Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
 
  

Hon har näsa
för Pinocchio

293 KOPIAN Det gäller att hålla sig till sanningen, Pernilla. Annars kan det gå så här.
Foto: JONAS BILBERG
Pernilla Wahlgren ska göra rollen som den lilla trädockan
Förut var det flätorna.
  Nu är det näsan.
  Som står rakt ut, alltså.
  Pinocchio blir Pernilla Wahlgrens träigaste roll hittills.
  
Hon har spelat Pippi Långstrump och just nu står hon på scenen som den elaka råttan Tjopsan i ”Nils Karlsson Pyssling” på Folkan.
  I nästa roll blir Pernilla Wahlgrens stora uppgift att hålla sig till sanningen. I alla fall om näsan inte ska växa. Det är nämligen Carlo Collodis italienska saga från 1878, om trädockan Pinocchio som ska bli musikal.
  – Jag är barnslig och älskar verkligen barnteater så det ska bli jättekul, säger Pernilla.
  – Är man 156 centimeter lång är det lätt att spela barnroller. Det blir naturtroget. Men när vi spelade Pippi höll vi på så många år att barnen som spelade Tommy och Annika fick bytas ut för att de växte om mig.
  Pernilla har fått vänta länge på rollen som Pinocchio.
  – När den sattes upp på Folkan för nästan 20 år sedan spelade pappa den elaka teaterdirektören Stromboli. Då var jag avundsjuk för att jag inte fick göra Pinocchio.

”Det handlar om att man inte ska ljuga”
  
– Det är en jättebra story. Pinocchio är godhjärtad och det försöker jag också vara. Och sen handlar ju hela berättelsen om att man inte ska ljuga.
Ljuger du mycket själv?
  
– Nej, tvärtom. Jag är en väldigt ärlig människa. Jag försöker att inte ljuga alls, men kanske blir det någon vit lögn när jag till exempel är försenad. För att förklara varför jag inte är i tid.
  ”Pinocchio” sätts upp på Göta Lejon nästa år och precis som för 20 år sedan regisseras den av Staffan Götestam som tillsammans med Peter Flack står bakom manuset.

Götestam vill se Dan Ekborg som Gepetto
  
– Exakt datum är inte klart, men det blir i mars eller september, säger Staffan.
  Vilka som ska spela de övriga karaktärerna är ännu inte bestämt.
  – Men jag har önskeskådespelare, säger Staffan.
  – Helst skulle jag vilja ha Dan Ekborg i rollen som Gepetto, Ola Forssmed som räven von Fox och Ola Rundkrantz som katten James. Men ingen av dem är tillfrågad ännu.

Sofia Johansson


fakta/Pernilla Wahlgren
Namn: Pernilla Wahlgren. Ålder: 32. Familj: Barnen Oliver, snart 11, Bianca, 5, Benjamin, 3, Mamma Christina Schollin, pappa Hans Wahlgren, Bröderna Linus, Niklas och Peter. Bor: I lägenhet på Östermalm. Yrke: Artist. Inkomst: 353 300 enligt 1999 års taxering. Aktuell: Just nu som råttan Tjopsan i ”Nils Karlsson Pyssling” på Folkan fram till januari 2001. Sedan som Pinocchio på Göta Lejon.

Andra barnmusikalroller som Pernilla har haft:
Gunilla i ”Karlsson på taket”, 1978. Annie i ”Annie”, 1979. Annika i ”Pippi Långstrump”, 1980. Narr i ”Snövit och de sju dvärgarna”, 1980. Mio i ”Mio min Mio”, 1981. Louisa i ”Sound of music”, 1982. Pippi i ”Pippi Långstrump” 1996–1999. Pippi, Lina och Alva i ”Världens bästa Astrid” 1999–2000. Råttan ”Tjopsan” i ”Nils Karlsson Pyssling” 1999–2000.  MER NÖJE