglädje och formsäkerhet. Måns (Torkel Petersson) och Roro (Fares Fares) jobbar på Parkförvaltningen i en halvstor svensk stad.
  Måns har, som han säger, ”problem med dicken”. Han får inte upp den när hans pilska flickvän Jenny (Sofi Ahlström Helleday) ständigt vill ha sex.
  Roro å sin sida har hamnat i en annan knipa. Han har svensk flickvän (Tuva Novotny), men hans arabiska familj håller på traditionerna från hemlandet och har redan utsett en hustru, Yasmin (Laleh Pourkarim), åt honom.

Som man väntar sig
3 plus
BRÖD OCH ROSOR
Brittiskt/amerikanskt drama i regi av Ken Loach, med bl a Pila Padilla, Adrien Brody, Elpidia Carillo och Jack McGee.
Ken Loach har gjort en film om städare i Los Angeles. Fattiga människor som inte är fackföreningsanslutna, men som försöker resa sig mot arbetsgivarna som håller löner och förmåner nere.
  Adrien Brody spelar fackföreningsmannen som agiterar för att få med mest sårbara som medlemmar. Men det är inte lätt att värva folk och konfrontationerna blir många. Syster mot syster, anställda mot arbetsgivare.
  ”Bröd och rosor” är engelsmannen Ken Loachs första amerikanska film, men han är sig lik. Samma komplikationer när politik och engagemang ställs mot nödvändigheten att få ihop till bröd på bordet varje dag.
  Han skildrar de risker som möter illegala invandrare i Kalifornien, och de uppoffringar människor gör för varandra.
  Han ställer dom där uppe mot dom där nere i en komisk konfrontation på slutet när kändisar som Tim Roth spelar sig själva.
  Ken Loach har gjort en film om städare i Los Angeles. Den är precis som man väntar sig.


Jakten på dalmatinerpälsen fortsätter
2 plus
102 DALMATINER
Familjefilm i regi av Kevin Lima, med Glenn Close, Gérard Depardieu, Alice Evans m fl.
Det har gått tre år sedan Cruella De Vil (Glenn Close) blev inspärrad på mentalsjukhus. Hon ska nu vara botad från sin onda pälsfixering och släpps ut i friheten. Men de fläckiga små valparna ska inte vara alltför säkra på Cruellas väna leende.
  Close är i sitt esse när hon återigen ger sig på jakt efter en dalmatinerpäls. Klädkontot är på plus och hennes fantastiska klädkreationer tar nästan över helt. För detta är Cruellas film, där dalmatinerna och alla andra snällt får finna sig i att agera biroller.
  För de yngre är det här säkerligen roande. Papegojan som tror att den är en rottweiler ger tillfälle till många fniss. Skämtnivån håller sig på enkla raka lustigheter som går hem hos den unga publiken. Gérard Depardieu i pälsshorts är också sådant som muntrar upp även oss vuxna i mörka vintertider.
  Det bjuds självklart på massor av gulliga hundar som proffsigt regisserats till att utföra allehanda trick. I övrigt är det inte någon överväldigande historia. Mest en upprepning av den första filmen.
  Dubbningen är klart godkänd och är inte alltför störande för oss textvana. På det hela taget en mycket välgjord film med flera muntrationer. En hit för en stunds familjeunderhållning. Chi An Gramfors

Om drömmar och envishet
4 plus
BILLY ELLIOT
Brittisk komedi i regi av Stephen Baldry, med bl a Jamie Bell, Julie Walters, Gary Lewis, Jamie Draven, Jean Heywood och Stuart Wells.
En av årets trevligaste må bra-filmer, med humor och värme. Om en 11-åring som vill dansa balett. Men det är 1984 i gruvstad i norra England och strejkande machopappan tycker dans är fånigt.
  En historia om drömmar och envishet, om att frigöra sig från familjen och miljön. Att älska människor men ändå våga lämna dom.

En kopia av ”Lock, Stock...”
2 plus
SNATCH
Brittisk komedi av Guy Ritchie, med Jason Stratham, Brad Pitt, Benicio Del Toro, Dennis Farina, Vinnie Jones, Rade Sherbedzija m fl.
Brittisk gangsterskomedi om ett gäng färgstarka skurkar, spelade av bland andra Brad Pitt, som lurar skjortan av varandra. Mer humor än spänning. Tyvärr är Guy Ritchies film, fantasilöst nog, rätt mycket en kopia av hans egen debut ”Lock, stock & two smoking barrels”.

Ett frossande i effekter
2 plus
THE CELL
Amerikansk thriller av Tarsem Singh, med Jennifer Lopez, Vincent D’Onofrio, Vince Vaughn m fl.
Amerikansk thriller om jakten på en seriemördare. Jennifer Lopez spelar psykologen som tränger in i folks undermedvetna. Ett frossande i fantasifulla effekter som ibland bara blir larvigt, annars en rätt traditionell thriller.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE