Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TORSDAG 12 OKTOBER 2000
 
  

”Farfar såldes på auktion”

841 MEDVETENHET Det var farfar, som demonstrerade i Ådalen -31, som såg till att Tomas Ledin blev socialt medveten.
Foto: SVEN-OLOF ENGLUND

Namn: Tomas Ledin. Ålder: 48. Bor: Stockholm. Familj: Hustrun Marie, sönerna John och Theo. Aktuell: Med nya albumet ”Djävulen och Ängeln” som kommer 16 oktober. Inkomst: 409 000 kronor (1999 års taxering).Förmögenhet: 20 584 000 kronor.

Tomas Ledin om känslan att vara både miljonär och klassresenär
En gång i tiden såldes en pojke på auktion i Härnösand.
  Till den som bjöd minst.
  Den pojken var Tomas Ledins farfar.
  
Det är onekligen en riktig resa denne popikon Tomas Ledin gjort. Hans skivor knallar in på listorna och lägger sig till rätta där. Folkparker och slottsruiner fylls i sommarkvällen. Och pengarna rullar in.
  Men det är som sagt nutid. Förr var det någonting helt annat. Då var det inte platina-skivor utan plastpåsar med skitiga kläder i ungdomslyan. Och i stället för trerättersmiddagar och spelningar inför kungafamiljen så var det ”bryta” med farmor och farfar i en stuga i Ådalen.
  – När pengarna tog slut mot slutet av månaden så åt vi bryta, som det kallades. Tunnbröd doppad i mjölk, säger han och ler en aning.

Föräldralösa såldes som ”hjälpredor”
  
Om en del saker fallit annorlunda ut så skulle något rocktåg aldrig blivit av. ”Sommaren är kort” aldrig ha blivit skriven.
  Och det handlar om hans farfar.
  – Han blev bortauktionerad. Han var föräldralös och det var vad man gjorde med pojkar då. Den som erbjöd minst fick ta honom som hjälpreda, säger Tomas.
  – Jag åkte genom Härnösand för någon månad sen och då tänkte jag på honom. Det är inte klokt. Vilken förändring ...

Farfar var med i Ådalen 1931
  
En generation skiljer mellan Tomas och hans farfar. En generation. Och det var nära att den delen av det Ledinska stamträdet avslutades i och med farfar Jonas. En vacker vårdag 1931 öppnade militären eld mot demonstranter i byn Ådalen.
  – Ja, han gick med där. Och det gick människor bakom som dog. Det är något jag har med mig i min uppväxt. Man kan kalla det medvetenhet kanske ...
  
En man som överlevt skotten i Ådalen och blivit såld på auktion som ung grabb, recenserade senare sin sonson i en lokaltidning på följande vis: ”Jag vet inte vad han gör, men jag vet att det är bra.”
– Det är så skönt att höra. Han var en tung supporter farfar, säger Tomas och tystnar sedan.
  
Och nu, knappt 70 år efter Ådalen, så sitter avkomman Tomas Folke Jonas Ledin och får frågor om skivor och turnéer. Om hans miljoner och hans hus i Stockholm. Om rock’n’roll och om framtiden.
  Framtiden, ja. Nästa år är det tio år sedan han tog initiativet till en av svenska somrars största succéer Rocktåget. Ett decennium senare är det dags att lägga ut rälsen igen. Eller?
  – Du tycker det? Jag hoppas verkligen att jag ska göra konserter. Helt klart. I vilken form har jag inte bestämt än.
  Kryptiskt. Så jag frågar igen och då anar man att det kanske, eventuellt, möjligtvis kan vara någonting på gång. Döm själva:
  – Rocktåget. Jag är inte helt negativ till det. Absolut inte.

gunnar.hellsing@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE