Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TISDAG 19 SEPTEMBER 2000
 
  

Yates liv – en ond saga
Hon slogs mot en allt djupare förtvivlan

695 Paula Yates och pojkvännen Michael Hutchence, som avled.
Foto: AP
LONDON. Döden är sällan vacker. Paula Yates hade utseende, utstrålning, karriär, rika och berömda män, underbara ungar.
  Hon var en ”jag-vill-ha-allt-kvinna”. Men det fanns ett pris att betala.
  Och det var alltså inte lika vackert.

  Det finns säkert mer passande medicinska uttryck – och på engelska låter det definitivt bättre – men sanningen på rak, rå svenska är att Paula Yates natten till söndagen kvävdes av sina egna spyor.
  Brevid hennes säng i hemmet i Notting Hill stod fyraåriga dottern Tiger Lily.
  Väninnan Josephine Fairley ringde hela morgonen och när Tiger Lily så småningon lyfte luren snyftade hon:
  – Jag kan inte väcka min mamma.
  Döden blir sällan fulare än så, möjligen bara om man lägger till att det bredvid sängen också fanns vodkaflaskor, starka tabletter och heroin.
  En sista, dödlig cocktail.
  Ett avsiktligt självmord? Eller en överdos av misstag?
  Det vet man inte. Men inget självmordsbrev har hittats.

Ingen såpa kommer i närheten
  Paula Yates blev 41 år och idag skriver brittisk press spaltmetrar om hennes tjusiga/tragiska liv, det sägs att storyn om Paula är som en film eller den värsta sortens såpopera.
  Det är naturligtvis fel.
  Ingen såpa har hittills kommit i närheten. Ingen kan koka ihop ett sånt manus – förutom den som bestämmer över livet självt.
  Paula jagade ett liv i rampljuset, och det fick ske med nästan vilka medel som helst. Hennes läromästare var hennes egen mor, Helene Thornton, som drömde om att bli filmstjärna och flyttade mellan dyra hotell och rika älskare med dottern i släptåg. Paula har berättat om hur hon fick lära sig alla förförelseknep av modern, hur hon skulle bete sig för att manipulera män med hjälp av sexuella signaler.
  När hon var tolv år hamnade hon med mamman på Mallorca och kom redan där i kontakt med heroin för första gången.
  1979 vek Paula ut sig naken i Penthouse och fick sniffa lite på kändisstatusen. Hon började målmedvetet jaga Bob Geldof, då sångare i Boomtown Rats, och har avslöjat hur hon till slut lyckades förföra honom i baksätet av en limousin. De skulle sen tillbringa 18 år tillsammans och få tre döttrar.
Hutchence begravning Paula Yates uppträdde förvirrad vid Michael Hutchences begravning. Hon var djupt deprimerad.
Foto: AP
  Slutet på det äktenskapet blev stormigt, Paula kastade vid ett tillfälle in tegelstenar genom fönstret till deras hus i Chelsea, och det var uppenbart att hon sökte mer spänning i livet. Hon hade blivit etablerad programledare i tv:s Channel 4 och där intervjuat INXS-sångaren Michael Hutchence. Redan under sändningen stötte hon stenhårt på honom. Det var uppenbart vad som var i görningen. Och mycket riktigt lämnade hon Geldof för mannen som hon kallade ”Guds gåva till kvinnorna”. Hon skaffade silikonbröst för att inte vara sämre än Hutchences tidigare flickvän, modellen Helena Christensen.
  Med Hutchence fick hon ytterligare en dotter. Tiger Lily.

Opium avgjorde vårdnadstvisten
  Geldof fick vårdnaden om de tre andra flickorna, Fifi Trixibelle, Peaches Honeyblossom och Pixie. Det som avgjorde den bittra tvisten var att en tub med opium hittades hemma hos Paula och Michael.
hemmet I går lade människor blommor utanför hennes hem i London.
  1997 hittades Hutchence död i ett hotellrum i Sydney. Han hade vodka, öl, champagne, kokain och Prozac i kroppen – och en svångrem runt halsen. Bara timmar tidigare hade han haft ett telefonsamtal med Bob Geldof i London, uppenbarligen angående vårdnaden om flickorna.
  Paula Yates höll därefter Geldof som ansvarig för Hutchences död. Hon var otröstlig, desperat, tokig av sorg. Hon vägrade acceptera att Hutchence tagit sitt liv och svikit sin lilla dotter Tiger Lily.
  I dag är båda föräldrarna döda. Tiger Lily har temporärt tagits om hand av Bob Geldof.

