Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetNöje
TORSDAG 27 APRIL 2000
 
  

Rockmorsan
Marie på turné

Därför tar Roxettestjärnan med sig man och barn på vägarna

Marie Fredriksson FAMILJETURNÉ Marie Fredriksson ligger i topp på albumlistan med sin nya skiva för fjärde veckan i rad. Och snart drar hon ut på Sverigeturné med familjen. Foto. SOFIA EKSTRÖM
Som en riktig rockmorsa.
  När Marie Fredriksson drar ut på sin första sommarturné tar hon barnen med sig.
  – Jag vill att de ska veta vad jag håller på med, säger hon.

  För fjärde veckan i rad toppar Marie Fredriksson albumlistan med sin samlingsskiva ”Äntligen”. Den enorma framgången kom som en total överraskning. Att åka på en efterföljande sommarturné var inte alls aktuellt.
  – Från början sa jag helt nej, det skulle bli för svårt att få ihop det. Jag och Per är ju mitt uppe i arbetet med Roxettes nya platta, som förhoppningsvis ska bli klar till jul.
  Men när fans över hela världen startade en hemsida där de krävde en soloturné kunde Marie Fredriksson inte stå emot. Efter en hel del pusslande är turnéplanen klar.
  Hela 18 spelningar under juli och augusti blir det.
  – Jag är verkligen glad att vi har lyckats få ihop det. Det blir en hektisk sommar men det ska bli jättekul.

Man och barn följer med
  Med på turnén finns maken Micke Bolyos som spelar orgel och piano i bandet. De två barnen Josefin, 6, och Oscar, 3, får också följa med.
  – Det betyder mycket för både mig och dem att de får se vad jag håller på med. Då kan vi kommunicera om det på ett annat sätt. Men när det blir för hektiskt får de stanna hemma i Stockholm med sin barnflicka.

Sjunger med Patrik Isaksson
Maries resa i Sommar-Sverige: 12/7 Borgholm, Slottsruinen, 14/7 Halmstad, Brottet, 15/7 Sölvesborg, Slottsudden, 16/7 Trosa, Hamnplan, 20/7 Vadstena Slott, 22/7 Varberg, Fästningen, 26/7 Leksand, Sammilsdal, 28/7 Helsingborg, Sofiero slott, 29/7 Göteborg, Trädgårdsföreningen, 30/7 Malmö, Mölleplatsen, 2/8 Växjö, Evedal, 4/8 Eksjö, ITolv Sjöängen, 5/8 Skövde, Boulognerskogen, 9/8 Örnsköldsvik, Folkets park, 10/8 Stockholm, Sjöhistoriska museet, 11/8 Eskilstuna, Parken Zoo. 12/8 Uppsala, Grindstugans ip

  Med lite tur möter även Patrik Isaksson upp för duetten ”Det som var nu”.
  – Han kommer ju att vara ute på en egen turné men om våra vägar möts så – vem vet. Det skulle vara jättekul.
   Att kuska runt med buss i folkparkerna en hel sommar skiljer sig markant från de glassiga världsturnéer Marie Fredriksson är van vid från Roxette.
  – Det är något helt annat. Med Roxette är allt jättestort. Vi har 35 man med oss och flyger överallt. Min egen grej är mycket folkligare och bredare.
  Från det stora till det lilla, alltså.
  Den dubbla karriären passar Marie Fredriksson alldeles utmärkt.

Vill fortsätta att göra egna skivor
  – Jag tycker om båda sidor för jag är sådan som person. Jag kommer nog alltid att fortsätta att göra egna plattor mellan Roxetteplattorna.
  Att skriva låtar på svenska känns särskilt viktigt. Nya artisters ständiga fokusering på en internationell lansering är sorglig, menar hon.
  – Jag är ju svensk och bor i Sverige. Jag vill ta vara på språket, det finns ett enormt sug efter låtar på svenska ute i landet. I dag finns det ju nästan inga nya artister som skriver på svenska.

Elisabeth Lindham