Gjorde bort sig på begravningen
  Michael Hutchences mor och far, Patricia och Kelland, var efter sonens död så oroliga för sitt barnbarn att de ansökte om vårdnaden. Paula Yates hade gjort bort sig på Michaels begravning, hon kom i svart sexig klänning i egen limousin, satte sig på fel plats i kyrkan och verkade fullkomligt förvirrad. Hon var djupt deprimerad, gjorde senare ett självmordsförsök, var nedgången av droger och inledde till och med ett förhållande med en heroinmissbrukare under en vistelse på en klinik.
  Paula reste sig dock på nio, skötte sina moderliga plikter väl och fick svärföräldrarna att dra tillbaka sina anspråk.
  I dag tyder ingenting på att det åldrande paret Hutchence, som är frånskilt, vill ta hand om Tiger Lily.
  Däremot kommer rapporter från Australien som sade att Michaels 37-åriga syster, Tina, är beredd att gå till domstol för att få full vårdnad om sin brors dotter. En ny rättstvist är alltså att vänta för Bob Geldof.
  Under förhållandet med Hutchence avslöjades ytterligare en absurd detalj i Paulas liv. Hon hade växt upp i tron att tv-mannen Jess Yates var hennes pappa. Efter Jess död 1993 blev det bråk om arvet, den 74-årige Yates hade en 51 år yngre älskarinna, Serena, som han varit ihop med i fem år. När hon krävde del av hans tillgångar framkom det att Paula Yates biologiske far egentligen var Hughie Green, en annan tv-presentatör som Paula avskydde. DNA-tester bevisade att så var fallet. Paulas mamma hade haft en liten affär vid sidan om.
  Mot bakgrunden av allt detta kan man förstå att Paula Yates liv var en berg-och-dalbana av känslor. Hon hade skilt sig, mist vårdnaden om tre barn, hennes älskade hade begått självmord – och hon hade fått en ny, oönskad, far vid 38 års ålder.

Kämpade för att vara en bra mamma
  Det senaste året slogs hon mot sprit och droger, samtidigt som hon kämpade med att vara en bra mamma för Tiger Lily. Grannar, bekanta och affärsinnehavare i hennes kvarter i Notting Hill vittnar alla om den kärlek hon ständigt visade sin dotter.
  Men hennes förtvivlan blev allt djupare. Hon köpte dagligen stora mängder vodka i en butik nära hemmet, och så även i lördags.
  – Sista gången hon kom in var klockan tio på kvällen. Hon var ensam och berusad. Hon och en väninna hade då varit här tre eller fyra gånger tidigare under dagen och köpt små flaskor vodka, berättar affärsinnehavaren Shadid Shafi.
  Paula var barfota. Hon hade en lång, grå klänning. Hon såg olycklig ut.
  I går, bland alla blommor på hennes trappa, låg en liten lapp med orden:
  ”Till minne av Paula. Vi är två vanliga arbetande mammor. Vi beundrade din aptit på livet. Vi kommer att sakna dig. Fast vi aldrig kände dig”.

Peter Wennman

Sid och Nancy.
Foto: REPORTAGEBILD
Kurt och Courtney.
Foto: AFTONBLADET
John och Yoko.
Foto: AP
Tragedier vi aldrig glömmer
Sid Vicious och Nancy Spungen
  Basisten Sid Vicious levde ett kort, men intensivt liv, som rockstjärna i punkgruppen Sex Pistols. I ungefär ett år hann Sid Vicious vara medlem i gruppen innan splittringen 1978. Sid Vicious flyttade senare till New York där han den 2 februari 1979 dog av en överdos, endast 21 år gammal. Vicious var då misstänkt för mordet på sin flickvän, Nancy Spungen.
Kurt Cobain och Courtney Love
  Nirvanas sångare hade varit försvunnen i flera dagar när han hittades död 8 april 1994. Cobain påträffades i sin villa i Seattle, där han av allt att döma skjutit sig i huvudet med ett hagelgevär.
  Självmordet kom inte helt oväntat. En knapp månad tidigare hade Kurt Cobain låst in sig i badrummet med flera vapen och hotat att ta sitt liv. Varken hans fru Courtney Love, bandet eller vänner kunde tala rockstjärnan till rätta. Kurt Cobain blev 27 år.
John Lennon och Yoko Ono
Ex-Beatlen mördades den 8 december 1980 utanför sitt hus på Manhattan i New York, 40 år gammal. Mark Chapman, en man besatt av Beatles, väntade tålmodigt i fem timmar på trottoaren och sköt ned honom med en revolver. John Lennon avled omedelbart.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-725 2000
fax: 08-600 01 77


   

   
  MER NÖJE